Viitorul cărții – Concluzia

Distribuie!

de Raluca Fătu

Incertitudinea viitorului formatului cărții ia amploare pe zi ce trece, iar răspunsul devine parcă din ce în ce mai greu de aflat. Avem cu toții – pasionații de lectură, iubitorii de carte, cititorii ocazionali – păreri diferite în ceea ce privește forma pe care o va adopta cartea în viitor, și mai ales dacă va mai exista aceasta. Da, va exista cartea tipărită astăzi pentru că va fi păstrată și poate va deveni un obiect de colecție, dar cea care va apărea peste zeci, sute de ani, se va mai numi tot carte? Formatul digital va permite scrierilor alcătuite din litere să aibă același nume ca și până acum, dar textele alcătuite din sunete vor fi cunoscut sub altă formă probabil. Și cine știe câte modalități de „citire“ ne vor sta în față peste ani și ani? Deznodământul întârzie să apară pentru că răspunsul este incert.

Am dorit să aflu părerile oamenilor care fac parte din categoriile enumerate mai sus: pasionații de lectură, iubitorii de carte, cititorii ocazionali, în legătură cu dispariția formatului tradițional al cărții. Astfel, am realizat un mic sondaj de opinie pe 27 de persoane, 16 cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și 11 cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani.

Întrebările au fost:

  1. Credeți că ar trebui să se facă trecerea cărților de la formatul tradițional la cel digital?
  2. Sunteți de părere că noile cărți digitale influențează în vreun fel tinerii să citească mai mult?
  3. Credeți că o să dispară vreodată cartea tradițională? Ar trebui?

Răspunsurile nu au fost foarte diferite. Pentru prima întrebare, ambele categorii de vârstă consideră că este mult mai obositor cititul pe laptop sau e-book, că nu este practic și că în timp devenim sclavii calculatorului, utilizându-l incontrolabil chiar și pentru orice lucru mărunt din viața noastră. Cartea este nu doar un  obiect, ci o stare melancolică ce ne transpune în lumea imaginată de noi, vizualizând firul poveștii într-o manieră personală. Ne punem amprenta pe fiecare pagină răsfoită și citită la fel de mult cum fiecare cuvânt care alcătuiește textul peste care ne trecem ochii își lasă amprenta asupra gândirii noastre și imaginației.

La cea de-a doua întrebare persoanele între 20 și 30 de ani consideră că e posibil ca adolescenții din ziua de astăzi să fie atrași de cititul pe tabletă, e-book și laptop pentru că aceștia sunt din ce în ce mai pasionați de gadget-uri și le folosesc cu orice prilej. Persoanele de vârstă mai înaintată nu văd aceste dispozitive eficiente în influențarea adolescenților și îndreptarea lor spre lectură.

A treia întrebare a primit același răspuns din partea tuturor persoanelor întrebate: cartea nu trebuie și nu va dispărea niciodată chiar dacă generațiile de acum nu mai citesc atât de mult. Pasionați de carte vor exista mereu și nu o vor lăsa să dispară pur și simplu.

Așadar, va exista întotdeauna un viitor al cărților, chiar dacă formatul electronic va pune stăpânire pe acest domeniu cultural. Eu sunt de părere că cea mai gravă ipoteză la adresa cărților este aceea că într-un viitor foarte îndepărtat aceste vor deveni obiecte de colecție. Dar întotdeauna ce este vechi revine la modă.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva