Protestul, noua activitate pentru timpul tău liber

Distribuie!

de Laura Bisericanu

Românii au înțeles că nu mai merge așa. E clar că ceva trebuie să se schimbe în țară ca să nu ne ducem de tot de râpă: teoria e bună, practica ne omoară. Nu știu dacă e dezamăgirea rezultată din faptul că Revoluția a venit și a trecut, iar conducerea continuă să chinuie poporul, dar oamenii nu mai au încredere în Revoluții. Cu toate astea, e singura metodă care pare să funcționeze la noi, așa că ne ambiționăm să o perpetuăm.

Deși nu reușim să ne mobilizăm într-o revoluție a la Ucraina care chiar ar putea să rezolve ceva, protestul la noi e prolific și beneficiază de o diversitate extraordinară. Fie vară, fie iarnă, dacă te duci la Universitate sau prin zonele centrale vei găsi cu siguranță un grup mai mic sau mai mare de protestatari, mai mult sau mai puțin înflăcărați de cauza susținută: de la acțiuni individuale (Iulian deszăpezește Bucureștiul sau domnul care a făcut greva foamei pe treptele Teatrului Național) până la pensionarii care se adună tot pe treptele Naționalului sau la tinerii care fac marșuri anti-partide  sau pentru Roșia Montană.

Proteste in Piata Universitatii, BucurestiAm început să privesc problema ca pe un fenomen socio-antropologic atunci când, ca orice student bucuros de vacanța post-sesiune, am ajuns să scotocesc prin maldărul de evenimente de pe facebook în căutarea unei activități de relaxare. Discrepanța dintre numărul petrecerilor sau al evenimentelor artistice și numărul protestelor mi-a atras atenția în mod deosebit. De-a lungul unei săptămâni am numărat cinci petreceri și cincisprezece proteste! Să fie protestele noul happening al deceniului? Se transformă trotuarele capitalei în Woodstock 2.0, unde zeci de protestatari vin cu chitări și stau la o țigară și o bârfă? Sau poate că pensionarii, sătui să stea în casă unde oricum e frig, preferă să stea la aer (unde e tot frig) dar măcar își susțin punctul de vedere public și vizibil?

Dar să privim partea bună! Cum tot suntem în ultimul timp pe val când vine vorba de turism, poate că protestele pot deveni o nouă atracție turistică! De curând câțiva amici din Estul Asiei au vizitat România și eu cu o colegă a trebuit să le prezentăm cultura/societatea românească. De bine ce în cafenea le prezentam protestele ca fiind omniprezente în ultimul timp, pe drum spre Piața Victoriei ne-am întâlnit cu un grup destul de măricel de protestatari, cu poliție și televiziuni după ei. Vizitatorii au fost plăcut impresionați de protestatari, care deși își susțineau cauza cu înflăcărare și amar, în momentul în care unul dintre ei s-a lovit din greșeala de grupul nostru și-a cerut imediat scuze în engleză, zâmbind.

Proteste Anti-Basescu in Piata UniversitatiiDeși am ilustrat protestele ca fiind un fenomen simpatic care aduce un aer de prospețime, poate ar fi cazul să abandonăm abordarea aceasta jucăușă și să ne asumăm faptul că centralizarea tuturor eforturilor în acest sens ar putea chiar să rezolve ceva la nivel socio-politic. Dar până atunci, ne vedem la #twitterevolution

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva