Matei Barbu
Motivul pentru care am ales să studiez în străinătatea a fost unul destul de simplu – tatăl meu, încă de când eram copil, îmi povestea de colegii lui de facultate şi respectiv copiii de succes ai acestora care au făcut facultatea în străinătate încercând astfel să mă motiveze să plec şi eu. Când în sfârşit a venit vremea, am decis să tratez totul ca pe o aventură şi dacă e să fiu acceptat atunci voi merge, aşa că am aplicat. De asemenea am fost motivat şi de faptul că nu aş fi fost singurul care pleca. Iniţial am vrut să aleg Danemarca dar opţiunea mi-a fost schimbată de faptul că în Marea Britanie procedura era mai organizată şi procesul mai uşor de înţeles. În final am ales University of Leeds datorită locului bun din clasamentele internaționale, poziţionării geografice, şi faptului că oraşul este „construit” în jurul vieţii studenţeşti.
Trebuie să mărturisesc că aproape toate aşteptările mele cu privire la Marea Britanie nu au corespuns în totalitate cu realitatea. Deşi nu pot spune că am avut un şoc cultural precum alte persoane pe care le-am întâlnit aici, pot să mărturisesc că am simţit diferenţa destul de intens. Se ştie că britanicii sunt un popor foarte conservator, totuşi am rămas surprins de faptul că în metrou în Londra nu am auzit vorbindu-se engleza.
Deşi un popor atât de divers, patriotismul oamenilor m-a uimit profund mai ales în timpul Jocurilor Olimpice unde am participat ca voluntar. De fiecare dată când se auzea imnul Marii Britanii ori vreo medalie era câștigată, în ochii fiecărui englez se putea vedea o sclipire de mândrie (într-un sens bun al cuvântului) ce nu am văzut-o la multe popoare. De asemenea, deşi se ştie (şi chiar este adevărat) că politeţea pentru englezi este la rang înalt, am observat şi faptul că uneori e de faţadă şi poate induce în eroare oamenii, făcându-i să se simtă măguliţi când ei de fapt sunt criticaţi. Per total viaţa în Marea Britanie ca şi organizare, facilități, deschidere faţă de alte popoare mi-a prins enorm de bine şi mi-a deschis poarta către multe oportunităţi.
Oraşul în care locuiesc, Leeds, nu aş putea spune că este tocmai un centru cultural pe cât un centru studenţesc. Oraşul nu dispune de o cultură/istorie precum cea a York-ului (oraş fondat de romani), ci de o cultură industrială. Clădirile impresionante nu lipsesc dar în general oamenii vin înspre Leeds din total alte motive – afaceri (unul din cele mai importante centre financiare din Marea Britanie) şi studii (cel puţin 3 universităţi de top).
De-a lungul celor trei ani de studii aici am avut parte de multe surprize. În general, fiind student ai un statut aparte, şi aici mă refer în toată lumea – eşti clasa socială ocrotită. Am fost totuşi surprins să văd cum profită studenţii englezi de acest statut. Majoritatea studenţilor beneficiază de împrumuturi studenţești de până la 3000 de lire pe an, bani de buzunar plus când îşi deschid cont în bancă de încă 1500 de lire având posibilitate de credit cu dobândă 0%. Nu e de mirare că viaţa studenţească a unui student român nu se poate compara cu cea a unui student englez.
Din ce am observat până acum, este un trend general ca studenţii să se grupeze pe culturi. Englezii după cum se spune, sunt „reci şi seci”, adică petrec majoritatea timpului cu alţi englezi. Chinezii, indienii şi pakistanezii, într-un număr foarte mare, petrec de asemenea timpul cu cei de aceeaşi naţionalitate. Restul internaţionalilor preferă grupuri diverse probabil pentru că împart aceleaşi probleme ale vieţii departe de ţara natală.
Totuşi nu aş putea spune că m-am încadrat în stilul de viaţă al cetăţenilor de aici. Deşi oamenii de afaceri de peste 30 de ani respectă într-un fel tipicul englezesc de civilizaţie şi bună purtare, studenţii sunt total opusul. Am rămas mai mult decât şocat să văd atât de multe persoane dormind pe străzi în fața cluburilor. Eh, se mai întâmplă, dar aici se întâmplă într-un număr destul de mare.
