de Bianca Ceică
Lenea cu bune şi rele
Am întrebat câţiva oameni cu preocupări, vârste şi sexe diferite care sunt aspectele pozitive şi negative ale trândăvitului. Cei mai mulţi mi-au spus că le este prea lene să îmi răspundă, iar cei care au trecut peste această dificultate au găsit doar părţi negative în a sta degeaba: „Nu termin la timp ce am de făcut”, „îi enervez pe ceilalţi”, „încep să mă plictisesc”, „devin irascibil”, „nu te hrăneşti cât trebuie, nu te mişti cât trebuie, nu gândeşti cât trebuie, nu vorbeşti cât trebuie, nu iubeşti cât trebuie”. Este adevărat că această meteahnă este responsabilă de toate cele enumerate, dar, contrar aşteptărilor, are şi părţi pozitive, care nu ar trebui omise:
Lenea prelungeşte viaţa. Au demonstrat-o doi cercetători germani, Peter Axt şi fiica lui, dr. Michaela Axt-Gadermann, în cartea „Bucuria lenii: Cum s-o laşi mai moale şi să trăieşti mai mult”. În această lucrare de specialitate, ei explică detaliat cum fiecare persoană deţine o anumită cantitate de „energie vitală”, iar rapiditatea cu care aceasta este consumată poate să determine speranţa de viaţă a fiecărui individ. Cei doi cercetători susţin că „lenea este importantă pentru un sistem imunitar sănătos pentru că celulele specializate în apărarea organismului sunt mai puternice în condiţii de relaxare decât în situaţii de stres”
Helmuth Karl Bernhard Graf von Moltke, un fost general prusac, a arătat că oamenii inteligenţi şi leneşi sunt potriviţi să ocupe funcţii de lideri deoarece lenea îi ajută să ia cele mai simple decizii, iar inteligenţa, pe cele mai bune.
Cum pot să scap de lene?
Da, iar te-ai complăcut în starea de lene. Între timp, maldărul de dosare cu proiecte şi teme s-a mărit considerabil, conţinutul dulapului din bucătărie s-a mutat pe masă şi pe chiuvetă, iar tu eşti cuprins de o senzaţie de vinovăţie pentru timpul iremediabil pierdut cu Facebook, seriale mediocre şi conversaţii cu prietenii în care te plângi cât de multă treabă ai.
Dacă te străduieşti să te sustragi din această stare, află că atitudinea este cheia. Întotdeauna este dificil să ieşi din zona ta confortabilă pentru a realiza ceva, dar aminteşte-ţi că, într-o eră a vitezei, orele sunt extrem de preţioase, iar lenea este un lux pe care nu ar trebui să ţi-l permiţi prea des.
Bineînţeles, nu îţi cere nimeni să cazi în cealaltă extremă şi să te transformi într-un roboţel obsedat de muncă. Dar, pentru cădea la pace cu propria-ţi persoană, valorifică, de câte ori ai ocazia, timpul tău liber. Cum? Uneori este suficient doar să stingi televizorul şi să te ridici de pe canapea.
Sursa foto: Wikimedia.org