Ce rol joacă publicitatea în viaţa noastră?

Distribuie!

Publicitatea sau advertising-ul începe să joace un rol din ce în ce mai important şi la noi, în special în oraşe, unde marile centre comerciale se înmulţesc cu fiecare zi ce trece. Distribuitorii de produse şi deţinătorii de spaţii comerciale îşi dau seama tot mai bine de faptul că rolul jucat de publicitate în gândirea şi comportamentul uman este unul extrem de mare, în special în perioadele din jurul marilor sărbători, precum Crăciunul şi Valentine's Day.

Din păcate, nu mulţi dintre noi realizăm faptul că mare parte din comportamentul nostru la shopping este influenţat de advertising, "tacticile" din domeniul acesta fiind foarte diverse, incluzând aici influenţele auditive sau olfactive. Multe articole disponibile pe Internet au tratat subiectul acesta, aici spunându-se spre exemplu că "ambianţa sonoră, vizuală şi olfactivă creată în punctul de vânzare influenţează clientul şi îl poate determina să petreacă mai mult timp în locaţia respectivă, să-şi modifice compoziţia coşului de cumpărături sau să cumpere produse pe care iniţial nu intenţiona să le achiziţioneze." Desigur, aceste influenţe se resimt în orice moment al zilei, străzile, clădirile, trotuarele, în general o foarte mare parte din structura unui oraş fiind împânzită de publicitate.

În momentul în care ajungem să achiziţionăm un produs, modul de selecţie ne este inconştient afectat de tot ceea ce interacţionează cu noi, panoul cu reducerea din supermarketul X, spre exemplu, reuşind să ne convingă să cumpărăm trei sticle de ulei în loc de două. Ca o concluzie, aş îndrăzni să afirm că de multe ori reclamele gândesc în locul nostru, "violenţa" acestora determinându-ne de foarte multe ori să recurgem la cumpărarea unor produse de care nu avem neapărată nevoie.

Taguri

Arhiva

2 Comments

 1. Bianca
  April 9

  Citește Buyology de Martin Lindstrom, o să găsești mai în amănunt că uneori nici publicitarii nu cunosc exact ce îi determină pe oameni să cumpere produsele. Există și un capitol în care vorbește despre asemănările dintre religie și branding.

  • Emilian
   April 9

   OK…Mulţumesc pentru sfat! 🙂

Comments are closed.