Trebuie să fie o excepție dacă până acum nu ai aflat că în acest an apare «The Hobbit». Afișe, anunțuri și reclame au tot circulat prin mediul online sau offline. Până și personajele au ajuns sub forma unor statui în mărime naturală în 3 locuri din București (Piața Unirii, Universitate și AFI Cotroceni). E și normal, oarecum, fiind un eveniment așteptat de multă vreme.
Probabil mulți vor spune că e doar un hype sau un alt «Harry Potter». Exact la această comparație se greșește. Obișnuiți cu filmele – mai rar și cu cărțile – din această serie, copiii generației actuale nu-și dau seama că și înainte de a se naște ei se puteau crea lumi noi, populate de personaje la limita dintre real și fantastic. Puțini știu că este geniul lui Tolkien cel care a permis dezvoltarea multor jocuri și filme actuale. Chiar dacă elfii și orcii existau în diverse mitologii, apariția lor în jocuri și alte cărți a fost realizată doar după succesul trilogiei «Lord of the Rings».
Cititorii și fanii știu că, atât LotR cât și Sillmarillion, au fost scrise pentru a încuraja, stimula și ajuta pasiunea lui Tolkien pentru crearea de limbi noi. The Hobbit, pe de altă parte, alături de alte publicații mai puțin cunoscute, a fost inițial creat ca literatură pentru copii. Din acest motiv cartea este mult mai ușor de citit decât volumele menționate la începutul paragrafului. Abia în timpul redactării acestora Tolkien a revizuit povestea din The Hobbit și s-a legat de un element absolut nesemnificativ din punctul de vedere al poveștii, luată izolat față de restul operei. Acest lucru e ușor de văzut analizând începutul fiecărei opere: «In a hole in the ground there lived a hobbit» versus descrierea amplă din capitolul «Concerning Hobbits».
Sunt curios dacă aceste diferențe vor fi vizibile și pe ecran. Sunt curios cât de fidelă va fi adaptarea cărții. Deși scurtă, producătorii au decis să facă o trilogie din ecranizarea ei. Ceea se înseamnă că în mod cert vor include și detalii din celelalte două cărți sau vor devia de la canon. În LoTR devierile au fost destul de semnificative, multe captiole lipsind și multe personaje figurând în poziții inexistente în opera originală. Va fi oare la fel și acum? Ce va lipsi din film? Ce se va introduce nou?
Răspunsuri pentru aceste întrebări pot fi oferite doar după lansarea de vineri. Până atunci, n-ar strica să depuneți puțin timp și efort pentru o lectură ușoară și plăcută. Cartea «The Hobbit» se citește în 2-3 zile lejer.
Mihai Maruseac
Sursa foto: wikimedia.org
[…] inclusiv coloana sonoră – au servit foarte bine pentru a putea răspunde întrebărilor din articolul de dinaintea […]