România nu a trecut de fapt Bacalaureatul

Distribuie!

de Carla Cristiana Lunguți

,,Când am plecat de aici, v-am lăsat săraci şi proşti… Când am revenit, v-am regăsit şi mai săraci şi mai proşti.”

(Constantin Brâncuși)

Sunt cuvinte care sunt la fel de actuale ca acum câțiva zeci de ani, însă îmi este teamă  să nu ni se potrivească și peste alți 20. Asta este problema, că în timp ce noi credem că mergem înainte, că devenim mai prosperi, mai civilizați, mai deștepți, realitatea e alta. Dacă am privi mai atenți, probabil ca i-am observa minusurile și am lua măsurile care se cuvin.

Astăzi, 12.07.2016, s-au afișat rezultatele la Bacalaureat. Cea mai bună promovabilitate din ultimii ani. Mai exact, 66,7%, comparativ cu anul trecut, când procentul a fost de 66,4%. „Copiii au început să învețe mai bine”, vor spune probabil cei care ne conduc, mândri de o astfel de „performanță”. Dacă ar fi să ne luăm după ei, le-am da dreptate, însă dacă suntem sinceri cu noi ca popor, trebuie să recunoaștem un lucru: de la an la an, subiectele sunt din ce în ce mai ușoare, pentru a nu ne marca declinul. Și nu vreau să spun că „așa sunt generațiile” și să aruncăm vina pe ei. Aici nu e vorba despre tineri. Este vorba despre o materie care nu îi mai atrage, despre manuale  școlare din anul 2002, despre informație care pentru ei pare neimportantă pentru că o pot găsi în orice moment pe Internet, despre profesori prost plătiți care nu își mai dau interesul, despre miniștrii care schimbă denumirea ministerului, dar nu fac nimic concret, despre fatul că după patru ani de liceu mulți dintre elevi nu știu ce este acela romanul interbelic. Însă nimeni nu vede. Sunt prea ocupați să nu cumva să își piardă scaunul cald din Parlament sau funcția din Guvern.

Dacă îi vom întreba peste câțiva ani pe elevii de acum ce este romanul interbelic, nu cred că vor ști nici atunci, însă este posibil să fi citit, măcar câțiva dintre ei, cărțile scrise de Gigi Becali sau de Cristi Borcea. Da, exact, cele pe care, se pare că le-au scris alții pentru ca ei să iasă din închisoare. Iar într-o lume în care astfel de modele sunt promovate, îmi e teamă că acești tineri nu au unde să mai vadă valorile adevărate. Oameni care să le arate că fără școală nu ai, în adevăratul sens al cuvântului niciun viitor, că nu trebuie să își facă un model din băieții de bani gata, că a merge să muncești în construcții într-o altă țară nu este neapărat o soluție.

Ne vom trezi apoi, peste mai mulți ani, cu o Românie plină de șomeri sau de oameni care au așteptări mult prea mari în ceea ce privește salariul, deși ei nu știu să facă prea multe. Vom căuta răspunsuri și, cel mai probabil, vom da vina pe cei care astăzi ne conduc.

sursă foto: www.flickr.com

Taguri

Arhiva