7 Sfaturi pentru o viață de carieră sănătoasă și de succes

Distribuie!

de Andrei Pop

Fiecare dintre noi aspiră la succes profesional sub o formă sau alta, iar epitomul succesului profesional se numește, mai nou, „carieră”. După cum bine știm, o carieră profesională implică foarte multă dedicație, efort și (deși nu ne place să acceptăm) sacrificii. Din această cauză, probabil că foarte mulți se întreabă dacă există vreo „rețetă magică” pe care, dacă o folosesc, vor avea cu siguranță succes.

Personal, mă îndoiesc și sincer, nici nu aș vrea să existe, pentru că asta ar însemna că societatea a ajuns la un nivel la care nu mai poate fi creativă în ceea ce privește metoda de a obține succes profesional. Dar asta nu înseamnă că nu există câteva ponturi pe care să le folosim drept punct de început.

Fă ceva ce te pasionează într-un fel sau altul. Dacă faci ceva ce îți place, munca nu va mai fi muncă, ci distracție și astfel, totul va merge mult mai ușor.

Să nu te descurajezi dacă nu faci ceea ce îți dorești din prima. De cele mai multe ori, nici nu ești pregătit pentru ceea ce vrei să faci. Succesul implică o anume călătorie inițiatică, așa că să nu te descurajezi dacă îți va lua chiar și ani să obții rezultatele pe care le dorești. Ceea ce contează e să știi unde vrei să ajungi, iar asta mă duce la următoarea sugestie:

Dezvoltă o viziune personală. Unde te vezi în zece, douăzeci de ani? Cum crezi că vei putea ajunge acolo, dat fiind contextul în care te afli? Jim Collins, autorul cărții Good to Great vorbește în cartea sa despre faptul că liderii de succes ai oricărei organizații au avut întotdeauna o viziune, un scop, o idee care îi ghidează în mod constant. Această viziune i-a ajutat să își concentreze energia în mod constant spre ceea ce i-a interesat să obțină și i-a adus cu un pas înaintea celorlalți.

Ține-te de planul tău/viziunea ta, chiar dacă nu îți iese din prima. Se întâmplă de multe ori ca, în drumul spre succes întânim eșecul. Eșecul cel mai descurajator este cel pe care îl trăim într-un domeniu pe care noi îl considerăm punctul nostru forte. Într-adevăr, doare. Altfel nu l-am percepe drept eșec. Dar aceste eșecuri fac diferența dintre oamenii care vor succesul și cei care chiar îl vor avea. Steve Jobs, creatorul companiei Apple, a fost concediat de propria companie. Asta nu l-a oprit. Încetul cu încetul, a cumpărat acțiunile companiei până când a reluat conducerea.

Dificultatea/Eșecul nu este sursă de frustrare, ci de înțelepciune. Cu toții avem tendința (naturală de altfel) de a vedea eșecul sau timpurile dificile drept sursă de frustrare, ceea ce e ok pentru o vreme. Dacă lăsăm astfel de evenimente să ne acapareze existența, riscăm să ne scufundăm singuri corabia. De aceea, sugerez a aborda aceste evenimente într-o altă lumină, și anume, de a le vedea drept o oportunitate de a reflecta și de a crește. Cea mai importantă proprietate a acestui tip de experiențe de viață este că (ele) ne atrag atenția. Făcând acest lucru, noi memorăm nu doar sentimentul de frustrare ci și contextul care a declanșat sentimentul. Această proprietate este motivul pentru care aceste experiențe sunt o sursă atât de bogată de înțelepciune.

Fă-ți timp pentru tine. De multe ori, oamenii confundă ideea de carieră cu cea de a trăi pentru serviciu, iar acest mod de a interpreta lucrurile este principala sursă a eșecului lor profesional. Este foarte important să înțelegem că, oricât de important ar fi serviciul pentru noi, la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă uneori, este viața personală. Este foarte important să lași o oră, o oră și jumătate pe zi în care să faci ceva ce contează pentru tine ca om, nu ca om al profesiei. Acea oră și un pic e, de multe ori, o metodă mai bună de a-ți încărca propriile baterii decât 8 ore de somn pe zi, pentru că, până la urmă, omul e o ființă socială. Pentru omul de carieră, este crucial să țină acest lucru în vedere, și să învețe să îl pună în balans, lângă celelalte nevoi și datorii.

Fă-ți timp pentru alții!! Este la fel de important ca și ideea de a-ți face timp pentru tine. Sunt nenumărate exemplele în care oamenii aparent de succes în plan profesional, au o viață de familie mai puțin decât bună. Asta, cel puțin, din punctul meu de vedere, înseamnă că nu au avut o carieră strălucită, pentru că au sacrificat un aspect foarte important din viața lor: viața de familie. Iar familia nu constă în doar rudele de sânge. Toți cei din jurul tău care te fac să te simți ca acasă sunt familie. Munca va fi acolo. Te va aștepta, și nu îți va da pace. Dar să pierzi pe cineva e foarte ușor, iar indiferența doare cel mai tare. Nu fii indiferent! Ține-te de cei la care ții, și, poate și mai important, de cei care țin la tine, pentru că, dacă e să trăiești vreun eșec, aceștia sunt oamenii la care te vei întoarce. Iar dacă tu nu îi ajuți să creadă în tine, cine îți va oferi încrederea când tu o vei fi pierdut pe a ta?

Fără îndoială, aceste șapte sfaturi nu sunt nici pe departe rețeta completă pentru a obține succes în plan profesional, dar sunt cu siguranță printre cele mai importante, pentru că, după cum observați, unele sunt atât de evidente încât le putem considera un clișeu, pe când altele de cele mai multe ori, tindem să le considerăm prea puțin importante, spunând că „nu avem timp”, sau că ”suntem epuizați” și o lăsăm pe mâine.

Ca notă de final, țin să menționez un lucru: în momentul în care alegi viața de carieră, un singur lucru sacrifici: dreptul la complezență. Din momentul în care ai decis să o iei pe drumul acesta, dacă vrei cu adevărat succesul, va trebui să accepți faptul că de acolo începând, vei fi „în priză” în continuu. Dar nu lăsa asta să te descurajeze, pentru că, de fapt, tot ce asta înseamnă e că vei avea o viață plină de amintiri, povești și sentimente. Cu alte cuvinte, vei fi trăit din plin. Succes!

Taguri

Arhiva