Valentine`s Day sau Sfântul Valentin?

Distribuie!

de Carmen Ghicică

Români fiind, avem tendința de a amesteca lucrurile în așa fel încât, orice am face sau orice s-ar întâmpla, distracție să iasă. Cred că noi suntem adepții principiului: „O viață avem și trebuie să o trăim la maximum!“

Ziua de 14 februarie – un paradox.

Păi ia să facem o analiză a celor două variante menționate chiar în titlul umilului articol al subsemnatei. Valentine’s Day! Ce se sărbătorește de Valentine’s Day știm cu toții, nu-i așa? Ziua Îndrăgostiților să fie! De remarcat este faptul că poți face un diabet acut pe 14 februarie, din cauza tonelor de trandafiri, a cutiilor cu bomboane, a ursuleților roșii de pluș sau a pernelor personalizate cu chipurile partenerilor de cuplu. Rețelele sociale sunt asaltate la propriu de oameni care își arată iubirea fără margini în online, la vedere, „ca tot omu’“. Dar asta nu e tot, pentru că vin puternic din urmă cei care nu sărbătoresc această zi. De ce? Pentru că, spun ei, e doar o imitație americană. Vă spun eu că printre aceștia mai sunt și unii care nu au cui să personalizeze o pernă. Să mai menționez faptul că ale noastre cluburi vor înregistra încasări record zilele astea?! Cine a spus că aceasta este doar o „sărbătoare de marketing“ sau „o sărbătoare fără sărbătorit“ a fost aproape un înțelept.

Dar nu ducem lipsă nici de suflete care preferă să-și sărbătorească dragostea de Dragobete, în stil românesc. Bun, avem Valentine’s Day (avem și Dragobetele noastre pe 24 februarie), dar să nu uităm că noi sărbătorim pe 14 februarie Sfântul Valentin. Știți ce am făcut eu? Am accesat calendarul creștin ortodox online și nu am zărit niciun Sfânt Valentin  menționat pe 14 februarie. În schimb, se pare că se sărbătorește pe 16 februarie, alături de Sfântul Mucenic Pamfil. Mai sunt și alte date la care se sărbătorește acest Sfânt. Și acum o mică povestioară. Nu o să intru în detalii despre religie sau Sfinți, pentru că nu sunt în măsură. Se pare că semnul egal dintre sărbătoarea Sfântul Valentin și Ziua Îndrăgostiților are un substrat istorico-religios, Sfântul Mucenic fiind cel care a intervenit într-o ceartă a unui cuplu care trecea pe lângă grădina sa, motiv pentru care le-a dăruit un trandafir și i-a binecuvântat, iar cei doi au revenit ulterior la sentimente de iubire și liniște. Totodată, tradiția spune că Sfântul Mucenic Valentin a binecuvântat mai multe nunți pe care împăratul Claudius II Gothicus le-a interzis, cele dintre soldații creștini, care nu își terminaseră stagiul militar, și iubitele lor. Înțelegem că Sfântul Valentin a fost ocrotitorul îndrăgostiților.

Deși clișeic acest subiect, parcă tot am simțit nevoia să îi aloc și eu câteva cuvinte. Prin urmare, ori ești pentru Valentine’s Day, ori ești împotriva ei, fie că ești în tabăra „pro-Sfântul Valentin“ sau în cea „pro-Dragobete“. Indiferentă tot nu îți este această zi, măcar că arunci o vorbă sictirită referitoare la ea sau că doar o menționezi. Și, totuși, anul acesta, pe 14 februarie, se poartă Fifty Shades of Grey :).

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva