În ce țară mergem de Crăciun?

Distribuie!

de Andreea Stan

În toată lumea Crăciunul este sărbătorit în diferite feluri, iar eu am găsit câteva tradiții foarte frumoase, pe care vreau să le împărtășesc cu voi. Ca de exemplu:

În Brazilia se decorează casele și bisericile cu scena nașterii. Catolicii devotați participă seara la Missa do Galo, care se termină la ora 1:00 dimineața. Masa de Crăciun – Ceia de Natal – are loc pe plajă. Festivitățile de Crăciun au loc până la data de 6 ianuarie, când se sărbătorește Ziua celor 3 Regi. Brazilienii spun că în această zi, cei trei magi au ajuns cu darurile lor la Pruncul Sfânt. Mesele tradiționale braziliene conțin curcan, jambon, orez colorat, legume și fructe.

În Finlanda, pomul de Crăciun se împodobește în Ajun, cu fructe, bomboane, stegulețe, beteală și lumânări. În ziua de Crăciun, fiecare își face o baie de aburi, apoi se îmbracă în haine curate și se duce la masă, care de obicei se servește între orele 17:00 și 19:00. De pe masa tradițională de Crăciun nu lipsesc codul fiert, cartofii fierți și crema de smântână. Meniul mai poate conține purcei de lapte, jambon la grătar, piure de cartofi și legume.

În Congo, ziua de Crăciun începe cu grupuri de colindători care merg din casă în casă cântând colinde. În trecut, nimeni nu lipsea de la slujba de Crăciun, iar fiecare participant celebra Nașterea Domnului aducând darurile sale.

În Africa de Sud, în zilele noastre, după slujba de Crăciun, în fața fiecărei case se întind mese bogate la care sunt invitate rudele și prietenii apropiați. Mâncărurile tradiționale de Crăciun sunt curcanul, friptura de vită, purcei de lapte, orez galben cu stafide, legume, budincă de prune, biscuiți.

În Ghana, bisericile încep a fi decorate cu patru săptămâni înainte de Crăciun. În Ajun, copiii colindă, iar seara oamenii se duc la biserică cu crenguțe de palmier și lumânări și se pun în scenă piese de teatru cu scena nașterii.

În Liberia, oamenii împodobesc palmierii. Masa de Crăciun este rotundă și se așază afară.

Creștinii din Bangladesh tăie lăstari de bananieri și-i replantează doi câte doi pe aleile înspre biserică și înspre casele lor. Din crengi de bananier construiesc arcade în care așază farfurioare din bambus pe care le umplu cu ulei. Când se aprinde uleiul, aleile către biserică sunt luminate astfel încât toată lumea să le poată vedea.

Crăciunul australian atrage mulți turiști din emisfera nordică, dornici să afle cum e să serbezi Nașterea Domnului la peste 30 de grade. Mesele de Crăciun se întind pe plajă, iar mâncărurile tradiționale sunt budinca de prune, plăcinta cu carne, friptura de curcan, de porc, jambon. Moș Crăciun sosește pe placa de surf sau cu cu barca salvamarilor.

Creștinii din China decorează casa și bradul de Crăciun cu lumini, lanterne și lanțuri din hârtie colorată. Copiii își agăță șosetele și așteaptă vizita lui Moș Crăciun (Dun Che Lao Ren). În China, unde majoritatea locuitorilor nu sunt creștini, principalul festival de iarnă este cel de Anul Nou. Copiii primesc haine noi și jucării noi, se mănâncă preparate rafinate și se organizează focuri de artificii. O altă tradiție importantă în serbarea de Anul Nou o reprezintă cultul strămoșilor. Portretele strămoșilor sunt aduse în camera principală a casei.

Creștinii din India împodobesc de Crăciun mango sau bananieri. De asemenea, ei decorează și casele cu frunze de mango. În unele regiuni din India se folosesc lămpi cu ulei colorat pentru decorațiunile de Crăciun. Aceste lămpi sunt așezate pe perete sau pe acoperișuri. În noaptea de Crăciun, bisericile sunt decorate cu flori tradiționale și lumânări colorate.

În Germania, Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă și îți poți da seama cât de în serios îl iau oamenii de acolo după anvergura și frumusețea târgurilor de Crăciun pe care le organizează în marile orașe. Pomul de Crăciun este un aspect esențial al sărbătorii și mamele sunt cele care îl împodobesc în secret pentru copiii lor. În seara de Ajun membrii familiei se strâng la un loc și cântă cântece tradiționale. Tot pe 24 decembrie copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun să le aducă darurile mult visate. În Germania cadourile se deschid în seara de Ajun, și nu a doua zi dimineață. Cina din Ajun constă în preparate tradiționale care au la bază peștele sau gâsca. Masa nu se poate încheia fără un chec cu fructe, tradițional german.

În Grecia, bradul de Crăciun nu este ceva tradițional, dar începe să capete o popularitate crescândă. Ca decorațiune tradițională, o familie din Grecia va avea suspendat de grindă un bol ușor de lemn, în care se așază o cruce de lemn în jurul căreia se leagă un buchețel de busuioc. Femeile sunt cele care stropesc busuicul cu apă pentru a nu se usca. În Ajun, copiii (în special băieții) merg la colindat cu tobe și triunghiuri cu care își acompaniază cântecele tradiționale. Ei mai poartă cu ei și nave model, împodobite cu nuci vopsite în auriu. Tradiția de a avea o barcă sau o navă în miniatură în timpul colindului datează din cele mai vechi timpuri. În piețele publice, în loc de brazi, se aranjează nave imense superb luminate. Mâncarea tradițională de Crăciun la greci constă în general din felurite preparate din miel sau porc. Dulciurile sunt la mare căutare, iar grecii se întrec în a pune pe masă o diversitate uluitoare de preparate dulci, făcute în casă.

Voi unde vreți să faceți Crăciunul? Eu una cred că merg spre Brazilia, cu toate că și China sună interesant.

Sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase, indiferent de țară, ele aduc în oameni tot ceea ce este mai bun și frumos.

 

Vă doresc tuturor Sărbători Fericite!

 

  Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva