Crezul unui scriitor

Distribuie!

de Ciprian Azoiţei

De când ești mic și citești alături de părinți primele povești, minții tale îi este arătată o nouă lume, la care doar puțini au acces și încă și mai puțini vor începe vreodată să o înțeleagă.

Literele au o magie a lor. Se combină, se despart, se reîmpart și se așează după bunul lor plac. Muritorii nu au decât șansa de a privi această minune ce are loc în fața ochilor lor și să o copie după putințele lor. Căci adevăratele litere nu sunt de origine muritoare, ci provin din înaltele ceruri ale zeilor, oferite ca o binecuvântare muritorilor de rând de către Sofia.

Ce știu ei, cei care cred că au aflat cum să controleze litera, cuvântul, expresia? Reguli rigide născocite de oameni rigizi, ce excelează în a pretinde că a spune un cuvânt și a-l înțelege sunt unul și același lucru. Nonsensuri! Profanitățile sunt pentru cei ce vor să rămână profani.

Cum ai putea să controlezi ceva ce este la fel de liber, de pur și de accesibil precum aerul pe care îl respirăm? Scriitorul știe că din momentul în care muza îl îndeamnă spre a scrie și până în momentul în care lucrarea sa este terminată, el este precum un vas gol, umplut treptat de cuvintele potrivite pe care muza i le aduce în șirul gândurilor sale.

O, muză! Tu ești cea ce ghidezi acest biet scriitor spre cunoașterea de care are el nevoie pentru a te preaslăvi în scris. Tu ești cea care îi potolești setea pentru adevăr, cea care aprinzi focul mistuitor al dreptății și cea care îl potolești cu apa limpezitoare a moralității! Tu ești cea care face omul să aspire spre a fi cu adevărat om și mai mult decât atât!

Îți invoc ție numele, Libericona! O, tu, fiică a preacinstitei Sofia și a strălucitului Apollo! Tu ești întâia dintre muze și regină peste suratele tale! Tu ești cea care desăvârșește creația acestui scriitor ce se dovedește atât de nevrednic de darurile pe care tu le reverși asupra sa!

Ție îți datorează acest umil scriitor toată slava și venerația! Umple-mi, o, muză, cugetul de virtuțile tale, permite-mi să văd adevărul despre toate ce au fost, toate ce sunt și toate ce vor fi, iar umilul tău venerator va fi cel care va răspândi prin bietele sale scrieri tuturor oamenilor cuvântul care te definește: LIBERTATEA!

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva