Sărmanul Mugur

Distribuie!

de Andreea Denisa Jalbă

Ne aflăm la 25 de ani distanţă de evenimentul care a marcat eliberarea din lanţurile comuniste. Am dobândit culoare, confort, egalitate şi drepturi, chiar dacă unele doar pe hârtie. Am scăpat din colivia comunismului, dar suntem îin alta, „căci în colivia mică şade colivia mare.“

Tinerii de 15-16 ani vorbesc despre comunism fără implicare emoţională, tocmai pentru că s-au născut, din păcate sau din fericire, în vremuri în care acest capitol este incheiat pentru vecie. Unii sunt interesaţi de el numai când vine momentul să înveţe pentru Bacalaureat.

Vremurile acestea bolnave ne-au silit să uitam de adevăratele valori, de puritate, de credinţă, demnitate şi curaj. Un tânăr de 16 ani, dar de această dată cu 32 de ani în urma, avea un singur scop: nu acela de a cere părinţilor mai mulţi bani de buzunar sau mai multă libertate, ci acela de a cere o viaţă normală pentru România.
Dar cine este oare Mugur Călinescu? Un erou despre care tinerii nu au cum să afle astăzi prea multe lucruri, din moment ce televiziunea promovează în mare parte pornografia şi prostia.Pe Internet există detalii, dar sunt prea puţini cei ce ştiu de existenţa acestui personaj pentru a căuta.

El, Mugur, este steaua stinsă, aripa frântă a tinereţii. In ’81, Mugur cerea lucruri absurde pentru cei aflaţi la putere: democraţie, dreptate. Pe zidurile oraşului sau pe asfalt, sloganurile anticomuniste, pictate în cretă, erau vocea unui suflet care se împotrivea regimului şi care îşi dorea ca părinţii şi ceilalţi oameni să nu mai sufere.
Securitatea, hiena flămândă ce pândea tăcut din umbră, l-a iradiat în timpul anchetelor pe sărmanul Mugur după ce fusese prins scriind pe ziduri „Jos comunismul!“. Moare de leucemie, iar amintirea sa, în 2014, este într-un colţ întunecat.

Prea mare este numărul celor care au murit încercând să se împotrivească regimului, iar Mugur, la cei 16 ani ai săi, se numără printre ei. Uitat astazi, Mugur se odihneşte. Vremurile acelea au apus, iar prezentul îl uită. Televiziunea nu se mai atinge de trecut, preferând să le ofere tinerilor de vârsta pe care o avea Mugur, alte modele.

Ce înseamnă astăzi curajul pentru tinerii de 15-16 ani? Pentru Mugur însemna să lupte pentru demnitate şi libertate. Nu s-a mai promovat curajul, ci tupeul. Marile ecrane s-au transformat acum în micile şi umilele ecrane, căci în spatele lor stau cei josnici, iar în faţa lor un număr mare de naivi. Dacă uneori Televiziunea Română îi aminteşte în emisiuni de excepţie, niciun tânăr nu le urmăreşte pentru că este ruşinos la 16 ani să te uiţi „ca moşii” pe TVR 1.

Suntem îndreptăţiţi să zicem „viii cu viii şi morţii cu morţii. Dar din aceste tragedii nu este nimic de învăţat? Nu există nicio lecţie de oferit tinerilor? De multe ori sunt de preferat poveştile eroilor morţi decât cele ale nonvalorilor vii. Totul se uită, totul se sfârşeşte, iar dreptate nu va primi nimeni, niciodată. Răsplata lui Mugur şi a tuturor celor care au demonstrat ce înseamnă curajul este în cer, nu pe acest pământ, unde ruşinea a ajuns la loc de cinste.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva