Ghidul Alex Szollo pentru Halloween. Partea I: Origini și controverse

Distribuie!

de Alex Szollo

Despre Halloween are deja toată lumea din societatea românească o părere. Ca și toate părerile românilor, și aceasta este exprimată cât se poate de clar, indiferent de valoarea sa pozitivă sau negativă. Sunt printre noi oameni care au îmbrățișat elemente din sărbătoarea occidentală, dar și voci care se ridică vehement împotriva ei, spunând ba că este o sărbătoare de import, ba că încurajează ritualurile păgâne. În trilogia de articole ce urmează, voi încerca să vă expun opinia mea sinceră cu privire la ceea ce este și ceea ce ar trebui luat ca fiind Halloweenul.

Din câte știu, ceea ce astăzi cunoaștem drept Halloween își are întunecatele obârșii la vechii celți, cu ale lor ritualuri ce marcau solstițiul de toamnă la acea vreme, dintre care cel mai cunoscut este Samhain. Numele de Halloween vine de la All Hallows Evening, contractat Allhalloween (în engleza scoțiană, însemnând Noaptea Tuturor Sfinților). Cum mulți celți (scoțieni, irlandezi, galezi, etc.), au ales să plece peste ocean, și-au dus cu ei sărbătoarea, o combinație bizară de elemente străvechi, precreștine, și creștinism. Celebrul dovleac sculptat, spre exemplu, Jack o’ lantern-ul, își are originea într-o legendă creștin-moralizatoare irlandeză, despre un fermier bețiv, violent și păcătos, numit Jack, care-și petrece toată viața mințind, furând și înșelând pe oricine ca să-i fie cât mai ușor. Diavolul, trimis fiind după el să-l osândească la pedeapsa veșnică a focurilor Iadului, este păcălit când Jack crestează în scoarța unui copac în care ulterior se urcă, simbolul crucii. Având în vedere că este prins între condiția lui de păcătos notoriu și faptul că l-a păcălit pe diavol, lui Jack îi este menit să umble între două lumi cu un dovleac cioplit înăuntrul căruia pâlpâie lumina unei lumânări, până când își va găsi liniștea sufletească ce-i trebuie pentru a intra în Rai.

Se spune despre Halloween că este o sărbătoare comercială, și dacă te uiți la suprafață, chiar așa și e. Supermarketurile sunt doldora de produse tematice, dovlecii sunt la mare căutare, copiii (și unii adulți) vor costume cât mai spectaculoase. Ceea ce din punct de vedere comercial este mană cerească. Totuși, să fie asta singura fațetă a Halloweenului? Personal, cred că sărbătoarea asta, dacă e privită dintr-o perspectivă echilibrată, poate avea efecte spirituale chiar benefice. Dar dincolo de monștri, vrăjitoare și capete de morți vom merge în articolele următoare.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva