Marketing cultural și mult neconvențional (Jurnal AdRev – ziua 5, ultima)

Distribuie!

Astăzi AdRev 8 a fost la înălțime! Dacă-ți spun ce speakeri au adus cei de la Advice și despre ce campanii am discutat, o să-ți pară rău că ai fost la o bere în seara asta altundeva decât în Control.

Eu mi-am făcut temele și știam că va fi interesant, așa că am ajuns ceva mai devreme și am avut chiar ocazia să cunosc managerii proiectului, mai exact pe Luiza Florea, Alexandru Purcărea și Robert Voicu. Nu puteau decât să-mi facă o impresie bună, având în vedere cum îi știu eu pe Advice-eri: oameni naturali și relaxați, care știu să lase stresul deoparte și să guste din evenimentele organizate de ei.

Ei bine, s-a făcut și ora 4, iar în prima parte am vorbit despre marketing cultural. Primul speaker a fost Iulian Văcărean, fondatorul asociației Beneva, un om frumos care a trecut de la Facultatea de Teologie la administrarea localului „La Cafenescu”, apoi la rebranduirea străzii Mătăsari. Între timp a făcut voluntariat pentru a ajuta copiii străzilor bucureștene și și-a pus numele pe o limonadă cu poveste. Dacă ești student în aria comunicării, probabil ești familiarizat cu întrebarea „La unu’ scrie avocat, la altu’ medic… Dar pe cartea ta de vizită ce scrie?” Întrebarea a venit din sală, iar Iulian a răspuns simplu „Lemonade Wonder Maker”. Bad-ass, aș zice.

Iulian ne-a mai povestit cum a desenat cu cretă o cafenea atunci când a vrut să-și adune vechi prieteni într-un cadru familiar. Tot el a fost prin Afganistan, Turcia și alte țări care nu trimit friend request-uri, unde a fost nevoit să stea trei nopți într-un beci de piatră ca să fie în siguranță. Cu ce am rămas de la el? Cu ideea că „niciun proiect de-al tău nu crește mai mare decât crești tu” și cu un eveniment foarte tare pe care el îl crește de la an la an – „Femei pe Mătăsari”.

A venit și rândul lui Bogdan Olteanu, care, cât timp ne-a vorbit Iulian Văcărean, și-a butonat laptopul relaxat în spatele scenei. Cu toate că mă așteptam să aud povești din agenția lui de publicitate (BORTUN OLTEANU), Bogdan ne-a vorbit despre un proiect mai nou în care este implicat: revista online Sub 25. Ne-a explicat că e dificil să dezvolți un proiect cultural care să mai aibă și succes, cel puțin în România. Am vorbit despre diferența dintre publicurile lui Bach, a celor de la Robin and the Backstabbers și a lui Ștefan Bănică Jr., iar concluzia concluziilor a fost că, oricum ai da-o, „oamenii care merg la concert la Bach nu-și cumpără detergenți singuri”. Astfel am înțeles și noi cum pot fi aplicate strategiile de marketing cultural în funcție de publicul țintă.

De ce nu se poate aștepta un proiect cultural (Sub 25) la o reputație ca a lui Bach? „Din cauză că noi scriem în general despre oameni vii, care nu sunt așa faimoși ca oamenii morți”. O veste bună pentru doritori este că Sub 25 are porțile deschise, iar dacă oamenii te plac, poți să intri și tu în comunitatea lor (citez: „dacă vii la groapa noastră de nisip te primim și nu dăm cu lopățica în tine”).

După ce ne-am destins în compania lui Bogdan Olteanu, am urmărit cuminți parcursul strategic al campaniei serialului „În Derivă”, sezonul 2 – „Drama e în detalii”. Ne-a vorbit despre asta Diana Carcotă de la Propaganda, explicându-ne insightul campaniei și elementele care au jucat un rol esențial în implementarea ei. Sigur ai văzut basorelieful cu „În Derivă” din pasaj de la Universitate. Dar dacă nu ai văzut frunzele printate căzute din „cer” la Romană și la Universitate – întrucât s-a terminat campania – ai aici viralul:

A urmat Ștefan Stroe, Managing Director la INCANDESCENT Marketing.

Ștefan a devenit antreprenor „din nevoia de control asupra propriilor idei”, pe care până atunci le livrase clienților, în cadrul agențiilor de publicitate în care a lucrat. Ne-a vorbit despre importanța comunităților în marketing și despre rolul ambasadorilor de brand care, spre deosebire de imaginile brandurilor (celebrități), sunt oameni simpli care fac parte din publicul brandului respectiv. Am avut și o scurtă dezbatere pe tema dacă este sau nu etic să fii intern fără să fii plătit, care ne-a pus puțin pe gânduri.

Am cunoscut-o și pe Ioana Filip, director de creație la McCann București, care ne-a arătat campanii de guerilla marketing, atât românești cât și străine, printre care campania Honda după tsunamiul din Japonia și campania ROM de îmbunătățire a imaginii românilor prin intermediul căutărilor Google.

Astfel s-a produs de-click-ul și am ieșit cu toții din lumea AdRev, în care ne-am simțit atât de confortabil săptămâna asta. Important, zic eu, e că am rămas „with a fresh perspective”.

Diana Poleac

Foto de Ana-Maria Gheorghe

Taguri

Arhiva

3 Comments

  1. irina_arh
    December 8

    de ce am aflat oare despre acest eveniment abia dupa ce s-a terminat?

    • Bianca
      December 8

      Asta chiar e o întrebare a naibii de grea.

Comments are closed.