Şi iată că Gen90.net s-a aflat şi la Gaudeamus. Emoţii, aglomeraţie, agitaţie, dar am reuşit să fim acolo în timp util pentru lansarea maestrului Mircea Maliţa.
Am ajuns la standul Comunicare.ro la ţanc pentru „una dintre cele mai importante lansări ale târgului”, după cum zice mult stimabilul Lucian Pricop, profesor universitar în cadrul SNSPA, şi anume lansarea volumului care îl privește pe domnul Mircea Maliţa, „Biobibliografie”.
În 2010, Lucian Pricop încheia seria „Operele lui Spiru Haret” cu un volum intitulat „Biobibliografie şi index”, momentul respectiv petrecându-se odată cu întâlnirea cu Mircea Maliţă şi odată cu demararea acestui proiect.
Potrivit profesorului universitar, termenul de „biobliografie” este un termen asociat cu o trecere deloc grăbită , relaxată , având o atenţie centrată asupra lucrurilor de amănunt. Lucian Pricop susţine că în cultura română marile personalităţi „nu au beneficiat de bibliografii din cauza unui malpraxis cultural”.
Nu numai domnul Pricop a avut de adresat vorbe de laudă şi stimă pentru academicianul Mircea Maliţa. Alături de dânsul, domnul rector al SNSPA, Remus Pricopie a fost invitat pentru a „pune accent pe eul gânditorului Maliţa”. Rectorul a afirmat că descoperirea lui Mariţă s-a petrecut tardiv şi greu pentru el, că l-a descoperit „bucăţică cu bucăţică”, mergând de la cercetarea şi documentarea despre academician până la onoarea de a-l cunoaşte personal în anul 2004. Spre surprinderea domnului Pricopie, la puţin timp, domnul Maliţa l-a invitat să devină membru al Clubul de la Roma, filiala România.
Rectorul povesteşte că ideea acestei „biobliografii” a apărut în urma discuţiilor pe care le-a avut cu academicianul, devenind rapid, în viziunea sa, „un ghid pentru tânăra generaţie”, care, citind cartea dânsului va descoperi personalitatea domnului Mircea Maliţa.
Domeniile abordate de academician sunt vaste, cele mai cunoscute fiind cele ale relaţiilor internationale, matematicii și istoriei. Rectorul Remus Pricopie ne prezintă structura cărţii „biobibliografice”, informându-ne că primele două capitole sunt două capitole bibliografice realizate de tânărul doctorand al domnul academician, iar apoi apar listate cărţile şi articolele scrise de domnul Maliţa.
Prezentă la eveniment a fost şi doamna ministru Ecaterina Andronescu, care a explicat că ceea ce urma să spună va fi sub forma unui „exerciţiu de admiraţie”, arătându-se onorată de faptul că academicianul a acceptat oferta sa de a fi rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti. „Acel eveniment a fost o mare sărbătoare, cum o sărbătoare este şi cartea pe care editura SNSPA o publică astăzi. Nu pot decât să îl felicit pentru ce a făcut, toate acestea merg în aceeaşi direcţie. Ţin să vă felicit că aduceţi normalitatea într-o perioadă destul de încrâncenată”, a declarat ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, mulţumindu-I domnului Maliţa totodată pentru întreagă activitate.
Modestia şi măreţia maestrului Maliţa a preluat ştafeta. Nu numai talentul a fost prezent la această lansare de carte, ci şi amuzamentul. Academicianul a ţinut să destindă atmosfera într-un mod surprinzător de tineresc şi deschis.
„Majoritatea operelor apar postum. Apropo de asta, nu ştiu dacă aveţi timp despre o istorie care îmi vine în minte. Eram la Naţiunile Unite, iar Secretarul General era un diplomat eminent din Birmania, care ajunsese acum în fruntea marii piramide de organizaţie a Naţiunilor Unite. Ne înţelegeam bine dinainte să fie Secretar General. Îmi povestea că a fost invitat la o conferinţă de către americani ca să se adreseze unei comunităţi dintr-un anumit stat . Iar acolo înainte se ţine o masă, unde eu am ţinut o discuţie despre Naţiunile Unite, îmi povestea el. Şi-a prezentat scopurile, iar după aceea a fost întrebat de o doamnă mai în vârstă, o fiică a revoluţiei: Domnule preŞedinte, aţi vorbit atât de frumos, foarte frumoasă expunerea şi ce superfluă. Secretarul a fost uimit de reacţia doamnei, cum adică superfluă, adică bună de nimica? Ea voia să zică de fapt că a fost super, superlativă. Iar eu am întrebat-o sub formă de glumă dacă ar fi bine să o public postum. Doamna s-a uitat nedumerită la mine şi mi-a răspuns << Da, da şi cu atât de curând cu atât mai bine! >>”, ne comunică academicianul despre “ a fi sau a nu fi postum”.
După această prezentare a domnului Malița și a invitaților, a urmat sesiunea de autografe, unde academicianul a fost foarte cald și deschis în comunicarea cu cititorii săi.
La final, am purtat o discuție scurtă cu dumnealui, despre ce înseamnă generația noastră din punctul său de vedere. Acesta, menționând că face parte din „generația care a început cu primul război mondial”, a spus că noi, tânăra generație născută sau formată în anii `90, „am moștenit unele lucruri greu de digerat”, argumentând că ultimele două decenii ale mileniului trecut nu au făcut prea mult bine societații, aceste neajunsuri începând cu anii `80, și nu numai în România.
Totuși, gândurile academicianului Malița se încheie cu afirmația că „avem nevoie de sprijin să ne debarasăm de unele tabere”, probabil de a fi mai uniți între noi înșine și a clădi lucruri bune împreună.
Ana-Maria Gheorghe
Costin Șerban
Foto: Simina Cernat
[…] știți de anul trecut că GEN90 nu ratează vreo prezență de teren la evenimentele livrești internaționale anuale […]