Samuel Johnson versus The Devil: Round I (John Connolly – „The Gates”)

Distribuie!

Vara s-a dus şi odată cu ea şi libertatea pe care ne-o oferea vacanţa. Mulţi dintre noi au început şcoala sau se află într-o perioadă a restanţelor şi reexaminărilor. Pentru a ieşi măcar puţin din atmosfera academică, vă  propun o lectură uşoară şi fascinant de amuzantă. Este vorba despre „The Gates”, un roman fantasy al autorului irlandez John Connolly.

Publicat în 2009, romanul se remarcă în primul rând prin revitalizarea tiparului eroului utilizat de Conolly în toate lucrările sale precedente (protagonistul romanului nostru neavând puteri supranaturale care să îl ajute pe parcursul drumului său evolutiv).

Acţiunea este plasată în micul oraş Biddlecombe, unde,  Samuel Johnson (un băiat de 11 ani)  şi căţelul său de talie mică, Boswell, devin martorii unui eveniment sinistru care ameninţă întreaga omenire. Aceştia descoperă cum o simplă joacă cu incantaţii a vecinilor ajunge să deschidă un portal între lumea umana şi lumea demonilor.

Pregătirile pentru invazia Pământului sunt puse în scenă de Doamna Abernathy şi „asociaţii” săi demonici, în timp ce Samuel încearcă să anunţe locuitorii oraşului pentru a opri totul. Cu toate acestea, fiind doar un copil, recunoscut pentru imaginaţia sa mult prea bogată, protagonistul se vede nevoit să confrunte personal pericolul indicat de activităţile supranaturale din subsolul casei 666 Crowley Drive , deschiderea Porţilor Iadului şi invazia armatei demonice a Marelui Malevolence (Lucifer).

În cele 33 de capitole ce urmează,  suntem incluşi în transfomarea vieţii banale a oraşului Biddlecombe într-o lume cu dimensiuni fantastico-malefice. Ne râmâne doar să urmărim aventura lui Samuel şi a ajutorul său, Boswell, care vor încearca să se împotrivească acestui destin iminent.

Pe parcursul romanului, autorul ne mai distrează cu imaginea unei părţi destul de plicticoase a Iadului şi cu imaginea mai puţin plicticosului Nurd, exilat pentru oarecarea lui lipsă de răutate. Acest demon mic şi neimportant ajunge să fie teleportat fără voia sa pe Pâmânt, ca un efect secundar al deschiderii portalului între cele două lumi.

Connolly se foloseşte inteligent de lansarea acceleratorului de particule pentru  a transforma un roman de fantezie în ceva ce poate fi şi educativ.  De-a lungul capitolelor întâlnim note de subsol în care, printr-o pură inocenţă, ne sunt explicate probleme ştintifice complicate ca cele ale fizicii mecanice sau cuantice, întâlnim găurile negre, particula Higgs, dimensiuni ale universului şi aşa mai departe. Puterea romanului “The Gates” stă de fapt  în această viziune umoristică şi naivă prin care are loc expunerea acţiunii. Pentru a maximiza efectul, Conolly îmbină relatarea cu un anticlimax pozitiv. Nu de puţine ori, o gradare ascendentă, serioasă a desfăşurării acţiunii este întreruptă de mici intervenţii demne doar de desene animate

Deşi autorul a glumit, numind romanul său “o carte despre satanism pentru copii”, pot spune că oricine se poate bucura de această lectură, fie el mic sau mare. Povestea fabuloasă, cât şi inocenţa vocii narative sunt perfecte pentru a reînvia spiritual copilăriei ce a fost uitat într-un colţ al personalităţii.

Pentru mine, romanul lui Connolly a fost o gură de aer proaspătă, cât şi o modalitate de a mă relaxa printre mult prea multele cărţile ce abordau subiecte serioase. În cele din urmă, îmi rămâne doar să vă recomand acest roman ca o modalitate de a evada din maturitate şi seriozitatea zilnică.

Alexandra Bogza

Sursa foto: johnconnollybooks.com

Taguri

Arhiva