Biserica, între religie și afacere

Distribuie!

de Alina Maria Șerban

În timp ce Faraonul Preafericit Daniel e preocupat să ridice Catedrala Mântuirii Neamului, neamul moare de foame și se confruntă cu sărăcie. Însă nu-i nimic, după terminarea faimoasei clădiri care probabil va fi gata cam tot atunci când Florin Piersic o să termine de povestit despre anii lui de tinerețe,  românii vor avea asigurate salarii ca în Anglia, autostrăzi ca în Germania și spitale ca în Austria. Pentru atingerea unui astfel de scop măreț trebuie, deci, să cotizăm și să o facem cu fervoare căci altfel cele ce ne-au fost promise nu se vor mai împlini.

În timp ce cu sănătatea stăm atât de prost încât te îmbolnăvești după ce intri în spital BOR-ul mai ridică câteva biserici și mai adaugă două straturi de aur pe hainele deja poleite. Învățământul are și el de suferit astfel că în România secolului XXI există sate fără școli dar cu cel puțin două biserici. Și totuși guvernul nu vede nimic greșit în asta și continua să aloce sume care l-ar speria și pe Bill Gates, bisericii pentru a avea în ea un aliat de nădejde în campaniile electorale dar și pentru ca BOR-ul să poată ridica biserici oriunde îi tuna.

Se pare că brandul BOR este atât de puternic și de bine poziționat și de influent încât acum dacă îndrăznești să cumperi lumânări din altă parte decât de la biserica X la care te decizi să te duci de Paște riști să nu fii lăsat să le aprinzi pentru că nu poartă ștampila mitropoliei de care aparține bisericuța. Și astfel te trezești că treburile spirituale se împletesc de minune cu antreprenorialismul și că religia începe să fie exploatată și transformată într-o afacere. Desigur că lucrul ăsta nu s-a inventat pe meleagurile noastre, dar cu siguranță a prins cel mai bine aici la un popor care pur și simplu nu vede sau refuză să vadă hibele BOR-ului.

Religia nu mai e demult nucleul în jurul căreia se învârte BOR ci banii. Acum orice serviciu prestat de BOR trebuie remunerat, în timp ce noi alegem să ignorăm faptul că preoții au carte de muncă la fel ca părinții și prietenii noștri. Ar trebui ca de fiecare data când chemăm poliția, pompierii sau salvarea să le dăm și câte un bănuț pentru că așa facem și la preot, nu? N-ar trebui nici să dăm bani preotului când vine cu Boboteaza sau cu alt motiv, nici pentru nunți, botezuri și alte lucruri lumești. Credința, dintre toate lucrurile, n-ar trebui să coste bani. N-ar trebui să fiu nevoit să dau bani atunci când fac un acatist sau când mă rog sau pentru orice alt motiv inventat de BOR. Pentru că dacă există un Dumnezeu acela nu îmi va cere bani pentru nimic. Mă îndoiesc că închiriază cu ziua norișori albi și harpe sau că trebuie să am aripi parafate de Sfântu Petru ca să pot să le port.

Linia dintre religie și afacere pe care a trasat-o Biserica e atât de fină că e aproape imperceptibilă. BOR va continua să profite, noi vom continua să dormim și să risipim bani pe care țara i-ar putea folosi altfel și jurnaliștii din Europa de Vest vor continua să constate că la noi timpul a pus o frână mai mare decât Ponta în cursa pentru președinție.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Taguri

Arhiva

2 Comments

  1. January 22

    Inainte de toate, Catedrala Mantuirii Neamului e un simbol al unitatii poporului nostru roman. Iar constructia acesteia nu depinde de starea financiara a poporului.
    Oricat de saraci ar fi doi tineri, atunci cand se casatoresc, isi cumpara verighete care au simbolistica si pretul lor. De ce nu-si cumpara mobila de banii aceia, in loc sa-si cumpere verighete, ca doar mobila e mai de folos?
    Asa e si cu bisericile si cu “spitalele”. Biserica are o activitate sociala si filantropica destul de mare, dar nimeni nu vorbeste despre asta. Despre lucruri bune nu se vorbeste pe la noi.
    Intereseaza-te cat este salarul unui preot si cat plateste el impozit la stat si vezi cu ce mai ramane ca sa putem vorbi despre latura aceasta. Informatiile pe baza de presupuneri ce valoare pot sa aiba? 🙂

  2. Emilian
    January 23

    Dragă Alina, m-am gândit mult dacă merită să îți las un comentariu la articol și am făcut-o, pentru că, trebuie să recunosc, mă deranjează modul în care e construit acesta.

    În primul rând, Biserica nu are nicio obligație în ceea ce privește construirea de spitale sau școli, aceasta fiind una din datoriile de bază ale unui stat, iar dacă totuși o face, acționează din proprie inițiativă, neconstrânsă de nimeni. Cu toate acestea, fiecare eparhie sau mitropolie are un sector de filantropie, care desfășoară ample activități, acestea fiind însă ținute ascunse de către presă, pentru că numai articolele care prejudiciază imaginea BOR prind la public. Ai aici activitatea filantropică a Arhiepiscopiei Bucureștilor pe 2014 și activitatea pe 2013 a întregii Patriarhii. Ți le las pentru a nu te mai chinui tu să le cauți..

    http://patriarhia.ro/misiune-si-responsabilitate-in-activitatea-arhiepiscopiei-bucurestilor–raport-sinteza-pentru-anul-2014-7841.html

    http://patriarhia.ro/images/pdf/SocialFilantropic/sinteza_Social_Filantropic_CNB_2014.pdf

    Cât privește obligativitatea ta, ca enoriaș, de a deține la slujbă lumânări fabricate de unitățile subordonate eparhiilor, aceasta e una de ordin practic, nu financiar. Știu din propria experiență fragilitatea și proasta calitate a lumânărilor din comerț, iar dacă toți s-ar prezenta la slujbă cu astfel de lumânări, ar lăsa în urmă un dezastru, din cauza mizeriei care ar fi lăsată în urmă. De altfel, și ca preț cred că sunt mai accesibile cele de la biserică, dar nu te interesează pe tine asta… Important e să atacăm Biserica, nu?

    Te întrebi iar de ce ești nevoită să plătești preoții care vin să îți oficieze un serviciu liturgic, așa cum e el denumit de către Biserică? Pentru că o foarte mare majoritate a lor își asigură salariul tocmai din aceste venituri. Preotul meu paroh primește de la stat nu mai mult de 50 de lei…Cam cum crezi că s-ar descurca el fără banii din aceste servicii? Spune-mi, draga mea, ce poți face astăzi cu 50 de lei pe lună? Nici măcar pâine nu îți poți cumpăra, ce să mai vorbim de facturi, necesarul de mâncare sau haine pentru soție și copilași?

    Desigur, sunt și preoți care cer bani mai mulți decât ar trebui sau chiar impun taxe, dar ei sunt doar o foarte mică parte din total, parte care este scoasă, din păcate, la înaintare. Te rog să te informezi mai bine de acum înainte, când vei scrie un articol și să nu preiei spiritul de turmă existent deja la noi în țară. Scopul jurnalismului este să fie obiectiv, să preia faptele și să le prezinte așa cum sunt, nu să le interpreteze după bunul plac.

    Cu stimă, Emilian V.

Comments are closed.