CV-ul lui Moş Nicolae

Distribuie!

de Carmen Ghicică

Miroase a nostalgie, a copilărie, miroase a Decembrie, acest Decembrie, rece și cald; alb, bătrân, și totodată, tânăr. E luna cadourilor, a portocalelor, a luminițelor, a colindelor. Deși, poate ar trebui să ne simțim mai maturi, pentru că a mai trecut un an, pentru că 2014 se pregătește să ne părăsească, noi ne simțim tot mai tineri. Asta e magia sărbătorilor.

Și dacă tot am adus în discuție cuvântul sărbătoare, o să menționez și una dintre bucuriile lui Decembrie: ziua de 6 Decembrie, când se sărbătorește Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut de noi ca fiind Moș Nicolae, cel care ne pune cadouri în cizme în seara de 5 spre 6. Am auzit că nu are de gând să se pensioneze ușor, iar eu m-am gândit să îl ajut cumva, așa că i-am făcut un CV.

„Nume și prenume: Sfântul Ierarh Nicolae sau Nikolaos (nume de origine grecească). Numele este format din „nike“ – „victorie“ („nikao“ - „ a învinge“) și „laos“ - „popor“.

Nickname: Moș Nicolae

Locul nașterii: Din bătrâni se povestește că Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu, la nord de Bethlehem, în cetatea Patara din ținutul Lichiei, Asia.

Domiciu actual/stabil: întreaga lume, văzută și nevăzută.

Experiență profesională: Din vremuri îndepărtate și până în prezent, bătrânul nostru se strecoară în casele noastre pentru a ne bucura sufletele cu cadouri, sau pentru a ne oferi câte o nuielușă, semn că trebuie să ne revizuim comportamentul.

Legenda spune că Moș Nicolae a ajutat trei fete sărmane din satul său. Pentru că proveneau dintr-o familie săracă, tatăl a decis să își vândă fetele în schimbul unor sume de bani. În noaptea de 5 spre 6 Decembrie, Moș Nicolae îi aduce fetei mai mari o pungă cu galbeni, fără să fie văzut de cineva. Așa că fata cea mare s-a măritat cu cine a vrut ea. În anii următori, bătrânul a procedat la fel și cu celelalte fete. Și uite așa, s-a întins vestea peste nouă mări și nouă țări. Sau și mai bine de atât.

Dacă ar fi să îi traducem numele, am spune că este apărătorul sau binefăcătorul poporului. Probabil că așa este, având în vedere că mai marii vremii au spus că a readus la viață un corabier căzut de pe catarg, a vindecat boli incurabile, a oprit o furtună prin rugăciune în timp ce se aflla pe mare, întorcându-se din Țara Sfântă, motiv pentru care a fost numit „patronul marinarilor și al călătorilor“. Se mai spune că ar fi înnoptat la un han, al cărui proprietar a omorât trei studenți teologi și i-a îngropat în curte. Sfântul Nicolae a visat acest loc și, prin rugăciune, i-a adus la viață. Prin puterea visului i-a arătat și împăratului vremii faptul că eparhul a mințit în legătură cu vinovăția a trei bărbați, reușind astfel să facă dreptate și să salveze trei vieți nevinovate.

Pentru că a trăit în perioada în care cetatea era condusă de tiranii Diocleţian şi Maximian și pentru că destăinuia fără sfială credința în Hristos, acesta a fost bătut și întemnițat, fiind salvat ulterior de blândul împărat Constantin Brâncoveanu.“

CV-ul acesta îl recomandă pe dragul nostru Moș ca fiind un simbol al blândeții, binefăcătorul sau apărătorul poporului, al adevărului și al dreptății, al celor cuminți, dar și ca pe cel care pedepsește pe cei mai puțin corecți sau cuminți, cum spunem noi. Și iată care este motivul pentru care el aduce fie cadouri, fie nuielușe copiilor.

Să ne bucurăm de liniștea și farmecul acestei sărbători și a lui Decembrie, pentru că, treptat, 2014 se retrage în bârlogul său și predă ștafeta lui 2015. Să fim tineri, să fim frumoși, să oferim și să primim! Sper ca fiecare dintre voi, cititorilor, să primească exact ceea ce își dorește, plus o portocală!

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva