Grădina zoologică, o închisoare pentru animale

Distribuie!

de Greta Bogdan

Mijloacele din care oamenii obișnuiesc să-și ducă existența au fost și sunt în continuare din ce în ce mai variate și mai... șocante.

De la plăcerea de a avea un animal de companie, de a-l îngriji și îndrăgi, s-a trecut la înființarea unor “grădini” care adăpostesc specii întregi de viețuitoare, în spații înguste care le îngrădesc libertatea de mișcare și le creează disconfort psihic.

Nu puține scandaluri au fost iscate din aceste motive. Ca să vorbim de exemple concrete, în august 2013, Grădina Zoologică din Baia Mare a fost închisă, ca urmare a unei dispoziții a primarului Cătălin Cherecheș. Animalele de acolo erau ținute în spații foarte mici, nu erau îngrijite și, practic, traiul lor devenise imposibil.

Nu este singurul caz. La o simplă căutare pe internet, găsim fel și fel de povești legate de grădiniile zoologice, care se folosesc de animale pentru plăcerea...sadică?...a vizitatorilor. Nu știu nici măcar dacă toți oamenii conștientizează în ce medii sunt ținute acele viețuitoare, cert este însă că nu trebuie să fim dominați de superficialitate atunci când ne confruntăm cu astfel de situații.

Probabil sunt și excepții. De exemplu, am vizitat mânăstiri unde călugării și-au făcut mici grădini  zoo, pentru a se gospodări mai bine și pentru a crea vizitatorilor un cadru primitor, așa cum numai păsările, iepurii, ș.a.m.d. pot crea.

Însă...de la a crește struți, găini, porumbei, până la a închide un leu sau ...o căprioară într-o cușcă lipsindu-i de orice fel de posibilitate de a se mișca...e o adevărată barbalitate.

Pentru curiozitatea personală și pentru a confirma sau infirma cele spuse anterior, m-am gândit să vin cu niște răspunsuri la întrebarea: Ești de acord cu modul în care sunt ținute animalele în captivitate, la zoo?, adunate de pe la cunoscuți:

Amira: Nu mai merg la zoo, înainte mergeam des, în Băneasa, dar nu sunt de acord cu condițiile în care se află animalele la noi. Spațiul e prea mic, iar îngrijirea lor e minimă. În schimb, îmi place sistemul din Austria. Au un spațiu mare și condițiile de siguranță sunt foarte bine puse la punct.

Mia: Eu evit să merg la zoo sau la circ. Mi se pare oribil cum sunt chinuite și mă doare să le văd închise într-o cușcă de 2 mp.

Iulia: Eu nu sunt de acord cu faptul că animalele sunt ținute acolo închise. Ar trebui sa le lăsam in pace, pentru că doar așa le facem bine cu adevarat. Și, in plus, sunt foarte chinuite.Nu au loc suficient,  puii sunt despartiți de mamele lor în cele mai multe cazuri. Am văzut acum câteva zile la tv cum au luat un pui de urs de la zoo de lângă mama lui... și urlau amandoi. Cred că suntem conștienți de asta, dar tot continuăm să mergem la zoo. Să nu mai spun că animalele sunt iritate de oamenii care se holbează la ele.

Anca: Nu sunt de acord cu modul în care sunt ținute și tratate animalele acolo. ...e trist...revoltator...

Aceste răspunsuri reprezintă un rezumat sugestiv al temei discutate. Fără să ne vorbim între noi, am ajuns la aceeași concluzie: cel mai bine le vom face animalelor dacă vom sta acasă și nu vom mai plăti bilet unor negustori care ar trebui, probabil, să experimenteze și ei măcar pentru o zi sentimentul de captivitate.

 

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva