Patul răvăşit, de Françoise Sagan, o poveste de dragoste de neuitat

Distribuie!

de Evelina Bidea

Françoise Sagan, autoarea al cărei stil de viaţă flamboaiant a făcut-o să fie foarte iubită de contemporanii săi francezi, a debutat la vârsta de 18 ani cu volumul Bonjour tristesse. A avut o viaţă zbuciumată, asemănătoare cu cea a starurilor de cinema. Simbol al libertăţii sexuale, aceasta a avut aventuri cu cei mai frumoşi bărbaţi ai vremii, dar şi cu cele mai apreciate femei. Dependenţa de droguri a fost atât de mare, încât nu de puţine ori a avut crize de delirium tremens şi, într-un final, a ajuns la azil. De asemenea, Françoise Sagan a fost o mare jucătoare, pierzând şi câştigând averi întregi la ruletă. Cu timpul, i-a fost interzis accesul în cazinourile din Franţa şi autoarea a făcut un an de închisoare pentru fraudă fiscală.

La Editura Art, în Seria de autor Françoise Sagan au apărut două volume: Toxic şi Patul răvăşit. Toxic spune povestea curei de dezintoxicare la care a fost supusă după ce, în 1957, după ce a avut un accident grav de maşină, i s-a administrat timp de trei luni un înlocuitor al morfinei. Internată într-o clinică de specialitate, trece prin experienţe din cele mai dure, relatate în detaliu în acest volum apărut la Editura Art.

Patul răvăşit spune povestea de dragoste dintre un tânăr dramaturg şi o actriţă extrem de frumoasă. Mânaţi de pasiuni diferite şi de un stil de viaţă care face dificilă buna înţelegere între cei doi, eroii găsesc cu dificultate linia de mijloc care să facă posibilă înţelegerea. Chinuit de gelozie, tânărul dramaturg trebuie să facă eforturi pentru a-i accepta obiceiurile iubitei, pentru a înţelege nevoia acesteia de diversitate, pentru a putea să-şi remodeleze iubirea în asemenea fel încât aceasta să nu mai fie chinuitoare. De asemenea, eroina are nevoie de o perioadă destul de lungă de timp pentru a se obişnui cu ceea ce simte şi a reuşi să înţeleagă că acel tip special de ataşament este, de fapt, iubirea.

Cititorii care au experimentat fie şi o clipă gelozia, care au nutrit sentimente profunde, însă au fost tentaţi să se comporte într-un mod contradictoriu, fără a înţelege nici ei de ce fac acest lucru, se vor regăsi instantaneu în volumul lui Françoise Sagan.

Mai mult, având în vedere pasionalitatea scriiturii, fervoarea trăirii şi descrierea detaliată a trăsăturilor personajelor, volumul va fi pe placul cititorilor pasionaţi de proza contemporană de calitate.

Cartea poate fi achiziționată de pe http://www.editura-art.ro/

Taguri

Arhiva