În anul II am decis împreună cu câţiva colegi să înfiinţăm Leeds Romanian Society, unde am devenit preşedinte. Organizând evenimente cu societatea şi discutând cu alţi studenți români am descoperit că „din afară” România nu este privită atât de rău cum ni se pare. Tot ceea ce auzim şi vedem la TV sau în presă este o publicitate negativă care nu poate fi justificată la nivelul populaţiei. Multe persoane (de la englezi, la germani şi francezi, la brazilieni, pakistanezi şi chinezi) mi-au mărturisit faptul că şi-ar dori să viziteze România datorită prietenilor lor români. De asemenea au mărturisit că ei nu cred în publicitatea negativă făcută în presă și că aceasta nu afectează deloc percepţia lor față de România. Auzind acestea, Leeds Romanian Society a decis să facă un material de promovare a României, pe care îl găsiți aici: http://www.youtube.com/watch?v=ZNqAnBwUP50. Materialul a fost realizat de Ana Raluca Busuioc, studentă la Graphic and Communication Design, University of Leeds.
Din punctul de vedere al experienţei, nu pot decât să mă declar pe deplin satisfăcut de calitatea învăţământului, de corectitudinea în ceea ce priveşte notarea examenelor şi de transparenţa de care dau dovadă profesorii. Oportunităţile pe care le oferă universitatea şi Student Union sunt foarte numeroase şi dacă într-adevăr îţi doreşti să realizezi ceva consider că îţi oferă tot suportul necesar pentru a reuşi.
De-a lungul celor trei ani petrecuţi aici am reuşit să înfiinţez o societate, să fiu membru al societăţii de dans şi AIESEC unde momentan sunt Manager Naţional pentru AIESEC Lituania. De asemenea am reuşit să fiu Voluntar la Jocurile Olimpice în 2012.
În ce priveşte perspectivele de viitor, aş putea spune că locuri de muncă există pentru domeniul meu de activitate, şi anume Business Management. Procesul de aplicare, pe de altă parte, este destul de greu şi de lungă durată iar momentan aş prefera să mă concentrez pe studii pentru a-mi asigura o notă decentă pe diploma finală. Mai mult decât atât, mă gândesc să-mi găsesc un Master pentru a-mi spori şansele de angajare în domeniul de consultanță– unul dintre cele mai căutate la ora actuală.
Aş putea spune că, deşi viaţa departe de casă nu e uşoară, experienţa trăită aici într-un mediu multicultural plin de încercări dificile a avut un impact pozitiv asupra mea, făcându-mă să realizez cât de mult a contat efortul părinţilor mei pentru a mă susţine aici, lucru pentru care le mulţumesc. Deşi momentan sunt în Marea Britanie şi încurajez romanii să studieze în străinătate, asta nu înseamnă că am uitat de unde am plecat. Îmi iubesc ţara şi îmi doresc să mă întorc.
Aveam nevoie sa aflu opinia asta despre Leeds, mai ales.
Salut,
Sunt student in anul I la Business in Worcester. Sunt nemultumit de modul in care sunt tratati studentii aici si vorbesc doar de acest departament iar orasul nu are nimic spectaculos, fiind foarte mic. Ca atare am luat decizia sa ma mut intr-un alt oras, mai mare si sa reincep facultatea la profilul pe care mi l-am dorit initial. Printre universitatile pe care le am in vedere este si University of Leeds, astfel ca te rog frumos sa-mi spui cate ceva despre oras, universitate si daca ai auzit cate ceva despre Faculty of Philosophy and Politics. Ca si clasamente pe aceste domenii nu are locuri neaparat de top, insa per total am vazut ca este clasata bine.
M-ar ajuta opinia ta, deoarece in doua-trei saptamani va trebui sa aleg intre universitatile; Univessity of Leeds, UWA din Norwich, University of Essex, Sheffield University, UWE Bristol si Cardiff University.
Multumesc mult,
Bogdan