de Bianca Ceică
Dacă ţi se întâmplă să zaci pe canapea zile în şir fără să faci nimic productiv, dacă ţi se pare o corvoadă să speli trei farfurii şi să mănânci sau dacă până şi schimbatul în pijamale este pentru tine o acţiunea deosebit de dificilă, s-ar putea să suferi şi tu de… lene.
Ce este lenea?
Denumită popular tândăleală sau trândăveală, lenea este „înclinaţia celui care nu doreşte şi nu îi place să muncească”. Tândălitul provine din cuvântul german „tandeln”(„a pierde vremea”) şi este termenul care i-a inspirat pe scriitori să-l creeze pe Tândală, bunul prieten a lui Păcală.
Roxana Copae, psihoterapeunt la Asociaţia Română de Psihoterapie Integrativă, atrage atenţia că lenea poate reprezenta un indiciu în diagnosticarea unor boli psihice: „s-a evidenţiat faptul că lenea ca şi comportament prin care o persoană evită angajarea responsabilă în realizarea unor acţiuni/activităţi are legatură invers proporţională cu stima de sine şi încrederea în sine a persoanei respective. Cu cât stima de sine şi încrederea în sine sunt mai scăzute, cu atât comportamentul de evitare este mai evident. Totuşi, conform teoriei polarităţilor, acelaşi nivel scăzut al stimei de sine şi al încrederii în sine poate avea ca rezultantă un comportament perfecţionist ce se manifestă prin tendinţa de autocritică severă si faptul ca persoana în cauza nu este niciodată mulţumită de propriile performanţe.”
Poate nu ştiai, dar…
…conform celor mai recente studii, realizate de cercetătorii de la Universiy of California (SUA), lenea este ereditară. S-a demonstrat acest lucru prin împerecherea unor şobolani cu un comportament foarte activ şi a unora leneşi. Concluzia a fost că şobolanii mai leneşi au urmaşi cu un comportament asemănător.
…denumirea dată de americani acestei „afecţiuni” este tulburare tempo-cognitivă şi a fost înscrisă de către cercetătorii americani în „Manualul de Diagnostic şi Statistici al Tulburărilor Mentale”.
…Biblia ne învaţă că lenea este unul dintre cele 7 păcate capitale , din care ne putem sustrage prin rugăciune.
…lenea nu trebuie confundată cu boli ca: „sindromul oboselii cronice”, „hipertiroidismul”, „hipertensiunea arterială” sau cu „sindromul deficienţei motivaţionale”, afecţiuni care au ca simptome apatia, lipsa de voinţă, letargia şi epuizatrea fizică şi psihică.
…depresia NU cauzează lene, ci invers: „Lenea ca şi comportament de evitare a asumării unor activităţi poate fi un indicator pentru diagnosticarea depresiei. Atunci când cineva interpretează eşecul personal prin autoblamare, tendinţa de a nu-şi asuma riscurile implicate de diferite activităţi este mai mare”, spune psihoterapeutul Simona Copae.
…lenea are şi părţi bune. Vei afla detalii despre asta mâine, în a doua parte a articolului.
Sursa foto: Wikimedia.org