Pot avea tinerii joburi bune şi în România?

Distribuie!

de Alexandra Bogza

Întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, pe care o auzeam de la mai toate rudele, la începutul fiecărei conversaţii când eram mici, pare să fi luat cu totul alte proporţii, odată cu experienţa facultăţii. Ce vreau să aduc în discuţie este acel sentiment de confuzie care pune stăpânire pe aproape fiecare tânăr, în momentul în care cuvântul „job” răsare într-o conversaţie sau într-un gând aleatoriu. De ce? Facultatea îţi oferă o punte mult prea generală pentru a-ţi consolida acel ceva special care te va îndrepta într-o direcţie croită special pentru tine, ca individ, nu ca o altă componentă ce alcătuieşte un grup dintr-un domeniu; părinţii te vor cu un job bun; societatea cere experienţă, iar lista asta poate continua. E uşor să te pierzi printre atâtea presiuni. Noroc că avem o mulţime de programe, workshop-uri, traininguri şi alte lucruri puse la cale de oameni care vor să  aducă experienţa mai aproape de tinerii pierduţi printre sistemele birocratice şi confuzia proprie.

Am avut ocazia de a discuta cu o astfel de persoană – Cornel Bălan. El este trainer, formator în dezvoltare profesională şi personală, specialist în marketing şi comunicare, dar şi un om dispus să îşi ofere din timpul personal pentru a ne da câteva soluţii din cei peste 15 ani de experiență.. Împreună cu el am dezbătut cum trebuie direcţionată iniţiativa tinerilor care vor un job bun, ce ar trebui să ştie un tânăr despre mediul afacerilor din România şi despre un nou proiect care îi ajută pe tineri să fie pregătiţi pentru acestea.

 Alexandra Bogza: După atâţia ani petrecuţi  în mediul afacerilor, care ar fi definiţia ta personalizată despre business?

Cornel Bălan: Orice proiect înseamnă pasiune + muncă + beneficii! Trebuie să crezi, să simţi sufletul proiectului şi succesul va veni!

A.B.: MediaPro, Mediafax, Ziarul Financiar sunt câteva dintre locurile unde ai lucrat. Ne poţi da câteva insight-uri preţioase despre domeniul media şi al managementului afacerilor în presă?

C.B.: Lucrul în cadrul grupului MediaPro reprezintă cea mai importantă experienţă profesională pe care o poate avea un practician în domeniul marketingului şi al comunicării. Nu întâmplător, instituţiile media menţionate de tine în întrebare sunt numărul 1 în domeniu de atâţia ani. Creativitatea, responsabilitatea, lucrul în echipă, dorinţa de a realiza tot timpul un produs de top sunt doar câteva din coordonatele care devin definitorii pentru oamenii din Pro.

MediaPro a fost şi este o veritabilă academie de talente pentru România. Astăzi, mediul de afaceri românesc cunoaşte mulţi specialişti care au fost formaţi în cadrul Pro şi performează în diverse domenii. Personal, nu cunosc o entitate din industria media care să fi oferit atât de mulţi oameni de succes! Fiecare om care a făcut parte din managementului unei companii din MediaPro a învăţat ce înseamnă afacerile de succes şi cum poţi să le realizezi!

A.B.: Afaceri vs. Comunicare.  Din punctual tău de vedere, care este raportul sau cum reuşeşti să le împaci pentru a ajunge la succes?

C.B.: Chiar zilele trecute discutam cu cineva cum românii se pricep cu toţii la comunicare, resurse umane şi cam tot ce ţine de domeniul managementului… Ce bine ar fi să fie aşa! Din păcate, ar trebui să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi să-i lăsăm pe specialişti să evolueze fiecare în domeniul lui. Afacerile fără comunicare nu pot exista! Drept dovadă stau încercările din perioada de criză, când „afaceriştii” (a se face diferenţa de oameni de afaceri!) au încercat să reducă ori să desfiinţeze departamentele de comunicare din cadrul unor firme, pe motiv că respectivele sunt doar consumatoare de resurse şi nu generatoare… trist, dar au făcut cea mai mare greşeală! Nu poţi să derulezi un business de succes fără aceste funcţiuni! Nu ai o firmă mare încât să ai propriul departament de comunicare (şi extinzând – marketing sau resurse umane), lucrezi externalizat cu anumiţi consultanţi, însă nu poţi să nu ai deloc în vedere aceste zone dinamice. La fel ca piesele unui puzzle, fiecare zonă de activitate îşi are rolul esenţial în realizarea întregului ansamblu!

A.B.: Discutând în continuare despre afaceri şi piaţa muncii, care este, din punctul tău de vedere, potenţialul pieţei în raport cu cel al tinerilor studenţi/absolvenţi?

C.B.: Piața muncii din România creează în permanență locuri pentru tineri, însă, de cele mai multe ori, așteptările angajatorilor nu corespund cu cele ale tinerilor candidați și de aici începe o întreagă poveste, care de multe ori se sfârșește undeva în Spania sau Italia, unde tinerii noștri lucrează în condiții nu tocmai fericite! Atât timp cât ei nu sunt primiți să-și facă experiența undeva, nu au cum să fie angajați, iar atât timp cât tinerii au pretenții salariale peste nivelul lor (și asta pentru ca nu le-a spus nimeni că pachetul salarial = bani + „alte beneficii”) , angajatorii nu sunt mulțumiți… Soluția este undeva la mijloc, însă există!

A.B.: Apropo de studenţi şi viaţa de student, care a fost primul şoc în momentul în care ai ieşit de pe băncile facultăţii şi ai dat de practică?

C.B.: Când m-am angajat la Ziarul Financiar și lucrând cu jurnaliștii de la Financial Times (care ne învățau cum să realizăm varianta românească a jurnalului celebru în toată lumea) am învățat că presa este mult mai mult decât definițiile și teoriile diverșilor autori de manuale! Ha ha ha, nu a fost chiar un șoc, a fost un contact direct cu realitatea, în care îmi traduceam zilnic ce învățam la școală. Atunci eram student în primul an la facultatea de jurnalism. De altfel, lucrul din timpul facultății (fie că este plătit sau internship) este esențial în viitorul absolventului. Nu am să reușesc niciodată să-i înțeleg pe profesorii din facultăți care au o atitudine negativă față de studenții care lucrează! Mai ales față de studenții care lucrează în domeniul ales și din punct de vedere educațional! Lipsa perspectivei practice nu poate fi acoperită prin niciun fel de teorie, poți să știi toate manualele cuvânt cu cuvânt, dacă nu ai petrecut timp și nu ai „furat meserie”, degeaba!

A.B.: Care ar fi lucrurile necesare pe care orice tânăr ar trebui să le aibă în vedere când vrea să se angajeze sau să înceapă o afacere, dar nu prea i se spun?

C.B.: Încrederea în sine și cunoașterea propriei personalități. Ce știu eu să fac, dar să fac bine? De-a lungul timpului, am întalnit tineri dornici să lucreze, dar ei nu știau ce pot și ce nu pot face, angajatorul nu are timpul să descopere de la zero talentele, abilitățile (skills) ale fiecărui candidat la un post!  În acest sens am pregătit, pe 28 mai, alaturi de doi specialiști – Alexandra Micu (director de dezvoltare Intell Psy) și Ruxandra Dima (director resurse umane Mandy Foods) – un workshop în care îi vom învăța pe tineri să-și cunoască și să-și îmbunătațească  talentele pentru a ocupa orice post doresc ei.

A.B.: Am auzit că pregăteşti un nou proiect educaţional. Ne poţi spune mai multe?

C.B.: Young Career – Improve your personal skills este numele primului workshop din Romania în care studenților li se explică exact ce trebuie să știe vizavi de recrutare, de așteptările lor salariale, etc. Este timpul să vorbim deschis și să nu mai „vindem” povești  care nu au nicio legătură cu realitatea! Am invitat în cadrul workshopului pe cei doi specialiști menționați anterior care, alături de mine, vor povesti despre cum se văd lucrurile din prisma angajatorului, respectiv recrutorului de personal. Cred că orice tânăr care dorește să se angajeze sau să își schimbe jobul ar trebui să participe la acest workshop!

A.B.: Orice proiect are o poveste în spate, care este povestea Young Training Academy (YTA)?

C.B.: Young Training Academy s-a născut din dorința de a păstra la noi în țară tinerii frumoși și talentați care, de foarte multe ori, se irosesc în străinătate în cadrul unor joburi sub nivelul lor educațional! Este păcat să avem atâția români cu educație care merg să servească în baruri și să culeagă căpșuni doar pentru că în țările respective câștigă mai mulți euro pe oră! Este momentul să construim alături de angajatori programe în cadrul cărora tinerii să fie pregatiți încă din timpul facultății de întalnirea cu lumea reală! Viața se vede diferit în afara școlii!

A.B.: Cui i se adresează?

C.B.: Tinerilor de toate vârstele – studenți, masteranzi sau la început de carieră. Bineînțeles, că dacă doresc să participe la evenimentele noastre și persoane care au terminat de ceva timp studiile sunt binevenite!

A.B.: Inovator mi se pare că YTA are ca obiectiv să investească în tinerele valori pentru a le dezvolta profesional, dar şi (acest lucru m-a entuziasmat) din punct de vedere personal. Cum vă propuneţi să le îmbinaţi pe cele două?

C.B.: Mixul dintre formarea personală și profesională se derulează permanent în viața noastră. Young Training Academy creează workshopuri structurate pe teme de interes  din domeniul resurselor umane, marketing, comunicare, social media etc, dar și proiecte în cadrul cărora tinerii au posibilitatea de a-și dezvolta personalitatea, pasiunile etc. Un astfel de proiect va fi tabăra de vară pe care o pregătim și care va avea loc la începutul lunii septembrie.

A.B.: Când să ne aşteptăm la prima „sesiune de cursuri”?

C.B.: Young Career – Improve your personal skills va avea loc pe 28 mai, cei care doresc să participe ar trebui să se grăbească, deoarece numărul de locuri este limitat. Mai multe detalii găsiți pe www.yta.ro

Sursa foto: Young Training Academy

Taguri

Arhiva