Despre dragoste şi dragobete

Distribuie!

de Larisa Iordache

Când m-am hotărât să scriu despre această sărbătoare, aveam în minte un cu totul alt început. Aveam de gând să prezint totul ştiinţific şi succint, pe etape şi organizat. Dar când vorbim despre dragoste, acest lucru este dificil de realizat.

Îi spun bunicului meu: „mă duc să scriu un articol despre Dragobete”. „Despre vrăbii?”,  zice el. Da, despre vrăbii.

Se pare că, cel puţin în viziunea oltenească, cuvântul „dragobete” provine de la cuvântul vrabie, aceasta fiind perioada lor de împerechere. „E singura perioadă când păsările încep să cânte, totul renaşte, ca şi iubirea”, spune el. Acum dragostea poate fi cel mai bine exprimată, într-un cadru nou, primăvăratic. Auzindu-l vorbind aşa despre dragoste, mă face să mă întreb: eu oare unde am locuit până acum?

Nu „commentul” sau „like’ul” sunt dovezile că cineva ne place sau nu? Contează că e iarnă sau primăvară? Nu faptul că X îmi distribuie melodia postată pe Facebook, îmi dă semne clare că este interesat de mine?

Îl întreb mai departe ce cadouri îşi faceau unul altuia: „cadouri semnificative, făcute de noi, care să ne amuze, dar să şi spună ceva despre fată.” Cum? Nu plecatul în mall la cumpărături „semnificative” este echivalentul de azi?

Dragostea se pare că a căpătat forme noi în timp. Nu ne mai scriem bileţele, am renunţat de mult la metafore, iar sărbătorile care se presupune că ne scot în evidenţă sentimentele, ne trimit la mall, să cumpărăm, să cumpărăm, să cumpărăm...

Consumerismul a luat o aşa amploare, încât însuşi obiceiul de a achiziţiona „nimicuri”, cum spunea George Ritzer, un mare sociolog german, tinde să fie valorizat. O singură zi care să ne aducă aminte că iubirea trebuie să continue şi să înflorească, este o idee minunată. Dar ce ziceţi ca, îmcepând din acest an, să ne concentrăm pe moralitate, etică, şi iubire, şi mai puţin pe „ce cadou să-i mai iau şi acum..”?

Şi, înainte de toate, amintiţi-vă: un gest nu costă nimic, dar valorează enorm.

 

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva