Țigări sau carte?

Distribuie!

de Raluca Fătu

Ați spus vreodată, sau cel puțin v-ați gândit, că noi, poporul roman, nu suntem unul special și deosebit în lumea asta? Ați greșit teribil. În Uniunea Europeană, cel puțin, suntem chiar diferiți. Senatul a hotărât că este nevoie de un noul timbru cultural care va fi pus cărților, concertelor, teatrelor – pe scurt, va fi atașat de orice înseamnă cultură. Și da, suntem singurii din U.E. cu o astfel de taxă.

Se pare că nu este departe de a fi acceptat de Camera Deputaților, care, la fel ca majoritatea politicienilor români care trăiesc într-o altă Românie decât locuitorii cu venituri medii și mici, consideră că nu strică o mărire a prețurilor în ceea ce privește domeniul cultural. Statisticile arată că un român citește în medie pe an, o singură carte. Iar țara nu se poate lăuda cu mulți intelectuali și nici cu această medie mediocră a publicului cititor.

Cine beneficiază, de fapt, de această scumpire? Presa a comparat acest timbru pus culturii cu cel de pe pachetele de țigări sau de pe sticlele de alcool. Oare politicienii vor să ușureze munca elevilor sau copiilor forțați de părinți să citească și măresc aceste prețuri pentru a îi păzi pe aceștia de pericolele la care ar putea fi expuși citind? Dar cărțile nu dăunează grav sănătății și nu au prescripție medicală. Așa că ar trebui să fim cu toții în afara pericolelor atunci când avem o carte în mână.

Unde se duc banii obținuți prin aplicarea acestui timbru? Ajung la o instituție culturală privată, care ar trebui să folosească venitul suplimentar pentru a îmbogăți cultura românească. Dacă banii aceștia vor fi folosiți precum cei strânși din roviniete și alte taxe primite cu urale din partea plătitorilor de impozite, putem spune cu ușurință că din puținii oameni care își potolesc curiozitățile culturale, mulți se vor plafona și vor renunța la a mai cumpăra cărți sau bilete la teatru. Pentru că tocmai oamenii cu venituri medii sau cei cu venituri mici vor fi cei mai afectați de aceste scumpiri; ei vor prefera să cumpere o pâine și o haină, decât să plătească scump pentru un obiect care nu le ține nici de foame, nici de frig.

Timbrul pus culturii se împarte în categorii, pentru a nu fi încurcat. Astfel, vom avea un timbru literar, în valoare de 1 leu pentru suportul de carte beletristică. Cel cinematografic, în valoare de 2% din prețul biletului de spectacol. Asta nu-i tot: pentru timbrul cinematografic, vor fi taxate cu 2% și suporturile ce conțin înregistrări sonore sau audiovizuale cu opera cinematografice.  Timbrul teatral se aseamănă pe alocuri cu fratele său de mai sus, căci taxa pentru suporturile cu înregistrări ale operelor teatrale va fi de 2%, dar pentru a cumpăra un bilet, prețul nu va rămâne același; va crește cu 5% din prețul inițial. Ultimul timbru este cel muzical care va taxa un bilet pentru un concert cu 5% din prețul inițial, iar orice înregistrare muzicală va fi taxată cu 2%.

Trebuie să recunoaștem un lucru, în ciuda scumpirilor nejustificate în domeniul cultural – politicienii noștri au imaginația foarte bogată. Chiar și când credeam că nu mai pot stoarce bani de pe urma poporului, au găsit o cale de a rezolva 2 probleme odată: îmbogățirea lor ca rezultat al foametei noastre și îndobitocirea poporului prin restricționarea accesului la ceea ce poate reprezenta o ușă spre civilizație.

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva