de Bianca Radu
Campania GMP Advertising și Gândul este ca o comoară abia descoperită pentru noi, românii. O putem numi campanie de branding de țară și aș putea spune una chiar reușită. O frunză și un spot de promovare n-au făcut cât replica dată britanicilor și sper ca ăsta să fie doar începutul unei schimbări în bine pentru noi.
În acest moment, știm cu toții de unde a pornit mica ceartă între britanici și est-europeni. Faptul că britanicii nu vor mai mulți imigranți și ne percep ca pe nişte hoți, violatori, criminali sau mai știu eu ce nu este în totalitate vina lor. Cu toții avem experiențe neplăcute cu cetățenii noștrii, pe teritoriul românesc, așa că nu ar trebui să ne mire că britanicii au o imagine proastă despre noi. Dacă îl calci din greșeală pe un român, în autobuz, în Londra și acesta îți spune câteva vorbe despre necuratul și rudele tale de gradul întâi, nu are cum să fie cea mai fericită întâmplare din viaţa ta, ca britanic.
Imaginea noastră de țară nu-i exact prea favorabilă în prezent, nici înăuntru nici afară. Sunt sigură că cel puțin un britanic a avut o experiență neplăcută cu un român și știm cu toții că veștile proaste circulă mai repede ca cele bune. Pe lângă asta, când singurul tău contact cu un român a avut loc când acesta din urmă și-a însușit portofelul tău, este clar că vei avea reticențe în privința următorului român pe care îl vei întâlni. În general, şi noi avem păreri proaste despre unguri, formate din istorie, nu neapărat din relațiile cu ei, și credem că într-o zi or să ne fure Transilvania; în mod asemănător, britanicii cred că o să le furăm ceasurile.
Ce mi s-a părut interesant la toată campania n-au fost neapărat mesajele bine scrise de copywriter, ci mândria, armele de apărare scoase dintr-un colț ascuns în care se află patriotismul românilor. Am citit comentarii despre egalitatea dintre oameni, că suntem diferiți ca naționalitate, dar este necesar să fim evaluați în funcție de caracteristicile noastre, că și britanicii își au defectele lor sau chiar că de vină pentru o posibilă invazie de infractori nu ar fi românii ci țiganii, care nu-s români, dar au ajuns la noi, ne-au secat țara și acum or să plece să dăuneze grav sănătății Marii Britanii, pentru că așa le stă în firea lor de migratori. În privința țiganilor, problema este mai complicată.
Însă punctul meu de vedere este că înainte să ne simțim lezați de cum ne percep și cum ne tratează ceilalți, ar trebui poate să ne uităm și în curtea noastră, la minoritarii noștri pe care îi privim, uneori, ca pe niște invadatori. Da, exact aşa cum suntem şi noi priviţi, la rândul nostru, de către o parte din britanici.
Revenind la campania de branding de țară, reacția publicației Guardian în zilele ce au urmat, a fost prezentarea unora dintre cele mai atractive puncte turistice ale României pe baza sugestiilor cititorilor. Bun așa. Ziarul Gândul a continuat și încă are în derulare apelul de mesaje pentru britanici (mai mult sau mai puţin corect scrise, pentru că nu multă lume știe engleză sau să folosească Bing, Google Translate etc, dar toată lumea are idei care pur și simplu nu mai pot rămâne în minte). Punctul culminant pentru Gândul cred că a fost reprezentat de „conspirația informațională” când Facebook a șters aplicația Gândul prin care cititorii își dezlănțuiau creativitatea împotriva britanicilor. Dar liniștea s-a restabilit într-un final și niciun gând nu va rămâne în minte până la sfârșitul campaniei.
„Why don’t you come over” este un început bun pentru o campanie reală și de lungă-durată de branding de țară. Pentru că nu suntem definiți de Dracula și de frunze. România are resurse, atât cele din natură cât și cele umane, care să schimbe direcția proastă în care s-ar putea îndrepta. Dar dacă noi nu le apreciem sau nu știm cum să le punem în valoare, cum să le vadă cei din afară?
Poate că reacția britanicilor va fi o trezire a bunului simț al românilor, care să-i facă să strige și să demonstreze și în țara lor că sunt educați, că deși veniturile sunt scăzute, nu-și fac plimbările zilnice la bancomatele unde nu au conturi, ci la serviciu unde lucrează pe brânci și corect pentru acel venit.
Înainte să ne strigăm buna creștere, onestitatea și munca bine făcută către alte țări, ar trebui însă să o arătăm între noi ca să ne dezobișnuim de ”obiceiurile” proaste de zi cu zi pe care le-am căpătat. Pentru că o campanie bună de promovare a României ar putea să schimbe imaginea pe care o au ceilalți despre noi, ar putea să îi facă să se gândească de două ori înainte să ne jignească, însă dacă în practică le vom demonstra contrariul, nu se va schimba nimic pe termen lung.
Sursa foto: http://gandul.info
“Ziarul Gândul a continuat și încă are în derulare apelul de mesaje pentru britanici (mai mult sau mai puţin corect scrise, pentru că nu multă lume știe engleză sau să folosească Bing, Google Translate etc, dar toată lumea are idei care pur și simplu nu mai pot rămâne în minte). ” – si care erau greselile ale de care vorbesti ? oh and btw,nu stiu cum iti percepi tu conpatriotii dar nu suntem asa de saraci cu duhul, mai avem si noi conturi la “bancomate”. Ai adoptat o nota prea subiectiva, no offence here 🙂
Acum ar fi momentul în care îți arăt greșelile așa că intră aici, sunt ușor de văzut. http://www.gandul.info/news/facebook-a-sters-aplicatia-gandul-prin-care-cititorii-isi-scriau-propriile-afise-in-campania-why-don-t-you-come-over-aplicatia-va-fi-implementata-pe-gandul-info-galerie-foto-10538942. De asemenea, eu nu am zis că suntem săraci cu duhul, am afirmat contrariul, citește încă o dată. Mulțumesc pentru feedback, o zi bună!
Este evident ca pentru tine atunci cand auzi de romani si de Romania te gandesti la hoti si la smecherii. Ei bine campania asta a fost propusa de niste oameni care nu iti impartasesc parerea. Mi-ar fi rusine in locul tau sa vin cu o asemenea ineptie de articol.
Serios? Ia spune-mi, te rog, de unde reiese acel “evident”. Citeste inca o data articolul si spune punctual. Multumesc!
Înainte să ne strigăm buna creștere, onestitatea și munca bine făcută către alte țări, ar trebui însă să o arătăm între noi ca să ne dezobișnuim de ”obiceiurile” proaste de zi cu zi pe care le-am căpătat. Pentru că o campanie bună de promovare a României ar putea să schimbe imaginea pe care o au ceilalți despre noi, ar putea să îi facă să se gândească de două ori înainte să ne jignească, însă dacă în practică le vom demonstra contrariul, nu se va schimba nimic pe termen lung.