Poziţia copilului (un fel de cronică)

Distribuie!

Săptămâna asta, într-un moment de inspiraţie, dacă poate fi numit aşa, am decis să vizionez cel mai recent film românesc recunoscut peste hotare, Poziţia Copilului fiind filmul câştigător al trofeului Ursul de Aur la Festivalul de  Film de la Berlin, ediţia 2013.

Am avut ocazia să văd filmul în mall-ul din Iaşi, la finalul peliculei doi din actorii prezenţi în distribuţie (Florin Zamfirescu şi Nataşa Raab) stând la dispoziţia publicului ieşean pentru a răspunde la orice fel de întrebări legate de producţia, povestea sau orice altceva legat de film. Din păcate, timpul pus la dispoziţie de organizatori a fost unul destul de scurt, întrebările puse fiind destul de puţine.

Trecând la povestea spusă în film, aceasta este una destul de emoţionantă. Un tânăr de 32 de ani este implicat într-un accident rutier, victima sa (un copil de 14 ani) decedând imediat după impact. Barbu, cauzatorul respectivului accident se dovedeşte a fi un tip destul de imatur, mama sa fiind un factor determinant al cursului vieţii sale, relaţia dintre cei doi depăşind limitele normale. Filmul va scoate pe durata sa în evidenţă aspecte mai puţin plăcute ale societăţii româneşti: mita, scandalurile din trafic şi superioritatea pe care unele familii înstărite o afişează faţă de altele mai umile fiind prezente şi în alte comunităţi.

Mi-am propus să nu vorbesc prea mult despre povestea în sine, pentru a nu strica entuziasmul celor ce vor decide să vizioneze filmul. Producţia regizorului Călin Peter Netzer s-a bucurat de un real succes în primul weekend de la lansare: “Este filmul românesc cu cel mai mare succes la premieră, în ultimul deceniu, surclasând producții ca „Minte-mă frumos”, de Iura Luncașu (14.011 în primul weekend) și „Despre oameni și melci”, în regia lui Tudor Giurgiu (13.929 spectatori), cele două titluri autohtone aflate în topul box office-ului pe 2012. „Poziția copilului” a excelat și la capitolul încasări, cu 259.217 de lei, cele mai mari pentru un film românesc, în primul weekend, în ultimii 20 de ani.” [sursă], acesta constituind, dacă vreţi, un motiv în plus pentru care vă recomand filmul spre vizionare.

Vă invit aşadar să luaţi cu asalt cinematografele din ţară, pentru că vă promit că nu veţi regreta alegerea făcută. Veţi evada puţin din stresul cotidian şi veţi pătrunde într-o familie cu multe probleme nerezolvate, una atât de tipică vremurilor actuale. Vizionare plăcută!

 

 

 

 

 

 

 

Taguri

Arhiva