Viitorul cărții (Partea I)

Distribuie!

de Raluca Fătu

Răbdarea cărților e infinit mai mare decât a oamenilor”

Nicolae Manolescu

Societatea în care trăim ne obligă la o viață mai rapidă și promptă, pentru care avem nevoie de informații pe care să le găsim cât mai repede și aproape, accesibile nouă.

Astfel, cărțile în format electronic au luat amploare și sunt din ce în ce mai mult la mare căutare în zilele noastre. Din punctul meu de vedere, cartea digitală are doar două mari avantaje: primul ar fi accesul imediat pe care îl avem asupra conținutului cărții, datorită internetului, iar al doilea ar fi economia de hârtie pe care o facem editând cărți electronic.

În România nu sunt edituri care au adoptat până în momentul de față această nouă formă a cărții, în afară de Humanitas, care a editat Cioran în format multimedia. Pe lângă aceasta, nicio altă editură românească nu a făcut ceva asemănător, lăsând pentru publicul doritor de cărți digitale o piață foarte săracă. Nu este de mirare că acest public nu este numeros, foarte mulți cititori găsind mai multe aspecte negative decât pozitive cititului în format electronic, indiferent de forma adoptată. Datorită acestor motive eu sunt de părere că nu va înceta niciodată editarea cărții tradiționale, oricât de mult va avansa tehnologia în viitor. Unele motive ar fi durerea de ochi pricinuită de monitor, chiar dacă s-au inventat monitoare speciale care nu mai afectează atât de mult ochii și este mult mai comod să citești de pe hârtie decât de pe ceva luminos, iar asta nu se va schimba.

Sunt cititori pentru care răsfoitul este o adevărată plăcere și nu ar putea renunța. Plăcerea de a da pagina, sunetul scos de hârtia întoarsă și atingerea foii sunt aspecte pe care electronicele nu le vor putea înlocui și chiar nici imita. Există dispozitive pe care te prefaci că dai pagina, dar sunetul e mereu același, lucru care în realitate diferă. Aceste mici aspecte influențează foarte mult cititorii, mai ales pe cei pasionați de cărțile vechi, cărțile cu un anumit aspect, un anumit tip de hârtie și de cerneală; neputând fi înlocuite nu permit tehnologiei să acapareze în totalitate formatul clasic al cărții.

Un aspect foarte important legat de citire, în care cel puțin pentru momentul de față cartea tradițională conduce avantajele lecturii clasice, este locul în care poți să citești necondiționat. Nicăieri nu este ușor să citești de pe laptop, majoritatea timpului fiind obligați să stăm pe scaun, ceea ce incomodează de cele mai multe ori. Iar locul pe care fiecare dintre noi îl preferăm pentru a citi, fiindcă ne ajută să creăm o conexiune  între noi și lectură este de cele mai multe ori patul. Iar dacă vrem să citim la munte, în aer liber, în zone în care nu există electricitate, trebuie să ne limităm la micile resurse pe care un laptop sau un e-book le au. Acestea nu sunt mari, iar locațiile de acest gen sunt preferate de mulți cititori fiindcă lectura devine mai plăcută, mai ușoară și mai relaxantă, iar starea de spirit îțî este influențată, creând o conexiune cu locul respectiv tocmai datorită a ceea ce citești. Și în plus, te poți bucura de lectura în aer liber la laptop sau e-book o perioadă, după care ești condiționat în casă, legat de încărcătoare.

O carte reprezintă nu doar suportul pe care poate fi citită. Legătura dintre copertă, hârtie și mesajul pe care îl transmite combinația de litere din interior compun obiectul în sine. O carte electronică e mai puțin carte decât cea publicată în suportul tradițional (mai ales pentru noi, cei care am fost educați cu volumele în mână, crescând și dezvoltându-ne așa).  Probabil că generațiile din urmă nu vor avea probleme adaptându-se noilor metode de citire, preferând să dețină un e-book decât o carte clasică.

Există avantaje și dezavantaje în privința formatului digital pe care se presupune că îl va adopta în totalitate cartea în viitor. Faptul că oamenii sunt intrigați de cum va evolua suportul de lectură pentru anii care urmează nu poate decât să mă bucure fiindcă asta arată interesul publicului, dar și faptul că încă există adevărați cititori pasionați de cărți. Puse cap la cap, argumentele pro și contra dispariției cărții ca obiect ne vor face conștienți de felul în care alegem să citim de acum înainte.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva

One Comment

Comments are closed.