Filmul de vineri: Braveheart – Mecca filmului istoric, marca Mel Gibson

Distribuie!

de Emanuela Tudorache

Braveheart, spectaculoasa ecranizare a anului 1995, poartă amprenta lui Mel Gibson ca actor, regizor și producător. Cele 5 premii Oscar câștigate, premiul Golden Globe pentru cel mai bun regizor și nu numai, demonstrează succesul indiscutabil al implicării sale. În ciuda refuzului inițial de a-l interpreta pe William Wallace, mizând pe alegera unui personaj mai tânăr, cele trei măști i s-au potrivit perfect. Viziunea regizorală s-a identificat astfel cu cea a personajului principal, rezultatul fiind pe măsura așteptărilor.

Adevărul istoric este presărat cu inspirație dintr-un vechi poem epic și cu trăiri puternice, rezultând o capodoperă ce te lasă fără cuvinte. Coloana sonoră, interpretată formidabil de Orchestra Simfonică The London este responsabilă de vibrațiile sufletului și de fragmentarea respirației în ritm cu acțiunea filmului.

Peisajul are, la rândul lui, un impact deosebit. Sălbăticia și duritatea acțiunilor sunt accentuate parcă de cadrul stâncos, dar măreț, al Irlandei și al Scoției. Tot așa, haosul luptei se reflectă în haosul sentimental în care este aruncat Wallace.  Astfel, prin intermediul filmărilor, izul de autenticitate vrăjește din nou și asigură succesul cinematografic.  Fiind asociate acestui cadru, lecțiile despre viață, dragoste și libertate; luptele și umorul se desprind, parcă, din poveste, și capătă o formă nouă, foarte reală, aproape tangibilă.

Acțiunea filmului este plasată la începutul secolului XIV, într-o perioadă grea pentru Scoția: îngenuncheată de Anglia, fără integritate teritorială, balacită în nemulțumire dar resemnată cu simpla supraviețuire. Era nevoie de o schimbare, de o poveste…de un William Wallace și o replică memorabilă, asemenea celei pe care o și folosește: Every man diesnot every man really lives.

Edward the Longshanks, regele Angliei, împins de lăcomia lui nebunească, acționează asemenea unui tiran. Când acest regim îi ia tot lui Wallace, începe și lupta pentru libertate. Personajul este analizat la foc mic, încă din copilărie. Tragediile prin care a trecut s-au materializat în putere și curaj, suficiente pentru mobilizarea întregului popor si conducerea acestuia în lupta către independență, cu pași mari și încrezători,  de adevărați scoțieni. Prin determinarea și curajul său, câștigă admirația și respectul regelui Robert the Bruce, ale generațiilor următoare și ale istoriei.

Revăzând filmul după aproximativ 8 ani, mi-am dat seama ca îmi amintesc perfect unele scene. Este un film cu ecou, care te poartă pe culmile munților Scoțieni, în razele blânde ale unui soare în amurg, si apoi te izbeste de cele mai adânci văi, într-un vacarm sentimental. Este o poveste fascinantă despre o naţiune, despre principii, putere, dragoste, libertate și…despre viață.

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva