Viitorul cărții (Partea a II-a)

Distribuie!

de Raluca Fătu

Partea I a articolului  aici.

Pentru a împăca ambele categorii de cititori și pentru a spera că și în viitor cărțile vor reprezenta obiecte atât de valoare materială cât și sentimentală pe rafturile bibliotecilor noastre, îmi doresc să existe în continuare cele două forme de lectură accesibile oricui, în funcție de alegerile pe care le fac. Argumente nu vor lipsi niciodată în favoare fiecărei categorii în care se va încadra lectura.

Unele persoane preferă să simtă cartea, să îi simtă mirosul, să o atingă atunci când citesc. Astfel de preferințe îi definesc pe cititorii pasionați de achiziționarea materialului pentru lectură. Sunt două categorii de cumpărători: online și tradiționali (din librării). Persoanele care fac parte din aceste două categorii nu coincid, atât magazinele obișnuite cât și cele online având un public diferit. Suprimarea cărții tradiționale ar însemna ca un număr foarte mare de cititori să rămână fără plăcerea de răsfoire și atingere a materialului înainte de cumpărare. Librăria în sine reprezintă pentru unii oameni un loc de relaxare, unde îți sporește pofta pentru lectură, un loc în care pentru câteva minute sau chiar ore uiți de viața de afară și te cufunzi în lumile compuse de autori. Chiar dacă nu cumpără, varietatea de cărți peste care își trec ochii și mâinile oferă o plăcere cititorilor pe care librăriile online și cărțile în format digital nu o vor putea nici măcar imita. Se poate presupune că în curând vizitatorul librăriilor virtuale nu va mai comanda cărți de pe internet, ci va trece foarte probabil la audiobook sau la formatul care permite citirea de pe e-book.

Forma tradițională de promovare a cărții funcționează mult mai bine decât cea online, aici referindu-mă strict la ceea ce ține de partea din librărie. Afișele, cărțile expuse în vitrine aduc foarte mulți cumpărători, iar fără acestea cel puțin jumătate din vânzările cărților de orice natură s-ar diminua. De exemplu, librăriile Humanitas realizează o mare parte din vânzări datorită cafenelelor pe care le dețin în librării. Lumea este interesată să bea un ceai, o cafea și să răsfoiască o carte, lucru care în formatul digital nu ar fi posibil, de aceea cred că putem vorbi de un viitor al cărții.

wikimediaUn alt avantaj pe care formatul tradițional îl prezintă este posibilitatea de adnotări care în format electronic nu există. Aceste adnotări leagă cititorul de text, impunându-se o conexiune personală între cititor și rândurile de pe hârtie. Deschisă cartea peste câțiva ani, îți va reaminti ceea ce simțeai în momentul în care ai făcut acele observații din afara textului  și pentru o clipă se va crea o potecă imaginară între TU de acum și TU de atunci, fapt simbolic și personal. Astfel, cartea tradițională scoate în evidență aspecte care țin atât de profunzime, cât și de plăcerea lecturii de care ai parte. Se poate spune că într-o carte rămân imprimate atât amprentele cât și memoriile unui cititor.

De ce nu cred că digitatul va pune stăpânire pe tradițional într-un viitor nici măcar îndepărtat este pentru că școala românească este încă adepta cărților clasice. Deși în unele școli s-a încercat introducerea tabletelor și laptopurile care să înlocuiască manualele școlare, majoritatea profesorilor resping acest mijloc modern de învățare. Este și normal pentru că cel puțin generațiile  recente știu calculatorul ca fiind refugiul de relaxare prin joacă. Este greu să se obișnuiască să folosească tehnologia și pentru studii, nu doar în timpul liber.

Deși cititorii de romane vor preferă să se relaxeze în timp ce răsfoiesc o carte, pentru o anumită categorie de cititori, formatul digital va întrece formatul tradițional, și anume pentru oamenii business care au nevoie de cărți specializate (marketing, publicitate, vânzări, resurse umane) pentru că își doresc să se dezvolte profesional. Aceștia optează pentru cartea digitală fiindcă că le permite accesul la informații în timpul în care au nevoie, iar formatul mult mai ușor și rapid de accesat se pliază nevoilor și traiul timpului în care trăim.

Cel mai probabil viitorul va împărți cartea în electronic și palpabil, dar nu o va distruge niciodată pentru că mereu vor exista oameni care vor avea plăcerea de a răsfoi și de a atinge o carte atunci când citesc. Prin urmare, formele cărții vor coexista atâta timp cât cuvintele vor avea un suport pe care să fie scrise.

Pentru a afla părerea mai multor cititori cu privire la preferințele acestora asupra formatului, dar viitorului cărții, voi prezenta, într-un articol viitor, rezultatele unui sondaj de opinie realizat pe mai multe persoane de diferite vârste. Concluzia va fi trasă în urma prezentării acestei cercetări.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva