În incinta librăriei Bastilia, o clădire interbelică aflată „la răscruce de vânturi” în rondul din Piața Romană, a avut loc în acest început de săptămână lansarea unei noi edituri numită Paladin în cadrul Grupului Editorial ART. O răscruce de drumuri a reprezentat și lansarea cărților science-fiction pentru cei aflați în sală, public format din oameni pasionați și consumatori de fantasy, dar de și prieteni ai acestora aduși din curiozitate, cărora sunt convinsă că le-a fost stimulat apetitul pentru acest gen de literatură, deoarece prezentarea a fost una mai mult decât interesantă. Cei patru oameni invitați să prezinte noile cărți din colecția Paladin 259, împreună cu reprezentanta departamentului de PR a celor de la Art, Evelina Bidea, au oferit acelora care s-au aflat în cafeneaua de la mansarda Bastiliei, o lansare obiectivă, frumos structurată și organizată iar savoarea a fost dată de originalitatea lor și aportul subiectiv pe care l-au adus prezentării cărților.
De la această lansare, publicul a plecat nu numai cu ideile generale asupra cărților în temă, dar și cu o viziune asupra literaturii SF sau fantasy, fapt care, presupun că a reprezentat pentru fiecare nu numai o îmbogățire culturală și spirituală, dar de asemenea și un mod plăcut de a petrece o seară de marți care vine imediat după începutul unei noi săptămâni de muncă.
Cel care a propulsat lansarea pe orbita universului SF a fost chiar traducătorul uneia dintre cărți, Orașul și stelele, Dan Pavelescu, care ne-a vorbit într-o manieră inedită, fiind primul care a avut onoarea să ia cuvântul. Această carte scrisă de Arthur C. Clarke, pe care îl cunoaștem foarte bine deja datorită operei sale de referință, Odiseea spațială 2001, aduce în atenția publicului din nou o carte care propune teme cu referire la transcendență și tehnologie, dar mai mult decât atât, reușește să scrie o carte încadrată în genul science-fiction cu un mesaj bine împământenit în conștiința umană și după care Universul ar trebui să se ghideze :”Toți pentru unul și unul pentru toți”. Orașul și stelele prefigurează o utopie a unor veacuri viitoare în care societatea tinde către o unificare a părților sale integrante. ”O lume intrată în amurgul zeilor în care unitățile disparate nu mai funcționează”, așa cum spune însuși Dan Pavelescu, traducătorul cărții lui Arthur C. Clarke.
Elisabeta Lăsconi, critic literar și coordonator în editarea manualelor școlare alternative, ne-a vorbit despre prima sa întâlnire cu o operă semnificativă din domeniul literaturii SF Solaris și despre importanța literaturii de acest gen pentru cultura celor pasionați de lectură. În Mitago cartea prezentată de doamna Lăsconi, scrisă de Robert Holstock, aduce în discuție întreaga istorie a Angliei, metamorozată într-o pădure care captează inconștientul și dorințele celor care intră în ea. O carte care are o miză înaltă și care vizează mai multe planuri, acela de a captiva un public larg consumator de literatură SF și rescrierea marilor mituri prin intermediul unei opere care poate captiva, precum pădurea, cadru natural şi intermediar pentru sufletul uman, din subiectul acesteia o face.
Un alt invitat de la această lansare, Mircea Naidin, ne-a încântat cu prezentarea cărții O piatră pe cer de Isaac Asimov, dar și cu o amplă și captivantă descriere referitoare la ”omul care a scris cele mai multe volume de literatură SF worldwide”. Prin această introducere a scriitorului cărții O piatră pe cer, Mircea Naidin ne-a oferit o viziune mult mai complexă, trasând anumite trăsături din viața de carieră și chiar personală a acestui autor care a popularizat științele și tehnologia timpurilor noastre în cele 500 de volume și 400 de articole pe care le-a scris de-a lungul vieții. Mircea Naidin ne-a adus la cunoștință de asemenea autobiografiile lui Isaac Asimov, unele dintre ele publicate și la noi în țară sub titlul de Amintiri încă proaspete, Bucurii încă simtițe și Asimov râde din nou, toate formând o chintesență a ultimei sale opere Sfârșitul eternității.
Ultimul, dar nu cel din urmă, moderatorul Michael Haulică, care a vorbit în deschiderea și finalul lansării, a prezentat unul din romanele scrise de Lois McMaster Bujold, Cioburi de onoare. Acest roman se bucură de un real succes în cadrul unei serii care a reușit să captiveze atenția publicului și să supraviețuiască pe piață de la primul la ultimul volum al autoarei americane de science-fiction.
Prin urmare, lansarea colecției Paladin 259 s-a bucurat de un cadru fructuos în compania consumatorilor de literatură SF care sperăm că va lua amploare și va stârni curiozitatea celor care încă nu au fost prinși de această ”experiență personală și plină de aventură a lecturii de tip science-fiction” așa cum însuşi Mircea Naidin o definește.
Pentru mai multe informații, vizitați online Editura Art și Editura Paladin.
[…] ea cîteva imagini de la lansare, aici, iar Nicoleta Diaconeasa are o relatare de la faţa locului aici. Dacă v-a plăcut acest articol, recomandaţi-l şi […]