Is Ignorance really Bliss?

Distribuie!

de Andrei Pop

Se spune că ignoranța ne aduce fericirea, că dacă închidem în fața unui lucru care ne supără/deranjează, sau dacă ne uităm pur și simplu în cealaltă parte, totul e ok și putem merge mai departe zâmbind, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, iar viața e roz. Ei bine, dragi cititori, îmi voi face datoria civică de a fi conștiința societății și de a vă ajuta să recunoașteți nu doar că ignoranța nu aduce fericirea, dar și motivele/argumentele care stau în spatele acestei afirmații.

Pentru a înțelege mai bine argumentele ce vor urma, țin să mă folosesc de dicționarul explicativ al limbii române pentru a vă oferi definiția termenului „fericire”. Așadar, citez: „FERICÍRE ~i f. 1) Stare de mulțumire sufletească deplină. 2) Stare de satisfacție deplină. ◊ Din ~ datorită unei împrejurări favorabile. [Art. fericirea; G.-D. fericirii] /v. a ferici”. Acum nu mai există niciun fel de confuzie cu privire la ce e fericirea, având în vedere faptul că definițiile sunt luate direct din DEX.

Și acum vine întrebarea: „is ignorance really Bliss?”, iar răspunsul este destul de previzibil: „Nu.” De ce? Pentru că fericirea, așa cum și definiția ne afirmă, este o stare de mulțumire sufletească deplină, iar ignoranța nu te aduce nici pe aproape de această stare. Pentru a explica în mod complet de ce ignoranța nu îți aduce fericirea, va trebui să definesc și ce înseamnă „a ignora”. Motivul pentru care am ales să explic ce înseamnă actul de a ignora și nu ignoranța în sine e că întrebarea „is ignorance bliss?” se referă, în realitate, la a neglija în mod voit ceva sau pe cineva, a nu lua în seamă, a trece cu vederea, a face abstracție de…”, nu la situația/starea de „a nu cunoaște; a nu ști” ceva.

Acum să vă explic de ce ignoranța, ca atitudine, nu ne aduce fericirea. În primul rând, în context social, „a ignora” înseamnă, de fapt, „a minți” și, mai precis, „a te minți pe tine insuți”, iar minciuna în sine este sursa tulburărilor sufletești, nu a păcii interioare. În realitate, cu cât treci mai multe lucruri cu vederea, cu cât ignori mai mult, cu atât mai puternică va fi tensiunea dintre cine pretinzi că ești sau ți-ai dori să fii, și cine ești cu adevărat. Și, cu cât e mai puternică această tensiune, cu atât mai nefericit vei fi. Și, dragi cititori, fiecare știți deja că această afirmație e adevărată, pentru că fiecare dintre noi avem conștiință, iar adevărul cu privire la cine suntem îl cunoaștem fiecare, în adâncul nostru. Și, apropo, dacă crezi că nu ai conștiință, greșești. Toți o avem, doar că în unele cazuri e mai puternică și în altele mai puțin, dar mai devreme sau mai târziu, cei care aleg să ignore ajung la aceeași concluzie – că a ignora a fost o greșeală.

Așadar, ce putem face dacă vrem cu adevărat să fim fericiți? Ei bine, răspunsul e simplu: fii sincer, în primul rând cu tine însuți, și acceptă ce și cine ești, iar dacă nu îți place ce vezi în oglindă, nu ezita să faci retușuri (retușurile sunt gratis, apropo). Sunt conștient de faptul că e mai ușor de zis decât de făcut, pentru că trăiesc experiența aceasta în fiecare zi. Dar acesta nu este nici un motiv, nici o scuză să renunț și să mă întorc la a mă complace în ignoranță. De ce? Din motivele prezentate mai sus.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva