Educația – încotro? (partea a III-a din IV)

Distribuie!

Primul examen. Perioada de emoții și stres din clasa a VIII-a. Miza e puțin mai mică acum decât pe vremuri dar se simte în aer importanța lui. E primul contact cu un examen oficial, pe bune, cu subiecte identice pe toată țara. Deodată, nu te mai compari doar cu colegii tăi de clasă – și, poate, cu câțiva din clasele vecine. Acum nota ta va fi pusă în balanță cu cea a multor alți elevi din județ, poate chiar și din țară. Depinde de liceul pe care vrei să-l urmezi.

Admiterea la liceu este un nou stres. Trebuie să completezi fișa de opțiuni cu un număr suficient de mare cât să știi că programul te va repartiza undeva. Nu neg importanța programului, a ușurat efortul de a candida pentru a fi admis la un liceu. Doar că metodologia e în continuare puțin confuză și mai sunt mici scăpări. De exemplu, criteriile de departajare care nu sunt tot timpul relevante: din 2 copii cu fix aceeași medie la examenul național și fix aceeași medie în generală, cel cu nota mai mare la proba de limba română va intra în fața celuilalt chiar dacă amândoi ar candida pe același loc la o secție de real.

Din cauza tuturor acestor lucruri de la orizont, părinții vor pune presiune pe copil să învețe, copiii vor fi stresați de rezultatul obținut. În plus, în timpul examenului ar exista și tentația de a obține ceva informații în plus de la un coleg – tentație redusă acum la minim prin prezența camerelor de supraveghere și a unor condiții și restricții pentru o evaluare normală, de țară civilizată.

După trecerea examenului și a vacanței – premiu pentru unii – începe cea mai frumoasă perioadă a vieții de minor: liceul. Noi colegi, noi profesori, un număr impresionant de materii noi. Se reiau discuțiile despre profesorii prea dedicați și cei care încearcă doar să facă minimul necesar. Apare posibilitatea alegerii de a merge la oră sau a o petrece în parc, cafenea etc. Apar elevii care-și motivează singuri absențele dar și elevii către care se întoarce atenția tuturor în preajma tezelor – mai multe la număr și dintr-o cantitate mai mare de materie.

Cu trecerea timpului, elevii încep să realizeze că în fața lor se află un nou examen și un nou prag, un test al maturității și un moment în care-și vor decide viitorul. Cam de prin clasa a 10-a unii încep pregătirea temeinică pentru facultate și bacalaureat. Alții așteaptă până în ultimul moment, sau sunt prea nehotărâți sau nu realizează importanța pasului din față.

În plus, clasele a 11-a și a 12-a reprezintă perioada majoratelor, evenimente ce marchează atât trecerea unui prag din punct de vedere al vârstei dar și faptul că în acești an de liceu elevul e progresat și a devenit un tânăr adult. Multe din lucrurile care se întâmplă în acest interval vor influența într-un fel sau altul viitorul celor implicați. Atât realizări profesionale cât și experiențe emoționale. În fond, este vremea formării unui nou individ.

O importanță majoră în această formare o au părinții, prietenii și colegii. Dar la fel de importante sunt și cadrele didactice și mediul din liceu. Un mediu bun va da mai mulți tineri capabili, devotați, dotați.

Finalul acestei perioade – dar și primul test real al noului tânăr – este reprezentat de examenul de bacalaureat. Puțin mai greu decât testele naționale de la finalul clasei a 8-a și cu o relevanță mai mare pentru viitor. Poate de aici și apare stresul din preajma examenului. Poate și din cauza stresului dar și din cauza calității lucrurilor predate/învățate, se simte nevoia unor meditații suplimentare. Nu toată lumea le face, chiar sunt foarte mulți elevi care trec bacalaureatul având ca bagaj de cunoștințe doar ce li s-a predat la clasă.

Dar bacalaureatul nu este singurul obstacol din această perioadă. Pentru majoritatea mai există și admiterea la o facultate. În unele cazuri un dosar ajunge, în altele este nevoie de un examen – pentru unii stresul e mai mare, pentru alții mai mic. Abia după finalizarea acestui proces, pe undeva prin iulie, început de august, începe ultima vacanță de elev.

Mihai Maruseac

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva