Oameni obişnuiţi cu slujbe neobişnuite

Distribuie!

de Alexandra Bogza

„I think we’re going to the moon because it’s in the nature of the human being to face challenges. It’s by the nature of his deep inner soul; we’re required to do these things just as salmon swim upstream”, sunt cuvintele lui Neil Armstrong din cadrul conferinței de presă pentru misiunea Apollo, iar ele rezumă perfect subiectul articolului de astăzi – oamenii de știință.

Știința este domeniul în care imaginația trage de fiarele cunoștințelor existente; o activitate ce ne este recomandată încă din generală ca una ce excelează în definiții teoretice și viziuni abstracte. Dar, desigur, totul nu se rezumă doar la atât. Din punctul meu de vedere, frumusețea acestui domeniu nu se învârte doar în jurul marilor descoperiri ca inteligența artificială, ci a invențiilor simple, dar extraordinar de utile. Un șiret pentru a nu mai scăpa pantoful din picior, un bec ca să ne descurcăm și pe timp de noapte, o conservă ce a oferit hrană soldaților pe timp de război; să nu uităm frigiderul, sticlele, aspirina, hărțile, telefonul, termometrul, internetul și alte câte și mai câte.

Totuși, important este să realizăm că toate acestea, descoperirile mici și mari, sunt pentru a ne înțelege mai bine din punct de vedere contextual și, implicit, pentru a evolua ca specie. De aceea sunt atât de importanți oamenii din spatele domeniului – cercetătorii sau inventatorii. Ei sunt acei indivizi care stau cu ochii în patru pentru noi toți și se asigură că vom avea un trai mult mai confortabil decât cel de pe vremea în care ne încălzeam cu lemne într-o peșteră. Perseverența și curiozitatea lor sunt motivele pentru care merită mult mai multă recunoaștere a efortului lor la nivel național și internațional.

Acestea sunt premizele ce stau la baza Nopții Cercetătorilor, un proiect al UE prin care se urmărește facilitarea interacțiunii cu domeniul științei și a specialiștilor acestuia într-un mod cât mai interesant.

Cu un program în care se încorporează subiecte științifice de la un nivel începător până la experimente complexe și interacțiune artificială, evenimentul promite o experiență unică pentru toate categoriile de vârstă. Merită menționat că la nivel local, Noapte Cercetătorilor nu este dedicată în totalitate bucureștenilor. Ea se va ține și în alte 7 orașe: Oradea, Piatra-Neamț, Suceava, Brașov, Galați, Sinaia și Tulcea.

Accesul este gratuit, jocuri şi concursuri sunt garantate în 3 mari zone (Agora, Hand-on și Knowledge), iar cercetătorii din diferite domenii vă aşteaptă. Când? Pe data de 27 septembrie între orele 17:00 și 23:00. Programul evenimentului şi mai multe detalii veţi găsi și pe www.noapteacercetatorilor.eu.

Sursa foto: www.noapteacercetatorilor.eu

 

Taguri

Arhiva