În așteptarea unui 1 Martie călător…

Distribuie!

de Mănescu Anca-Geanina

După un mic răsfăț în care am profitat de timpul liber disponibil, m-am întors în Bucureștiul care poartă, pare-mi-se, coloritul primăvăratic al unui 1 Martie călător. În atmosferă, mirosul îmbietor al zambilelor prevestește sosirea primăverii, iar coloritul florilor îngrijite constant de florărese pentru a fi cât mai plăcute privirii dau impresia unui curcubeu înmiresmat ce se înclină în fața doamnelor, domnișoarelor surprinse plăcut de gestul simbolic al unui mărțișor.

Florăresele, alături de comercianții aflați dincolo de tejghelele pe care le sunt expuse creațiile artistice sub forme diverse, sunt mereu în așteptarea unor clienți dornici să le aducă o contribuție, oricât de neînsemnată, în buget. Parcă această sărbătoare ancorată adânc în tradiție a devenit o luptă pentru supraviețuire, iar insistența cu care vânzătorii încep să tragă de mânecă posibilul client schimbă aspectul decent al acestei datini. E mai mult o îmbulzeală provocată de tinerii care, în mare parte, ajung doar să admire modelele diversificate.

Dacă din perspectiva copilăriei, 1 Martie îmi crea senzația unei întregi încununări a naturii, fiind un simbol al începutului primăverii, acum lucrurile par să fie ușor modificate tocmai pentru că s-a depreciat acest concept particular poporului român. Practic, s-a pierdut simplitatea cu care această sărbătoare învăluia atmosfera prin specificul său: dăruirea simbolică a unui buchet de ghiocei și a unui mărțișor ce semnalau trezirea naturii la viață.

Odată cu trecerea timpului, remarc faptul că 1 Martie atrage mai multă zarvă în zonele în care se mai găsește câte un loc în care manufacturieri își pot expune marfa, fapt care duce la diminuarea interesului ca atare pentru acest eveniment. Pe lângă toate acestea, moda a schimbat înfățișarea tipului de celebrare a unui 1 Martie tradițional din mai multe puncte de vedere. Lucrurile sunt și mai clare din acest punct de vedere, dacă fac trimitere la aspectul general care și-a pus amprenta întru totul asupra viziunii cu care oamenii privesc și abordează această zi cu încărcătură emoțională.

De regulă, bărbații și tinerii sunt cei care dăruiesc doamnelor, respectiv tinerelor un obiect cu valoare de simbol; numai că, exceptând zone specifice din România, precum Bucovina, unde 1 Martie e considerat a fi ,,Ziua Bărbatului’’, el fiind cel ,,răsfățat’’ de către reprezentantele sexului feminin, această dată calendaristică a căpătat un aspect general din cauza faptului că tot mai multe tinere au tendința de a le oferi colegelor de liceu, facultate, cunoștințelor, tot felul de cadouri, unele total nepotrivite contextului. Unele dintre ele oferă în loc de mărțișor brelocuri, pandantive, brățări, inele. Să nu uităm însă de faptul că ciocolata este aleasă de tot mai mulți în defavoarea mărțișorului.

Fără să se gândească măcar o secundă la ceea ce este caracteristic zilei de 1 Martie, și  bărbații comit greșeli, ba chiar concurează când vine vorba să aleagă un cadou deosebit care să placă, eventual să impresioneze. Astfel, un eveniment ca acesta, care nu cere o cheltuială mare, este păstrat deoparte. De la firavul mărțișor purtat bunăoară la piept, societatea a făcut rapid trecerea la o etapă care degradează tradiția.

Totuși, să nu-i uit pe comercianții care, în fața unei astfel de modificări cu privire la perceperea, respectarea și însușirea tradiției, se bucură având impresia că poate le mai cresc vânzările. La aceștia mă surprinde atât felul brutal, aș zic eu, de a încerca să atragă atenția asupra mărfii pe care o expun, cât și modul prin care încearcă să negocieze cu posibilul cumpărător, propunându-i un obiect gratis dacă îi face o vânzare ce implică o anumită sumă. În fața unei situații de acest gen, cum poți să mai simți vreo emoție când știi ca se apropie primăvara și că prima zi a acestui anotimp este dedicată celebrării ei? Totul devine superficial.

Într-un astfel de proces care presupune schimbarea valorilor, detașarea de specificul unei țări, cine va mai putea aprecia simplitatea obiectelor nu atât de prețioase precum altele, dar care constituie un element al valorii spațiului românesc, dacă atenția este îndreptată numai asupra lucrurilor prețioase? Astfel, ar trebui implementată în mentalitatea colectivă ideea de reflectare asupra tuturor acestor aspecte pentru a face dintr-un 1 Martie călător  nu doar un prilej de a oferi și de a primi cadouri, mărțișoare, ci și un moment special prin care tradiția este retrăită de la an la an.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva