The Beautiful and damned – Blestem sau alegere?

Distribuie!

de Bobei Raluca Oana

De curând am terminat de citit Cei  frumoși și blestemați de Francis Scott Fitzgerald. În  roman este descrisă  degradarea umană a unor personaje care, la început, par să fi putut avut lumea la picioare. Acțiunea începe în America, prin anii ’20 – practic în Epoca de Aur. Ideea cărții este interesantă – reliefează, până la urmă, iluzia de la începutul vieții oricărui om: că totul este posibil.

Anthony Patch, personajul principal, este un tip arătos, nepotul unui bărbat influent cu care nu se înțelege prea bine. Anthony ducea o viață liniștită; fără să primească prea mulți bani de la bunicul lui, avea totuși un apartament draguț undeva în centrul New York-ului, un angajat care îi făcea curat în casă și îi gătea. În câteva cuvinte, o ducea bine, avea toate poftele satisfăcute fără să muncească pentru nimic. Zilele și le petrecea prin baruri sau la petreceri, ca orice tânăr întreținut, fără nicio grijă.

Dar viața lui se schimbă când o întâlnește pe Gloria – o tânără foarte frumoasă, cu un caracter imprevizibil, a cărei existență se învârtea în jurul flirturilor, la diverse dansuri, cu diverși indivizi. Deși, inițial, ea nu îi acordă prea mare atenție, el nu se lasă până nu o cucerește. Se căsătoresc, iar la început viața lor e perfectă. Erau invidiați de alții, țineau petreceri sau mergeau la petreceri în fiecare seară, până când banii se opresc din a mai curge. Gloria, ca și Anthony era obișnuită să i se facă toate poftele. Amândoi erau, de fapt, obișnuiți să obțină totul foarte ușor; ea vrea să meargă la hoteluri și restaurante scumpe, haine de blană și bijuterii, el vrea să țină petreceri, să aibă tutun fin, alcool scump și ca ea să ducă hainele la spălătorie (lucru care nu se va întâmpla).

Lucrurile se schimbă când bunicul lui Anthony moare și lasă averea unui angajatului. Evident, cei doi nu au fost de acord cu decizia bunicului cel bogat, banii săi fiind singurii bani pe care se bazau. Astfel, înaintează un proces pentru anularea testamentului, care va dura ani de zile. În mariajul lor, ei așteaptă totul pe o tavă de argint, dar problema era, care dintre ei aducea tava? Cum nu mai aveau bani să plătească servitori, răspunsul este: niciunul. Între timp, certurile dintre ei devin zilnice, Anthony devine foarte gelos, în anumite momente – chiar violent. Până la urmă se înrolează în armată, are o aventură,  iar când se întoarce acasă începe să bea zilnic, refuzând să lucreze. În timp ce frumusețea  Gloriei  începe să dispară, ea își dă seama că nu mai putea obține lucrurile atât de ușor precum în tinerețe și încearcă să își găsească ceva de lucru, dar fără succes.

După un rezumat așa detaliat, sper că nu se așteaptă nimeni să spun finalul (dacă sunteți curioși, îl veți afla singuri).

Cuplul este exemplul perfect al oamenilor tineri care refuză diverse oportunități pentru că nu s-ar afla la înălțimea așteptărilor lor.  Anthony are pretenția ca bunicul său să îi lase toți banii fără ca el să îl viziteze sau să încerce să amelioreze relația cu el. Îl refuză și se ceartă cu el până la sfârșitul vieții sale. Pe parcursul romanului, cei doi au avut multiple șanse să iasă din degradarea spre care alunecau încet, însă au refuzat să muncească, sperând că lucrurile se vor rezolva de la sine, mai exact așteptând să câștige procesul. Ei dau petreceri, cumpără haine alcool și haine scumpe chiar și atunci când nu au ce să mănânce. Trăiesc într-o continuă negare, aspirând la altă viața, dar fără să miște un deget. Din orgoliu sau din lene (cine știe?) nu au muncit absolut deloc și spre deosebire de telenovelele mexicane în care nimeni nu muncește și toți sunt bogați, în carte nu se întâmplă același lucru.

Acțiunea se petrece lent, nu are o intrigă bine definită și cel mai interesant moment apare pe undeva în ultimele pagini. Morala (nu știu cât de valabilă este astăzi sau cât de valabilă a fost vreodată) este evidentă și oarecum iluzorie: indiferent de ideile mărețe de la care pornim, viața nu decurge cum vrem sau cum ne așteptăm. Uneori, chiar dacă primim totul de-a gata, nu este de ajuns. Iar diferența dintre oamenii cu succes și cei fără nu o face întotdeauna familia din care facem parte, ci munca depusă de-a lungul vieții.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva