Bacalaureatul în țara tuturor posibilităților

Distribuie!

de Greta Bogdan

A fost odată ca niciodată… Bacalaureatul. Nu, nu e un nume dintre acelea pe care le mai vezi prin buletinele celor neinspirați, ci este numele examenului maturității. Numai că, în ultimii ani, numai de maturitate nu dau dovadă unii elevi, precum și mai marii învățământului. Aceștia din urmă s-au gândit, având în vedere situația dramatică din ultimii ani, să organizeze o A TREIA SESIUNE a examenului de bacalaureat. Evident, una specială, după cum o numesc dânșii.

Pentru cei care au tratat superficial informația, citez: Candidaţii care nu s-au prezentat la bacalaureat în ultimii ani sau care nu au promovat examenul vor putea participa la o sesiune specială, care ar putea fi organizată în februarie-martie, tot pentru ei urmând să fie organizate meditaţii plătite de stat (MEDIAFAX.RO).

Deci elevii vor trebui să se streseze din ce în ce mai puțin cu acest examen. În fond, e vorba doar de niște diplome pe care ei vor avea triple șanse să le obțină  pe degeaba. Nu trebuie decât să se târască, pe banii statului, pe la meditații, iar dacă nu le place și nu le place, nu-i bai! Mai e și-n toamnă o zi. Ba chiar și-n primăvară!

Ceea ce mă intrigă pe mine într-o mare măsură, este faptul că sunt sute de copii care nu au posibilități financiare de a urma licee bune și facultăți renumite, pentru că…să fim serioși- costă. Însă ei nu-și pierd speranța și muncesc ca să își depășească condiția și să se descătușeze de lanțurile ignoranței care îi amenință în cazul în care își aleg un alt drum. Pentru ei nu există legi speciale. Există legi doar pentru cei care își pierd nopțile și zilele în localuri sau cluburi și cerșesc bani din buzunarele părinților până la însurătoare.

Statul se străduiește să lărgească din ce în ce mai mult sita prin care sunt strecurați absolvenții de liceu, lucru destul de descurajator pentru cei silitori, zic eu. Șansele elevilor, la sfârșit, devin egale chiar dacă nivelul lor de pregătire este unul cu totul și cu totul diferit. Nu este necesar ca toți să promoveze, căci într-o societate trebuie să existe oameni și pentru munca de jos, și pentru cea onorabilă.

Cum ar trebui să funcționeze un sistem echilibrat? Încotro ne îndreptăm? Este mai bine săîncurajăm lenea și delăsarea, ignoranța și înșelăciunea? Suntem noi țara tuturor posibilităților?

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva