Cum se lipeşte realitatea de noi? – partea I

Distribuie!

de Andra Iliescu

Ce am facut până acum?

Mai nimic!

Câte vise nu ne facem când ne gândim la facultate, la ceea ce va veni după, la debutul nostru ȋn societate ca parte plătitoare de taxe şi impozite?

De câte ori nu v-aţi spus “lasă ca fac eu facultatea şi apoi o să pot să fiu cine vreau, o să pot să am ce ȋmi doresc, o să pot să plec unde poftesc”?

Ai ajuns. Ai terminat cu bine bac-ul, deşi eşti cam dezamăgit pentru că la limba romană te aşteptai la o nota mai bunicică, dar având ȋn vedere că era vorba despre interpretarea textului, poate cel care a corectat lucrarea are o viziune diferită de a ta şi nu sunteti de acord. Asta e, de bine, de rău, ai terminat şi cu acest capitol educaţional şi eşti pregătit să ȋncepi ceva nou, ceva mai bun (sau cel puţin asta crezi/speri). Și ești acolo, ȋn ȋmbulzeala aceea, de parcă s-ar da ceva gratuit, aştepti la o coadă interminabilă care ţine de trei zile, şi culmea, e subiectul principal la ştiri.

După ce te trec toate transpiraţiile, ştiind câte persone au aplicat pentru acelaşi loc, afli ȋntr-un final că ai intrat, şi dintr-o dată te simţi uşurat, eşti fericit că ai intrat unde doreai şi că nimic nu te poate opri.

Dar desigur acestea sunt gândurile de ȋnceput… Din păcate acestea nu vor persista. De ce? Pentru că universul nu este aşa roz precum noi ni-l imaginăm. Pentru că ai plecat de acasă şi acum eşti singur şi tot ceea ce îţi făcea mami trebuie să îţi faci singur, să te descurci, practic.

Ajungi ȋntr-un punct ȋn care realizezi că ai tăi nu pot să te mai ajute la fel de mult, că este un efort destul de mare pentru ei şi va trebui să te angajezi.

Şi stai liniştit că profesorii nu vor ȋnțelege, nu vor vrea să ȋnțeleagă, îţi vor aduce argumente cum că ai fi putut să te ȋnscrii la distanţă, sau că facultatea nu este pentru toţi, poate vor fi doi-trei care te vor ȋnţelege, dar atât. Va trebui să le ȋmpaci pe amandouă.

Dar e ok, nu eşti nici prima nici ultima persoană care trece prin asta. Şi vei vedea că acest lucru te va maturiza te va pune faţă ȋn faţă cu viaţa, cu nopţile nedormite din cauza examenelor, cu energizantul la şapte dimineaţa pentru că ai ajuns la patru de la muncă, şi multe altele.

Primul job e ȋntotdeauna cel mai ȋnfricoşător.

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva