The Wednesday Music Spotlight: District 97

Distribuie!

de Bogdan Minuț

District 97 este o trupă atât de necunoscută încât nu au nici măcar pagină de Wikipedia. Răsărită în Chicago la sfârşitul anului 2006, formaţia de rock progresiv s-a făcut din ce în ce mai cunoscută în ultimii ani, ajungând până la o nominalizare pentru categoria „Breakthrough Artist” la Progressive Music Awards 2013. Stilul trupei este cel puţin ciudat, deoarece combină o voce feminină cu influențe din întregul cufăr al genului.

Leslie Hunt este prima participantă la American Idol care să fi nimerit într-o trupă de progresiv. Însă este vocea ei potrivită pentru un gen atât de pretenţios? În comentarii pe la videoclipurile lor, lumea este încă sceptică în ceea ce priveşte acest fapt – însă timbrul vocii ei se mulează perfect pe armoniile dubioase. Nu mă credeţi? Ascultaţi. În melodia şi videoclipul pentru piesa aceasta este şocantă diferenţa dintre aspectul zâmbăreţ al solistei şi ambiguitatea armoniei care combină minorul cu majorul.

Desigur, ascultând melodia asta, parcă îţi dai seama că este o încercare de hit…totul pare foarte pop, dar ce e aşa rău în asta? Până la urmă, şi cea mai obscură trupă, vrea să fie ascultată, nu? Şi dacă tot nu e acceptabil atunci avem alte melodii: Termites este o piesă metal în care se vede foarte mult influenţa Tool  şi care, ca şi Tool, dă foarte mult înspre artă pură, dacă e să ne uităm doar la videoclipul stop-motion cu figurine de lut; Open Your Eyes, melodie de pe ultimul album, este o combinaţie rock pe strofă şi pre-refren şi jazz pe refren, şi apoi ceva mai pinkfloydish pe un al doilea refren…şi după o altă strofă, un clavecin(!) şi o linie melodică ce poartă influenţe pre-clasice.

Şi asta nu e tot! Mai au o grămadă de melodii foarte interesante, printre care: The Perfect Young Man, The Thief (ambele de peste 10 minute), The Actual Color şi piesa de rezistenţă: Quartet at the End of Time: Dance of Fury for the Seven Trumpets (da, e o singură piesă), un featuring cu „the Fat People’s Chorus of Bulgaria”.  Acum, că sigur v-am atras atenţia, vă provoc să mergeţi frumos la link-ul către pagina lor şi să descărcaţi melodiile (5) gratuite, şi poate, dacă vă plac atât de mult, să le cumpăraţi un album.

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva