Diferențele dintre bărbați și femei și ce putem face din ele (partea a II-a)

Distribuie!

Și iată și a doua parte din articolul despre diferențele dintre sexe și cum poate efectiv să ne ajute înţelegerea lor. În continuare, voi încerca să arunc lumină asupra modalităților de alegere a partenerilor la ambele sexe, cu explicarea pe cât posibilă a motivațiilor și rezultatelor. Precum în prima parte, țin să precizez că voi face referire doar la medii.

Privind în ansamblu, fenomenul atractivității dintre sexe este intens studiat și în fiecare an sunt descoperite noi comportamente cărora le sunt asociate diferite zone din creier care sunt activate în anumite circumstanțe. Recent, chiar și cercetătorii români (da, e o bucurie că avem și noi așa ceva) au realizat un studiu despre rolul dimensiunii intelectuale în alegerea partenerului. Complexitatea creierului și mai ales societatea complică lucrurile când vine vorba de atracție la oameni. La restul fiinţelor este relativ simplu. Fiecare individ știe clar ce are de făcut pentru a atrage un partener ca să își propage genele mai departe, însă lucrurile se complică în situația noastră.

Pentru a clarifica am să explic exemplul păunului: la păun precum la multe alte specii se poate observa diferența izbitoare dintre cele două sexe. Femela, față de mascul, este ștearsă ca penaj. Acest fenomen este denumit dismorfism sexual (întâlnit și la alte specii: struț, gorilă, anumite specii de pești). Masculul este cel care poate fi observat defilând cu acea coadă impresionantă. Explicația evoluționistă arată că cele două sexe au evoluat diferit datorită faptului că femela, pe baza aspectului și condiției masculului, evaluează dacă acesta se califică pentru împerechere. De ce femela trebuie să evalueze? Pentru că ea contribuie cu mai mult la actul acuplării. Aceasta are un număr limitat de ovule care pot fi fecundate, în timp ce un mascul are o capacitate de fecundare limitată doar de cât trăiește. Pe urmă, femela este cea care se ocupă cu adusul puilor pe lume și creșterea acestora. Desigur că există si cazuri diferite în care masculul nu abandonează femela după acuplare, iar cei doi rămân și formează un cuplu stabil sau sunt cazuri în care masculul este cel care rămâne să crească puii (cum este cazul căluțului de mare).

Având în vedere povara ce cade asupra femelei, aceasta trebuie să fie în stare ca pe baza unor indicatori să aleagă bine un partener pentru că de calitatea genelor acestuia depinde supraviețuirea puilor. Ca să revin la păun, masculul trebuie să crească o coadă cât mai mare și cât mai bogată pentru a avea acces la femele. De fapt ce spune acea coadă despre mascul? Faptul că este în stare să crească o așa coadă demonstrează că are acces la hrană multă și de o calitate mai bună și că a reușit să scape de prădători până în acel moment. Coada este un impediment foarte mare pentru păun (închipuiți-vă o mireasă într-o rochie pe tocuri care încearcă să alerge… nu va fi prea performantă). Prin aspectul lui atrage foarte ușor prădătorii și scapă cu greu dintr-o urmărire (fenomen denumit principiul handicapului). Atunci când femelele îl evaluează, acestea se asigură că deține caracteristici esențiale pentru reproducerea puilor din următoarea generație. Poate vă întrebați de ce bat câmpii cu povești despre păsări „cu zorzoane”, dar, la o privire mai atentă, se pot observa anumite constante care sunt prezente la toate speciile inclusiv la oameni atunci când vine vorba de atracție.

În cazul femeilor, acestea par să aprecieze la bărbați personalitatea, calități precum simțul umorului, spontaneitatea, imprevizibilitatea etc. Bineînțeles că și componenta aspectului joacă un rol important, dar nu este obligatorie în toate cazurile. Pe baza acestor caracteristici și a multor alți indici, femeia poate fi în stare să își dea seama dacă bărbatul are un anume statut în societate, este material pentru căsătorie sau doar potențial amant. Spre deosebire de femei, la bărbați lucrurile sunt mai simple. Bărbatul este impresionat prima dată de aspectul femeii, de indici care demonstrează fertilitatea acesteia (piele sănătoasă, păr bogat și lung, fese generoase, sâni proeminenți). Se pare că atunci când un bărbat vede o femeie pe stradă, se activează mai întâi zona ce ține de memoria vizuală din creier. Apoi, dacă se ajunge la mai multe întâlniri, bărbatul trece dincolo de dimensiunea aspectului femeii, deși nu este obligatoriu în toate cazurile. Această evaluare reciprocă este ca o adevărată simfonie, cu pauze, tatonări, explozii emoționale și încărcături neurochimice.

Mai nou, s-a descoperit că în dragostea pasională sunt activate aceleași zone din creier care se activeză și în cazul consumului de cocaină. Personalitățile celor doi parteneri trebuie să rezoneze una cu cealaltă pentru ca viitorul cuplu să aibă o existență îndelungată și benefică. Important de făcut referire este cazul femeilor care ajung în situația de a fi blocate în relații disfuncționale cu indivizi abuzivi. Deși am întâlnit mulți oameni (bărbați în special) care le condamnă, trebuie să explic de ce cred eu împreună cu alții că se întâmplă asemenea situaţii. Aceste femei nu sunt atrase de bărbații duri, agresivi, din cauză că vor să fie dominate sau din cauza unei compomente masochiste din personalitatea lor (deși sunt destule cazuri de tipul ăsta), ci mai degrabă sunt atrase de aspecte precum atitudinea hotărâtă a acestor bărbați, carisma lor, și capacitatea de a-i influența pe ceilalți care sunt toate la un loc cu aspecte precum comportamentul violent, gelozia morbidă și chiar psihopatia. Până să realizeze cât de mare și cât de periculos este icebergul, sunt deja prea prinse într-o relație în care au investit destul încât să le țină pe loc.

La cele spuse până acum, mai pot adăuga că atracția nu este ceva ce poate fi ales sau controlat. Adică în cazul în care cei doi parteneri ajung la un nivel de înțelegere și intimitate, cu greu poate fi dezbinată relația lor, chiar și situaţiile în care familiile și apropiații nu sunt de acord (parțial și cazul Romeo și Julieta).

Spre final am să fac referire la nemulțumirile unei anumite categorii de bărbați care, din cauza inutilității lor, ajung să afirme: „Bre, complicat cu femeile în ziua de azi. Toate vor numai bani.” Mediatizarea intensivă a anumitor cazuri de femei care aleg bărbați bogați, cu statut înalt în societate, a dus la acest mod de gândire deformată. Desigur că există cazuri de femei care întotdeauna vor alege bărbații bogați pentru că se pot asigura că vor beneficia de condiții de viață deosebite, iar în cazul în care vor avea copii, mai mult ca sigur, aceștia vor moșteni averea tatălui și potențialul de a-și găsi mai ușor partenere. Eu nu văd nimic în neregulă aici. Acest fenomen este prezent de la începutul umanității și chiar mai din urmă. Strămoșii bărbaților au vânat, s-au luptat între ei, totul pentru a avea statutul și resursele ce le-ar fi asigurat accesul la femei frumoase și sănătoase pentru ca urmașii lor să beneficieze de toate condițiile posibile pentru supraviețui şi astfel să se ajungă la noi. Tot ce le pot spune acestor bărbați care se mulțumesc să arate cu degetul este că ar trebui mai degrabă să încerce să lucreze la dezvoltarea lor ca individ, să ajungă să aibă un anume statut și apoi, dacă nici cu această bază esențială nu reușesc să atragă femei, să arunce cu afirmații. Când se va întâmpla asta, am să-i ascult și am să-i aprob.

Sper că v-am stârnit interesul și cu această parte și poate i-a ajutat pe cei în dificultate, iar pentru nelămuriri sau păreri diferite, sunt deschis la argumentații. Săptămâna viitoare vă aștept la ultima parte a articolului.

Articol de Mădălin Ștefan

Ilustrații de Cristina Stan

Taguri

Arhiva

3 Comments

  1. July 11

    Evrika!That’s why I fall in love with every sociopath that I meet!

  2. Mada
    July 11

    Foarte bun articol, mi-a placut abordarea evolutionista. Si eu sunt de-acord ca pana la urma nu e condamnabil ci mai degraba primitiv faptul ca o femeie prefera un barbat cu bani. As fi vrut sa aflu mai multe despre cliseul ala pe care il tot auzi cand vezi o femeie care prefera “douchebags” cum ca ar avea “daddy issues”. Sunt curioasa de aceasta perspectiva si ce inseamna mai exact acest concept. In rest, well done!

  3. Dobritoiu Cosmina-Maria
    August 20

    Imi placee!
    Poate nu este recomandabil sa exagerez cu atitudinea favorabila, sa nu fiu judecata eronat…
    Reiterez faptul ca apreciez ironia in cantitate moderata. Felicitari pentru ca nu condamni femeile “care vor numai masini,bijuterii si carduri”! Cine naiba nu vrea? (Sau poate iubirea alimenteaza contul deschis la BCR:)),din care-mi voi plati caminul)
    Indicii fertilitatii la femei…ce sa zic,nu-i am pe toti (am parul scurt). Adevarul este ca optez pentru a investi in materiale didactice,decat in cosmetice. Sunt prea multe femei frumoase in Romania, asa ca nu pot decat sa ma exilez sau sa imi dezvolt aptitudinile intelectuale. Nu posed resurse pecuniare suficiente pentru a-mi procura un bilet de avion,fiind studenta (stim bancurile cu studenti) asa ca…planul secundar.
    Ce sa mai zic de barbatii aia nepoliticosi care arata cu degetul spre femeile “materialiste”?! Nu au bani.
    Prin asociatie,imi aminti de un fost coleg…trebuia sa continuam propozitii “If clause”( If it rains,I will stay home,etc). O propozitie suna: “If I have money…” Eu am scris,probabil,ca mi-as cumpara o rochita. Colegul a scris “If I have money,I have money” :))
    as fi continuat…If I have money,I have money,therefore,I have women.

Comments are closed.