de Alex Szollo
V-am vorbit câte un pic despre originile, controversele și industria din spatele Halloweenului, în două articole, menționând în fiecare că este o parte a unei trilogii. În aceste rânduri, care încheie anterior menționata mea trilogie, voi încerca să merg dincolo de partea controversată și mercantilă a Halloweenului, și să vă argumentez în ce fel poate sărbătoarea asta excentrică să fie benefică pentru spirit.
S-a spus despre Halloween că este o sărbătoare păgână, ocultă, sau chiar satanistă, că încurajează și glorifică groaza și teroarea, că e un pericol pentru mințile și sufletele copiilor. Totuși, Halloweenul continuă să existe. Care e secretul? Să fie oare mâna vrăjitoarelor sau a spiritelor întunecate? Ne sunt în pericol sufletele?
Dacă ați citit articolele mele anterioare, ați înțeles că Halloweenul și-a luat numele de la All Hallow’s Evening, devenit All Hallow’s E’en, Allhalloween, apoi Halloween. Toate variantele înseamnă același lucru, anume „Noaptea tuturor sfinților”. Se spune că în noaptea cu pricina, spiritele rele ies în căutare de suflete pe care să le corupă și apoi să le umple de groază. Ce fac, așadar, cei care vor să lupte cu ele? Se deghizează în chipuri din cele mai sinistre, încercând să le sperie, și distrându-se, în același timp, alături de cei dragi. Garantat, nu e o sărbătoare cu o încărcătură spirituală solemnă ca și Crăciunul sau Paștele, și nici nu are pretenția de a fi așa, cel puțin în accepțiunea în care este celebrată în zilele noastre. Însă, după mine, e o sărbătoare creștină atipică și foarte curajoasă. De ce?
Ce spuneau criticii? Că Halloweenul glorifică, proliferează și încurajează răspândirea răului? Pe bune? Vă dau un mic newsflash: tot ce se întâmplă de Halloween este o caricaturizare, batjocorire și persiflare continuă a tot ceea ce înseamnă rău. Este o dovadă că răului i se poate tăia din putere. Ceea ce răul face cu binele, poate și binele să facă în privința răului, iar Halloweenul e ocazia perfectă de-a confrunta răul prin maimuțăreala lui, prin a-i adresa sfidător un „Uite cât ești de pocit, hidoșenie!”, indiferent ce „demon” am alege să înfruntăm. Așadar, luați Halloweenul ca pe o luptă cu răul, un oarecare război undercover cu forțele întunecate, pe durata unei nopți, și vă va fi mult mai ușor. Vă las cu niște muzică de sezon, plus motivația din spatele alegerii fiecărei melodii.
https://www.youtube.com/watch?v=sOnqjkJTMaA Halloween fără Thriller? „No can do”, vorba americanilor. Ca fapt divers, melodia și clipul sunt responsabile de plecarea lui Michael Jackson din organizația „Martorii lui Iehova”, după acuzații de apartenență la mișcări ocultiste din partea acestora.
https://www.youtube.com/watch?v=jU6iP0WLsU8 This Is Halloween a lui Marilyn Manson, cover după varianta celor de la Panic at the Disco, arată ce se întâmplă când un artist obișnuit cu șocul de dragul șocului decide să dea un pic în mintea unui copil cu scaun la cap, spre deosebire de a unuia „rebel” care se face de râs. Singura piesă din repertoriul acestui individ care chiar îmi place, pentru că-mi arată că Marilyn Manson poate fi „dark” și fără să-și pună pe toată lumea-n cap, și chiar se poate distra în limitele decenței umane atunci când vrea.
https://www.youtube.com/watch?v=91jFXxIuDqI Ain’t No Grave(Gonna Hold this Body Down) interpretată de Johnny Cash. Nu am ales întâmplător versiunea folosită drept melodie de intrare a wrestlerului meu favorit, The Undertaker, care interpretează în ring rolul unui soi de Spintecător Negru în cheie western. Antieroicul personaj făcut celebru de compania World Wrestling Entertainment, deși întunecat, sumbru și misterios, a câștigat respectul fanilor wrestlingului prin șirul de 21 de victorii consecutive la cel mai mare eveniment de wrestling de peste an, WrestleMania. Combinați asta cu faptul că toți fanii care-au avut ocazia să-l cunoască pe Mark Calaway, pe numele său adevărat, spun că este un om de nota 20, cu reputația lui de profesionist desăvârșit în ring( omul se confundă cu personajul), și cu mesajul spiritual de un pozitivism solemn al piesei lui Johnny Cash, și veți înțelege de ce piesa asta este unul din mottourile mele.
HALLOWEEN FERICIT!
Sursa foto: Wikimedia.org