Câteva exemple de români ajunși departe

Distribuie!

Dacă eşti utilizator Yahoo şi vrei să afli ce mailuri ai mai primit, cu siguranţă ai avut ocazia să o vezi şi pe Nadia Comăneci în momentul ei de glorie, la Olimpiada de la Montreal din 1986. Şi poate da, poate nu, te-a cuprins un sentiment de mândrie pentru că, indiferent de cum erau trataţi cetăţenii români în perioada comunismului, indiferent de cum sunt trataţi acum, sunt câţiva dintre ei care au ajuns să reprezinte cu cinste România. Dar cât timp a trecut de la Nadia Comăneci? Foarte mult. Şi cine ne reprezintă în lume în prezent?

O să trec de cunoscuţii Inna, Ilie Năstase şi Mircea Lucescu (câteva nume care mi-au venit în minte) şi nici nu voi intra în detaliile legate de Spania, Italia şi Marea Britanie. Am preferat să nu îi includ nici pe europarlamentarii români, care ar trebui să fie un exemplu de comportament politic pentru parlamentarii români, dacă tot au ajuns să interacţioneze cu alţi politicieni din Uniunea Europeană. Şi oricum ar trebui să caut îndelung pe Google, având în vedere că singurii care s-au remarcat sunt deja prea menţionaţi în presa românească.  Aşa că ajungem la următorii:

Maria Lucia Hohan

Creaţiile vestimentare ale Mariei Lucia Hohan le poţi cumpăra online, dar şi dacă te muţi în Danemarca, Franţa, Hong Kong, Dubai, Kuweit, Singapore şi alte câteva ţări din Europa şi Orientul Mijlociu. Şi totuşi, multe dintre rochiile ei ajung să fie purtate la Hollywood şi în alte părţi ale SUA!  Şi nu numai preşedintele României a ajuns la Casa Albă, ci şi Maria Lucia Hohan. Sau cel puţin una dintre rochiile ei, purtată de Jennifer Hudson în timp ce i-a cântat lui Barack Obama la aniversarea de 50 de ani.

Cu Maria Lucia Hohan ne putem mândri nu numai datorită faptului că, dintre toate creaţiile vestimentare, stiliştii le aleg pe ale ei, iar personalităţile ajung pe lista celor mai bine îmbrăcate, ci mai ales datorită bunului gust pe care îl are. Ne reprezintă frumos, iar talentul ei extraordinar este recunoscut de cunoscătorii din domeniu.

Alexandru Tomescu

În luna mai a acestui an, violonistul Alexandru Tomescu a desfăşurat un turneu în România numit “Stradivarius-Obsesii” prin care a promovat muzica şi teatrul non-verbal, o combinaţie inedită şi în premieră pentru ţara noastră. De 5 ani de când şi-a câştigat dreptul să cânte la vioara Stradivarius Elder-Voicu, realizată în anul 1702 şi una dintre cele puţinele viori Stradivarius din lume încă aflate în funcţionare, Alexandru Tomescu a avut anual turnee în ţară cu bilete epuizate, locuri în picioare şi concerte suplimentate. De asemenea, i-a lăsat şi pe străinii din Coreea de Sud, China, Taiwan şi Noua Zeelandă să se bucure de talentul său, iar în luna iulie a acestui an va ajunge în Portugalia. De când şi-a început activitatea concertistică, Alexandru Tomescu a avut onoarea de a cânta în cele mai mari săli de concerte ale lumii: Concertgebouw din Amsterdam, Olanda, Théâtre des Champs Elysees şi Teatrul Châtelet din Paris, Franţa, Berliner Philharmoniker  din Berlin, Germania, Sala Mare a Conservatorului din Moscova, Rusia, Metropolitan Art Center din Tokyo, Japonia sau Cerritos Arts Center  din Los Angeles, Statele Unite ale Americii.

Neozeelandezi au spus despre el că „Alexandru Tomescu  scoate o muzică nemaipomenită din Capriciile de Paganini, scoţând în evidenţă contraste, lasând fiecare frază să trăiască şi să respire. M-am aşteptat la o seară cu şampanie spumoasă, însă Alexandru Tomescu a servit whiskey”.

Cristian Mungiu

Despre Cristian Mungiu s-au spus deja destul de multe, a primit aprecieri şi recunoaşterea talentului său, atât prin premiile de la Festivalul de la Cannes, de la Festivalul de Film European, nominalizarea la Globul de Aur şi alte premii şi nominalizări pe plan internaţional, cât şi prin Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pe plan naţional. În 2011, a devenit preşedinte de onoare pentru trei ani al Asociaţiei European Distribution, asociație a distribuitorilor independenți de filme de artă europene, având ca obiectiv promovarea cinematografiei ca artă, o activitate necesară şi în spaţiul românesc.

Fără îndoială, este unul dintre regizorii care aduc o contribuţie semnificativă în cinematografia românească şi, de asemenea, îi construiesc o imagine pe care niciun slogan şi nicio frunză nu ar putea-o egala.

Evident că există foarte mulţi tineri talentaţi, participanţi la olimpiade internaţionale, sportivi de performanţă extraordinari, antreprenori care ne pot fi modele şi care ne reprezintă cu succes în lume, doar că am ales de data asta să scriu despre câteva nume care mi-au atras atenţia în ultima perioadă. Cele câteva nume mari care există pot da un impuls tuturor şi pot schimba percepţia generală conform căreia românii sunt discriminaţi, sunt jigniţi şi alte acte care ne dau un sentiment de inferioritate. Da, se întâmplă toate acestea, însă românii din lume nu sunt numai cei care arată partea proastă a oamenilor, ci şi cei care îşi arată talentul, munca şi devin modele de urmat pentru oricine, indiferent de cetăţenie.

Dacă există cineva care vă face să vă simţiţi mândri când îi vedeţi în lume, aşteptăm să le împărtăşiţi cu noi!

Bianca Radu

Surse foto: wikimedia.org, alexandrutomescu.com

Taguri

Arhiva

2 Comments

 1. Satinata
  July 6

  Un articol foarte slab documentat, te-ai fi putut lega de o nisa anume nici chiar atat de random

  • Bianca Radu
   July 6

   Stiu ca documentarea nu a fost extraordinara, am vrut sa ofer cateva exemple generale din ultima perioada. Am si precizat la sfarsit ca acestea au fost exemple care mi-au atras atentia si sunt printre cele mai cunoscute, insa stiu ca mai sunt multe, multe altele. Multumesc totusi pentru sugestie!

Comments are closed.