Femeia „standard“

Distribuie!

de Carmen Ghicică

Pe modelul „țara arde și baba se piaptănă“, dacă ar fi să ne raportăm la acest sezon electoral, noi vorbim despre manipularea femeilor, în scopul ascensiunii către urbanism și modern.
Ce e femeia „standard“? E genul acela de femeie care își planifică viața în funcție de sfaturile celor din jur și în funcție de societate. Este recunoscută drept femeia puternică din zilele noastre. Roboțelul corporatist pare să fie pe placul tot mai multor femei în 2014.

Ce trebuie să faci pentru a te încadra în această tipologie? Trebuie:

– să te căsătorești la 30 de ani, ca să fii suficient de matură. Până atunci vei fi căsătorită cu munca ta și te vei pune deasupra tuturor. Dar, oare, nu ridurile sunt cele care ne oferă maturitate?!
-să faci copil la 2 ani după ce te căsătorești, deci la vreo 32 de ani. Un copil este o povară, nu poți face cariera mult visată dacă ești mamă, căci trebuie să stai acasă cu copilul și să schimbi scutece. De când un copil este o piedică?! Dumnezeule….
-să fii independentă. Trebuie să ai banii tăi, să nu depinzi de soțul tău dacă vrei să mănânci o savarină. Aici sunt pentru.
-să nu știi să gătești, pentru că nu ai timp, tu trebuie să semnezi acte, să muncești, să îți iubești munca. Te vei obișnui să mănânci la mama acasă sau mâncare la caserolă. Dar va fi doar o chestiune de timp, asta până vei avea suficienți bani încât să îți angajezi o menajeră.
-să bei multă cafea și să fumezi, pentru că așa elimini stresul cumulat la job. Adică să îți colorezi dinții și să îți distrugi plămânii.

După cum spuneam, societatea ne îndoctrinează cu ideea aceasta corporatistă și, totodată, depresivă, pentru că realitatea este puțin diferită de film. Nu sunt nici pentru extrema cealaltă, deși pot da exemple bune în acest sens. Pentru mine, o femeie puternică alternează cu succes cele două lumi, cariera și familia. Cariera nu te ține noaptea în brațe, dar nici statutul de mamă/soție casnică nu îți hrănește stomacul. Cu siguranță, este dificil să stabilești și să păstrezi un echilibru, dar, uneori, lucrurile nu au un manual de instrucțiuni, ci ele decurg exact așa cum trebuie.

Nu e o soluție să acționăm și să trăim „standard“, doar pentru că așa se poartă sau pentru că așa e mai bine. Cred că atâta timp cât știi ce vrei și îți asumi ceea ce vrei să fii, xerox-ul nu încape în discuție.

Taguri

Arhiva