„Votați-ne interesele!”

Distribuie!

de Greta Bogdan

De obicei, nu auzim lucuri bune din politică sau… despre politică. Este tot ceea ce ne poate oferi sistemul, după  20 de ani în care a transformat conceptul de democrație într-un termen abstract și greu de definit.

Drept dovadă, astăzi, democrația înseamnă, pentru unii, lipsa de scrupule și impertinența de a recurge la gesturi ce le determină decăderea morală în fața celorlalți. Uitând de limitele morale, automat, ajungi să-ți vinzi imaginea și integritatea, unor oameni ieftini.

Ca să nu mai lungesc teoria, voi intra direct la lucruri practice. Vuiesc site-urile de știri despre noua inițiativă a celor de la Antena 3, care, ce să vezi…au inițiat o petiție numită: Abuzurile din România trec Oceanul, citez: un demers fără precedent în istoria statului român (Culmea, după atâția ani, există o salvare a populație, și iată unde se ascundea!)

Acest subiect este interesant de dezbătut din oricare unghi l-ai privi și, din această cauză, îmi este destul de greu să-mi aleg un prim argument prin care să-mi exprim revolta împotriva a toată ipocrizia din spatele lui.

Dacă ar fi să încep totuși cu începutul, adică cu termenul abuzuri (folosit, iată, la plural), aș zice că nu sunt încă sigură dacă abuzuri sunt acelea menționate în petiție, sau cele pe care le fac cei de la Antena3 prin scrisoarea lor, în sine. Deja lucrurile nu mai pot fi remediate pe cale diplomatică, internă; deja numele României nu este suficient de târât prin noroaie atât de cetățenii ei, cât și de stăini… ei, uite că anteniștii au simțit nevoia să-și exprime disgrația pentru președinte la un alt nivel. De acord. Personal, nu agreez niciuna dintre cele două tabere. Am atâtea incertitudini în legătură cu oamenii politici ai vremurilor în care trăim, încât nici nu îmi pot forma o părere definită, vreodată, despre ei.

În al doilea rând, ulterior, din aceleași surse, aflăm că s-au strâns 100.000 de semnături pro petiției, cu aproximație. Dar… ca să vezi, acest demers fără precedent și irepetabil, este cu atât mai inedit, cu cât observăm că, ori de câte ori vom da un click pentru a vota, opțiunea ni se înregistrează iarăși și iarăși. Hmmm…păi daca dl. Gâdea, dl. Ponta, trustul Intact și tot arborele genealogic al acestora ar vota cel puțin de câteva ori, nici nu ar mai fi necesare părerile cetățenilor. Bine, să nu înțelegem că prim-ministrul s-ar preta, direct, la o asemenea activitate. Dumnealui are treburi mai importante în stat decât să aibă grijă de problemele oamenilor.

Ca o replică a acestei scrisori adresate nimănui altuia, decât președintelui american Obama, „băsiștii EVZ” au inițiat și aceștia o petiție, de data asta sub numele de: „Spune Americii și României că și ție îți pasă și ești contra corupției”, adresată secretarului de stat american, John Kerry.

Numai printr-o simplă căutare pe google.ro, vi se va umple pagina de rezultate pe această temă. Ca să las conținuturile la o parte, mărturisesc că, atât cât sunt în măsură în acest moment, mă simt dezamăgită. Și cred că nu doar eu.

Zilnic, cetățenii sunt dezamăgiți de cei care îi reprezintă și care ar trebui să le fie modele de conduită. De televiziunile politizate și de jurnaliștii cumpărați, care le vând influențe. De rușinea pe care o trăiesc, într-o țară atât de scump câștigată și atât de  ieftin vândută din interes. Ei nu se mai gândesc la noi. Ei se gândesc la ei, la armele cu care să lupte și… la momentul adevărului, își aduc aminte din ce calitate își exercită puterea. Se numesc demni, dar în spatele costumelor scumpe, demnitatea i-a părăsit de mult.

Asta e democrația – o metaforă a teatrului politic.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva