Din pridvorul bisericii

Distribuie!

de Alexandra Nadane

Am sesizat necesitatea unei rubrici dedicată răspunsurilor la întrebările tinerilor despre viaţă şi despre existenţa lui Dumnezeu în urmă cu câteva luni, atunci când s-au făcut filmările pentru aniversarea GEN90. Cu această ocazie, am adresat colegilor de generaţie un mesaj în care am spus că nu vor putea avea un viitor fericit fără să ţină cont de valorile consacrate, de suflet şi de Dumnezeu. Dacă tânărul este ghidat de această perspectivă, atunci are stabilitate, are echilibru şi valori, prin urmare nu se mai zdruncină atât de uşor în faţa provocărilor vieţii, poate fi fericit şi împlinit înţelegând că totul are un sens, că nimic nu este întâmplător.

La un moment dat, mi s-a propus ca această rubrică să conţină articole generale despre religie, despre cât mai multe religii, în speranţa că acest lucru va deschide apetitul spre studierea lor şi vor trece peste bigotismul babelor cunoscute de oricine intră pentru prima dată în biserică şi i se fac tot felul de observaţii, care uneori îl „ajuta” să nu mai intre şi a doua oară.

Eu nu am fost de acord cu această propunere, pentru că nu pot să fac lucruri în care nu cred. Sincretismul religios, acest amestec de practici, idei şi perspective îl depărtează de fapt pe om de Dumnezeu şi îi restrânge orizontul la câteva idei generale, care sunt rodul superficialităţii sau a mişcării împotriva Bisericii, de la care se preiau de multe ori informaţii fără să fie studiate şi analizate. Superficialitatea este marele defect al generaţiei noastre al cărei antidot este profunzimea, iar în privinţa rubricii, sinceritatea în relaţia cu Dumnezeu şi cu semenii.

Dacă intrăm în profunzimea ortodoxiei vom fi uimiţi de frumuseţea şi de firescul ei, dar în acelaşi timp vom vedea că anumite lucruri care se întâmplă oricând şi oricui se pot poziţiona în profund răspăr cu ortodoxia şi de fapt cu ceea ce ne este nouă firesc.

P.S. Ştiaţi că nu scrie nicăieri în Scriptură: „Crede şi nu cerceta?”, ci scrie, parafrazez, „Crede şi cercetează”? Cine găseşte primul citatul exact îl invit să scriem împreună un articol cu patru mâini (la două tastaturi).

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. August 10

    «Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea; și nu fi necredincios, ci credincios» (Ioan 20, 27)

Comments are closed.