Antonio Eram („Români cu care ne mândrim”)

Distribuie!

Încă de pe când era student al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Antonio Eram a depus pasiune în toate activitățile sale. Astfel a fost director al diviziei de Internet al GMB Computers în vremea când aproape jumătate din constănțeni foloseau aceste servicii. Succesul de aici l-a promovat într-o poziție în cadrul Cosmote, actualul Vodafone. Dar, rezultatul cu adevărat remarcabil al pasiunii depuse a venit în 2005 când prima companie românească premiată în cadrul unei competiții din Silicon Valley a fost Netopia Systems, creată după o idee a lui. În locul în care contează doar ceea ce știi ce faci, nu cine și de unde ești, a atinge această perfomanță este o realizare. Mai adăugăm și faptul că românii priveau reticent tranzacțiile online în momentul în care Antonio Eram și-a început afacerea și se conturează impactul important al pasiunii de care vorbeam.

Netopia Systems oferă soluții de plată electronice dar inovația majoră adusă de companie a fost folosirea SMS-urilor pentru a realiza plăți și a notifica efectuarea acestora. S-a pornit de la soluția folosită de multiplele concursuri de la televizor în care participai trimițând un SMS dar insistând mult pe partea de seriozitate: clienții Netopia Systems au garanția că un mesaj odată trimis ajunge la destinație.

De atunci, Antonio Eram a participat la diverse conferințe legate de start-ups și a oferit interviuri pentru ziare și reviste cu specific financiar. Din majoritatea acestor discuții reiese o idee importantă: originalitatea este cea mai importantă calitate de care ai nevoie pentru a lansa o companie nouă.

De fapt, antreprenorul chiar îi sfătuiește pe aspiranți să copieze cât mai puțin ideile deja existente. Un Facebook mai interesant va fi dificil de făcut dar, cu puțin efort, se poate crea ceva care nu va eșua. Antonio Eram sugerează că cititul de noutăți de pe TechCrunch, Slashdot, Reddit, etc dăunează deoarece la fiecare succes prezentat există aproximativ 10 eșecuri nedocumentate. În plus, se pierde timp citind cum evoluează alte idei în loc de a fi folosit pentru a păstra un focus pe o idee nouă.

Pentru el, timpul este cea mai importantă resursă. Nu contează câte fonduri ai, de câți oameni dispui sau ce tehnologii folosești. Dacă nu îl folosești cum trebuie nu poți avea succes. Antreprenorul sugerează că 5 minute de gândire pot face o mare diferență, atât în lumea afacerilor cât și în viața de zi cu zi. Aceste minute de gândire te ajută să vezi imaginea de ansamblu, să vezi unde vrei să ajungi și unde te afli. Îți permit să iei deciziile corecte, la momentul potrivit.

Ultima componentă a succesului este pasiunea. Conform lui Antonio Eram asta este ceea ce trebuie urmărit, nu recunoașterea altora, succesul material sau alte ținte. Problema este că mulți renunță prea repede și mereu dau vina pe alții în loc să recunoască problema din ei. Așa se ajunge ca replici precum «Aici nu se poate face nimic» și «Voi ați avut o șansă atunci pe care ...» să fie destul de frecvente în timp ce timpul trece pe lângă și nu se realizează nimic.

Așadar, folosiți minim 5 minute de  gândire pentru a vedea unde vă aflați în raport cu idealul vostru. Inovați și urmați-vă pasiunea. Nu renunțați prea ușor și fiti sinceri cu voi înșivă. Cam astea sunt ideile expuse de Antonio Eram în majoritatea discuțiilor sale.

Mihai Maruseac

Taguri

Arhiva