În primul rând

Distribuie!

de Raluca Fătu

Probabil până acum știi deja că primul om pe Lună a fost Neil Armstrong și că becul a fost inventat de Humphry Davy în 1800. Dar toate lucrurile pe care le folosim astăzi și toate obiceiurile pe care le avem au avut premierele lor.

De exemplu, prima emisiune TV din România care a fost transmisă în direct a fost concertul lui Yves Montand (cântărețul francez care a avut legături romantice cu Marilyn Monroe și cu Edith Piaf) de la Sala Floreasca în anul 1957.

Și sunt sigură că nu știi cine a inventat tastatura Qwerty pe care o folosești probabil zilnic. Acesta este Christopher Sholes, inventator american care și-a dorit să creeze o mașinărie care să scrie singură. Începutul a fost lent, reușind cu ajutorul prietenului său,  Samuel Soule, să construiască o mașină care numerota paginile cărților. Dorința de reușită a pus stăpânire pe Sholes care în urma mai multor cercetări și încercări, a reușit să ajungă la formatul pe care orice tastatură îl are astăzi.

În secolul XV un joc nobil își avea începutul: biliardul. Acesta era un joc pe gazon, foarte asemănător cu cricket-ul. Pentru a îi păstra aspectul, oamenii au îmbrăcat suprafața mesei de lemn cu postav verde. Deși acest joc a fost inventat probabil în Franța și era jucat încă din anii 1600 în Anglia, abia din anii 1800 a devenit „Jocul Nobil de Biliard“ și a început să capete formele pe care le cunoaștem .

O invenție care ne-ar fi de folos fiecăruia dintre noi în zilele de iarnă este sania. Aceasta nu a apărut datorită dorinței omului de a se distra în anotimpul înghețat, ci pentru a ajuta la transportarea diverselor obiecte grele, încă din Egiptul Antic. Deși acum ne duce cu gândul doar la pârtie și la zăpadă când auzim sau ne gândim la sanie, aceasta, în timpurile de demult, era folosită și pe iarbă sau pe pământ, cât timp șinele îi erau unse cu ulei sau stropite cu apă.

Începutul pastei de dinți a fost în jurul secolului IV, undeva în Egipt. Deși nu poate fi numită  „pastă”, egiptenii măcinau diverse flori pe care le foloseau pentru a se curăța pe dinți. Mai târziu, oase zdrobite sau scoici au reprezentat la greci și apoi la romani o îmbunătățire a pastei. Progresul acesteia nu a încetat, deși nu toate ingredientele care au fost folosite de-a lungul timpului erau benefice omului.

Sigur nu te așteptai ca ingredientul pe care îl mănânci în sandvișuri, lângă cartofi prăjiți sau cu aripioare picante, a fost inventat din greșeală. Maioneza ar fi fost descoperită în anul 1756 de bucătarul ducelui de Richelieu (primul primar al Odesei). În timpul unei bătălii dintre englezi si francezi, mâncarea nu era destulă pentru a sătura toate burțile flămânde, iar bucătarul s-a gândit să amestece doar gălbenușurile cu uleiul pentru a servi ca sos invitaților ducelui. Însă prima maioneză gata preparată care a fost vândută a fost în magazinul New York Deli Hellman în 1905. De atunci rețeta s-a răspândit în întreaga lume.

Îți vine să crezi că primele semne de note muzicale au fost găsite pe teritoriul Irakului? Acestea au fost descoperite pe o tabletă din jurul anilor 2000 î.Hr. Deși aceasta nu arăta o forma apropiată de muzica pe care o cunoaștem astăzi, din anul 1250 î.Hr. a început evoluția notelor muzicale care au ajuns să ne încânte în fiecare zi, indiferent de cum sunt amestecate. Cu ocazia asta afli și că primul instrument la care probabil s-a cântat a fost lira, căci notele muzicale descoperite indică numele coardelor unei lire.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva