Erasmus sau un demo al unei altfel de vieţi

Distribuie!

Aşa cum se ştie prea bine, varza vecinului o să fie mereu mai gustoasă şi întotdeauna o să ne dorim şi noi o astfel de varză chiar dacă poate a noastră este mai bună. Pe acelaşi sistem, mulţi dintre noi ajungem atraşi de frumuseţea altor ţări şi de multe ori ajungem să ne mutăm acolo fără a înţelege exact ce urmează să ni se întâmple.

O alternativă pentru a experimenta viaţa „de afară”, fără a deveni ceva permanent, este bursa Erasmus.

Pentru cei care nu ştiu, bursa Erasmus acoperă parţial, în funcţie de facultatea la care mergi, costurile vieţii în străinătate, restul fiind contribuţia ta. Pentru a beneficia de această sumă de bani, trebuie să te asiguri că nu ai nicio restanţă la materiile alese în ţara respectivă.  Ţările propuse sunt diferite de la facultate la facultate, dar îţi poţi alege şi poţi aplica pentru ce ţară doreşti, fie că este ea Spania, Germania, Italia sau chiar Polonia sau Letonia, iar perioada de timp diferă în funcţie de ce îţi doreşti, dar de obicei este vorba de un semestru, cel mult un an.

Sunt multe avantaje dacă doreşti să trăieşti această experienţă. De multe ori intri în contact cu o limbă necunoscută şi te vezi nevoit să o înveţi; şi ce mod mai uşor decât să trăieşti în mediul în care se vorbeşte?

Intri în contact cu oameni diferiţi, mulţi dintre studenţi venind, de asemenea, din alte ţări, astfel ajungi aruncat într-un mozaic cultural pe care poţi să îl adori sau te poate determina să te ascunzi într-o cochilie.

Pentru unii studenţi Erasmus înseamnă distracţie, pentru alţii înseamnă conectarea cu civilizaţia unei alte ţări, iar pentru mulţi este o evadare din propriul mediu în care se pot întoarce oricând. Există libertate, independenţă şi mulţi învaţă pentru prima dată cum este să trăieşti pe cont propriu.

Avantajul de a sta într-o ţară străină este că poţi vizita mai multe oraşe cât timp stai în acea ţară şi de multe ori nu eşti de unul singur, sunt mulţi colegi şi prieteni pe care ţi-i vei face cât stai acolo.

A pleca cu o bursă Erasmus nu înseamnă că laşi tot ce este în ţară şi începi o nouă viaţă. Uneori este greu să îţi laşi familia, prietenii, iubita/iubitul, la sute de kilometri depărtare, dar această experienţă nu apare prea des în vieţile noastre, aşa că trebuie să profităm din plin atunci când avem ocazia şi mulţumită reţelelor de socializare, poţi păstra legătura cu oricine, indiferent cât de departe ar fi.

Aşa că dacă ai această oportunitate, o idee bună ar fi să îţi încerci norocul şi să testezi varza vecinului înainte de a te muta la el.

Ariadna Drăgolici

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva