Înaintea fiecărui examen, partial sau colocviu, apare întrebarea «Cine are subiectele din anii trecuți?». Din ce în ce mai mulți studenți preferă să învețe subiectele date anterior în defavoarea înțelegerii materiei. Fenomenul este mult mai accentuat la facultățile de profil tehnic, dar nu lipsește nici în celelalte.
Printre motivele enunțate de ei se numără nerelevanța materiei sau lipsa atractivității ei, dar și dificultatea sau gradul prea mare de abstractizare al acesteia. Toate sunt doar motive preconcepute, nu ar trebui să influențeze alegerea studentului de a se concentra pe a învăța (din) subiecte. De fapt, cunosc exemple de studenți care au preferat această metodă chiar și pentru materii pentru care motivele mai sus enunțate nu se potriveau deloc.
Problema pe care vreau să o expun este, totuși, alta. Respectivii studenți își distrug singuri șansele de a învăța mai ușor materiile din anii următori care se bazează pe subiectul în cauză. Sau, ajung în situația în care, deși au avut în facultate contact cu toate cunoștințele necesare pentru locul de muncă la care sunt angajați, să nu fie în stare să le aplice, să nu poată face saltul calitativ de la teorie pură la aplicabilitate practică.
Sunt profesori care fac tot ce se poate pentru ca asemenea depozite de subiecte să nu se poată crea. La fel cum există și profesori cărora nu le pasă de această problemă. Dar există și partea cealaltă a balanței: sunt studenți care creează site-uri de centralizare a subiectelor și studenți care le folosesc.
Imediat apare întrebarea cu privire la dreptatea acestei situații. Examenul notează cunoștințele sau capacitatea de a face rost de subiecte și a învăța din ele? Cât din nota finală se datorează faptului că ai avut informații în plus și ai putut profita de ele? Cât din nota aia reprezintă ce știi tu cu adevărat?
Acum, nu doar examenele din facultate au această problemă. Examenul de capacitate a devenit de multă vreme un joc în care mulți învață modelele de subiecte cât mai bine posibil fără a pune accent pe teoria din spate. E drept, motivele din spatele deciziei de publicare a subiectelor sunt bune: se previne cazul în care anumite persoane bine situate pot obține avantaje cunoscând subiectele cu câteva zile înainte de examen. Dar faptul că acum toți învață din subiecte nu e prea bun.
În prezent, în lumea inteligenței artificiale există o dezbatere aprinsă între două tabere: una susține aplicarea modelelor statistice pentru a învăța, în timp ce cealaltă susține folosirea tehnicilor de reprezentare a cunoștințelor și de deducție pentru a atinge același scop. Discuțiile între cele două tabere sunt interesante, dar nu se mapează pe inteligența umană.
În viața reală, dacă nu înveți teoria de bază ajungi rapid să mergi pe sârmă când vei fi nevoit să traduci teoria învățată în practică. Greșelile vor fi multe și din ce în ce mai grave. Chiar dacă acum nu pare, viitorul nu sună prea bine pentru cei care vor să învețe doar subiectele din anii trecuți.
Mihai Maruseac
Sursa foto: wikimedia.org