Despre feminism

Distribuie!

de Alexandru Manolache

Femeia într-o societate democratică

Odată cu apariţia democraţiei, femeia a început să se regăsească în societate ca membru activ, ce are drepturi egale cu barbatul. Astfel, aceasta a început să facă aceleași lucruri ca bărbatul şi, mai presus de toate, a avut dreptul la opinie şi decizie.

Din punctul meu de vedere, democraţia a reprezentat cel mai important factor după apariţia curentului feminist, care a ajutat femeia să se integreze într-un mod firesc în societate. Se poate observa o diferenţă majoră între felul în care era percepută şi văzută femeia înainte de apariţia curentului Feminist şi a democraţiei, şi după apariţia acestora.

Femeile au început să lucreze într-un mod constant şi la fel de bine plătit ca slujba unui barbat, au participat la manifestări de tip politic, cultural, religios, fără ca cineva să aibă ceva de obiectat, au putut lua decizii importante, lucru interzis până atunci, iar amprenta democraţiei asupra drepturilor egale a fost acela că femeile au avut dreptul la vot.

După ce aceşti doi factori esenţiali, democraţia şi feminismul, au luat naştere, şi mentalitatea bărbatului s-a schimbat într-un mod ce ar fi trebuit să existe încă de la început: bărbatul a început să gătească şi el, singur sau alături de soţie, a început să aibă grijă de copii, lucruri care erau puse numai în atribuțiile femeii.

Se observă clar cum uniunea dintre femei și barbaţi a reuşit să schimbe o întreagă societate prin armonie, succese pe toate planurile şi, cel mai important, prin responsabilitatea ambelor genuri faţă de familie, cultură, economie, faţă de tot ceea ce contează pentru ca o societate să funcţioneze aşa cum trebuie.

Responsabilitatea femeii

Femeia a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri ca cea mai responsabilă fiinţă, datorită firii sale. Cu cât înaintăm în timp observăm cum responsabilităţile femeii cresc din ce în ce mai mult, uitându-se de o anumită limită la care aceste responsabilităţi ar trebui să se oprească.
Astfel, a apărut o divergenţă de natură psihică şi fizică, întrucât femeia trebuia să facă multe din lucrurile pe care şi bărbatul ar fi putut să le facă, cum ar fi îngrijirea copiilor. Mişcarea feministă a scos în evidenţă aceste fenomene prin care femeia este exploatată la maximum şi se uită de faptul că şi ea are drepturi precum bărbatul.
Bărbatul a profitat de aceste lucruri şi a lăsat pe seama femeii multe din responsabilităţile de care ar fi fost şi el capabil să le ducă la capăt. Acest fenomen a intrat în vederea curentului feminist şi acesta putem spune că a fost un alt factor destul de important pentru care femeile s-au „răsculat”.
Responsabilitatea reprezintă o sarcină care trebuie împărţită într-un mod echitabil de ambele părţi şi nu pusă doar pe seama unei singure părţi, în cazul nostru pe seama femeilor. Femeia trebuie recunoscută nu numai după „abilităţile” sale de a face mâncare şi de a avea grijă de copii, ci şi după calităţile ei şi după adevărata importanţă pe care a avut-o de-a lungul timpului, precum partenera ideală a bărbatului fără de care acesta ar supravieţui cu greu.
Curentul feminist a scos în evidenţă calităţile femeii prin care aceasta a participat şi acţionat la dezvoltarea societăţii prin idei, fapte și valori promovate, fără de care cu siguranţă societatea nu ar mai fi aşa cum o știm.

Ce vor, de fapt, femeile?

Încă de la începutul mişcării feministe, femeile şi-au dorit un singur lucru: egalitate în drepturi cu bărbaţii din toate punctele de vedere. Sunt, însă, femeile în stare să realizeze şi să facă aceleaşi lucruri ca şi bărbaţii?

În multe situaţii şi bărbaţii sunt discriminaţi. Cele mai multe ipostaze de discriminare se pot observa atunci când ambele genuri caută un loc de muncă. Aici putem observa cum există slujbe care se adresează în mod specific bărbaţilor şi slujbe care se adresează în mod specific femeilor.

De exemplu, nu văd cum o femeie poate să dea cu lopata la fel de eficient şi de mult ca un bărbat, aşa cum un bărbat nu ar putea să lucreze la fel de eficient şi de responsabil ca babysitter; cu toate că acest aspect începe să dispară, cunoscând destui barbaţi care au grijă de copii.

Există mai multe diferenţe între un bărbat şi o femeie din mai multe puncte de vedere şi aici nu este vorba de discriminare. Natura a lăsat bărbatul cu o constituţie mai puternică decât a unei femei şi este, într-un fel, sortit să facă o muncă mai dură şi mai „costisitoare” din punct de vedere psihic, însă totodată şi femeia este lăsată de natură cu o răbdare mai puternică decât a unui bărbat, responsabilitate mai mare şi cu caracateristici specifice acesteia: gingăşie, atenţie etc.

Putem observa cum ambele genuri au calităţi specifice şi acestea sunt răspunzatoare pentru activităţile care îi diferenţiază. Important este ca atât bărbatul, cât şi femeia, să contribuie împreună la desfăşurarea cât mai multor activităţi şi să se completeze acolo unde este cazul.

Existenţa diferenţelor din punct de vedere al abilităţilor trebuie să îi unească şi nu să îi despartă.

(partea a II-a, in curand, pe GEN90)

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. antifeminist
    September 15

    Pentru mine un feminist nu este decât cineva care (consideră că) nu mai are altă șansă de a ajunge la un vagin așa că se înjosește și acceptă orice în speranța că va putea apuca într-o zi asta.

Comments are closed.