Gone Girl – o poveste bolnavă

Distribuie!

de  Carmen Ghicică

Gone Girl este genul acela de film care te pune pe gânduri. Deși subiectul pare a fi clișeic, amintindu-ne de ai noștri Elodia și Cioacă, detaliile fac diferența și fac din Gone Girl un film bun. Cuplul Amy-Nick, interpretat de Rosamund Pike și Ben Affleck, pare a fi la început un model pentru cei a căror dragoste sau al căror mariaj durează doar trei ani. Ei găsesc întotdeauna o modalitate de a evita banalitatea mariajului, de a nu fi precum ceilalți, de a trăi după propriile reguli, de a exista armonie și întotdeauna ceva nou. Dar cum orice lucru bun are și un final, paradisul lor începe să se destrame cu pași mărunți.Jumătatea feminină a cuplului Dunne este idolatrizată de o întreagă țară, datorită volumelor „Amazing Amy“, aparent inspirate din viața ei. Acele pagini conturează povestea unei femei idilice.

Acum să revenim la povestea de dragostea a protagoniștilor. Obișnuiți cu opulența urbană din inima New York-ului, mariajul lor are de suferit în momentul în care ei sunt nevoiți să se mute în Missouri pentru că și-au pierdut job-urile, alături de mama suferindă de cancer a lui Nick, care, ulterior, trece în neființă. În ziua celei de a cincea aniversări a căsătoriei cu Amy, Nick este anunțat de un vecin că ușa casei sale este larg deschisă. Amy dispăruse, iar Nick anunță autoritățile locale. Din cauza indiciilor care apar pe parcursul investigațiilor, a greșelilor și atitudinii soțului, care pare mai degrabă ușurat, ci nu îngrijorat de dispariția soției, el este principalul suspect, iar pedeapsa în cazul acesta este cea capitală.

Nick descoperă pe parcurs că Amy și-a înscenat moartea drept răzbunare, pentru că aflase de idila cu una dintre studentele sale, iar modul în care a făcut totul să pară perfect, detaliile, ne prezintă o Amy deloc „amazing“, ci o Amy bolnavă, manipulatoare și obsedată, care nu a putut suporta neîmplinirea relației lor, nu a vrut să renunțe și a dus-o la extrem. Deoarece cazul devine mediatizat, iar întreaga societate îl consideră vinovat, Nick și sora lui geamănă, Margo îl angajează pe cel mai bun avocat de profil din țară. În timpul în care Nick înfruntă o țară întreagă, Amy se ascunde și, în cele din urmă, ajunge în brațele unuia dintre foștii săi iubiți, pe care îl acuzase de hărțuire sexuală în trecut. În momentul în care Nick îi spune ceea ce ea vrea să audă prin intermediul unei emisiuni televizate, Amy îl omoară pe protectorul ei de atunci. Și îl omoară în propriul stil bolnăvicios. Și se rănește singură. Și mai conturează încă o poveste.

Când totul pare pierdut pentru Nick, Amy apare și pledează în victimă, iar soțul ei nu poate spune adevărul, pentru că povestea a fost cusută impecabil, pentru că Amy era un model pentru mulți, pentru că Amy era rănită, pentru că Nick părea un nemernic din cauza faptului că și-a înșelat soția, la naiba, pentru că Amy era „amazing“ în toată povestea asta. Nick devine complicele ei, omul pe care ea îl manipulează într-un mod fascinant de sadic. Cei doi ajung să fie actorii care își joacă propriul mariaj. Nick devine și el bolnav, captiv, închis. Egoismul sau obsesia fetei „minunate“ și infidelitățile lui Nick îi transformă în dușmani politicoși care locuiesc sub același acoperiș.

Ia aminte, cititorule! Ah, și savurează detaliile!

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva